logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bester SPB-400 - Niski prąd spawania po wymianie tranzystorów i elektroniki

Wicio 11 Maj 2007 11:27 5739 6
REKLAMA
  • #1 3872698
    Wicio
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!!

Mam taki problem z w/w spawarką. na początku spawała cały czas duzym prądem, okazało się że było zwarcie na jednym z tranzystorów KD 502 wymieniłem wszystkie na 2N3055, przy okazji także potencjometr regulacju orądu ponieważ był uszkodzony i spawareczka zaczęła smigać jak nowa :) poskładałem ją więc i po ponownym włączeniu zaczęła juz tylko ledwo iskrzyć na elektrodzie. okazało się że przy zakładaniu "klapki" na płytkę sterownika zwarły się 2 diody zenera 20V wymieniłem w końcu całą elektronikę na tej płytce aby byc pewnym ze wszystko ebdzie sprawne zwłaszcza ze koszt części nie jest zbyt duży ale spawarka nadal spawa tylko małym prądem :( co jeszcze mogło się uszkodzić w wyniku takie niefortunnego zwarcia na płytce sterującej?? wydaje mi się że sama płytka powinna być sprawna.

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Dodaję jeszcze zdjęcie płytki sterującej jesli ktos wie niech poda czy to na pewno jest RT-27. zdjecie wykonałem juz po wymianie elementów. aha jesli jeszcze ktos mialby oryginalny schemat do tej płytki było by miło. na forum znalazłem tylko schematy jakiś mutacji tych płytek a nie samego oryginału niestety.
    Załączniki:
    • Bester SPB-400 - Niski prąd spawania po wymianie tranzystorów i elektroniki sterownik SPB-400.JPG (38.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3875735
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Przyczyn może być wiele
    1. Brak częściowego zasilania (do transformatora nie dochodzi 1 faza)- sprawdź czy na trafo jest 3x380V
    2.W 3-faz mostku Gretza uszkodzona dioda(250A-duża)
    3. Na radiatorze od dołu są 3 diody (około 10A)-mogą być uszkodzone
    4. Następnie należy sprawdzić tranzystory 2N3055(zastępcze KT-Czeskie)
    5. Obok wentylatora jest wyłącznik termiczny podobny jak przy junkersie, termie gazowej na wylocie do komina(przy braku ciągu)-możesz go zewrzeć(wpiąć przewody pod jeden zacisk)
    6. Nie łączy przełącznik prądowy(z lewej strony-duży)
    7. Sprawdź potencjometr
    8. Sprawdź sterownik Rt23 lub Rt27(szczególnie tranzystory i diody)
    9. Brak styku (sprawdź połączenia śrubowe, listwy, zimne luty)
    10. Przełącznik migowy w pozycji zdalne sterowanie
    11.Uszkodzony transformator lub transduktor( najmniej prawdopodobne)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic431458.html#2190874#2190874
  • REKLAMA
  • #3 3875763
    Wicio
    Poziom 12  
    no tak ale spawarka spawała bardzo ładnie, dobrze reagowała na regulację i wszystko "popsuło" się po założeniu tej nieszczęsnej obudowy na sterownik. po ponownym włączeniu nagle straciła moc. nie sądze by nagle obluzowało się jakies połączenie. zresztą i tak sprawdziłem juz w/w punkty. pozostaje mi chyba stawać na sterownik, lecz sprawdziłem juz wszystkie elementy na płytce. tranzystory członu mocy sprawne, czujnik temperatury zmostkowałem dla swietego spokoju i nadal nic.
  • REKLAMA
  • #4 3876666
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Uważam że należy sprawdzić wszystkie elementy półprzewodnikowe, diody, diody zenera, tranzystory. Tranzystory najlepiej wylutować, sprawdzając w gnieżdzie miernika uniwersalnego. Warto też sprawdzić przejścia rezystorów niskoomowych (do 100Ω).
  • REKLAMA
  • #5 3877522
    akexander_m
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Wymień wszystkie półprzewodniki na płytce, sprawdź zasilanie 3x380, przy montażu płytki nie pomyl przewodów.
  • #7 3897203
    Wicio
    Poziom 12  
    Usterka usunięta!! :D po wymianie półprzewodników na płytce sterujacej okazało się, że tranzystory członu mocy znów się uszkodziły, tym razem wszystkie były rozwarte. po wymianie tranzystorów spawarka działa poprawnie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam!! :D

Wicio.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył spawarki SPB-400, która po wymianie tranzystorów KD502 na 2N3055 oraz potencjometru regulacji prądu zaczęła spawać tylko niskim prądem. Przyczyną usterki było zwarcie na płytce sterownika, które uszkodziło dwie diody zenera 20V. Pomimo wymiany całej elektroniki na płytce, spawarka nadal pracowała z niskim prądem. Wskazano konieczność sprawdzenia zasilania 3x380V, diod mostka prostowniczego (Gretza), diod na radiatorze, tranzystorów 2N3055, wyłącznika termicznego, przełączników prądowych i migowego, potencjometru oraz połączeń śrubowych i lutów. Po dokładnej diagnostyce i wymianie wszystkich półprzewodników na płytce sterującej okazało się, że tranzystory członu mocy były rozwarte i ich wymiana przywróciła pełną funkcjonalność spawarce. Dodatkowo udostępniono oryginalny schemat płytki sterującej RT-27 dla ułatwienia naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA