Witam!!
Mam taki problem z w/w spawarką. na początku spawała cały czas duzym prądem, okazało się że było zwarcie na jednym z tranzystorów KD 502 wymieniłem wszystkie na 2N3055, przy okazji także potencjometr regulacju orądu ponieważ był uszkodzony i spawareczka zaczęła smigać jak nowa
poskładałem ją więc i po ponownym włączeniu zaczęła juz tylko ledwo iskrzyć na elektrodzie. okazało się że przy zakładaniu "klapki" na płytkę sterownika zwarły się 2 diody zenera 20V wymieniłem w końcu całą elektronikę na tej płytce aby byc pewnym ze wszystko ebdzie sprawne zwłaszcza ze koszt części nie jest zbyt duży ale spawarka nadal spawa tylko małym prądem
co jeszcze mogło się uszkodzić w wyniku takie niefortunnego zwarcia na płytce sterującej?? wydaje mi się że sama płytka powinna być sprawna.
Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:
Dodaję jeszcze zdjęcie płytki sterującej jesli ktos wie niech poda czy to na pewno jest RT-27. zdjecie wykonałem juz po wymianie elementów. aha jesli jeszcze ktos mialby oryginalny schemat do tej płytki było by miło. na forum znalazłem tylko schematy jakiś mutacji tych płytek a nie samego oryginału niestety.
Mam taki problem z w/w spawarką. na początku spawała cały czas duzym prądem, okazało się że było zwarcie na jednym z tranzystorów KD 502 wymieniłem wszystkie na 2N3055, przy okazji także potencjometr regulacju orądu ponieważ był uszkodzony i spawareczka zaczęła smigać jak nowa
Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:
Dodaję jeszcze zdjęcie płytki sterującej jesli ktos wie niech poda czy to na pewno jest RT-27. zdjecie wykonałem juz po wymianie elementów. aha jesli jeszcze ktos mialby oryginalny schemat do tej płytki było by miło. na forum znalazłem tylko schematy jakiś mutacji tych płytek a nie samego oryginału niestety.