logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zasilić mikrofon Tonsil Mcu 53 transformatorem 6V zamiast baterii?

palka1 26 Lut 2009 20:22 5000 6
REKLAMA
  • #1 6208962
    palka1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam mikrofon pojemnosciowy Tonsil Mcu 53. Zasilany jest on z baterii 6V, a nastepnie prad przetransformowany jest do 50V.
    I teraz mam pytanie czy zamiast tej bateri, w jej miejsce moge podlaczyc zwykly transformator na 6V ? Czy musze uzyc jeszcze jakiegos układu, aby nie bylo szumow itd ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6210228
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Kiedyś zasilałem podobne mikrofony na dwa sposoby:
    W krosie estadowym ( takim przedłużaczu wielomikrofonowym) zamontowałem zasilacz ( prosty ze stabilizacją - możesz taki kupić gotowy) i za pomocą Wtyków DIN5 podawałem zasilanie a odbierałem sygnał.
    Inna wersja to we wzmacniaczach serii Vermona (1000 H 1060 i podobnych) wyprowadziłem zasilanie na ten sam pin DIN5 co w tym krosie.
    Użyłem istniejącego na płycie wzmacniacza napięcia przez rezystor separujący. Tamte mikrofony miały zasilanie 30V ( MCU 31) teraz jest łatwiej.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 6211388
    palka1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A czy mozesz mi powiedziec gdzie kupic taki zasilacz ?
    A czy zeby zasilac ten mikrofon z DIN5 musze jakies modyfikacje w srodku w nim wykonac ?
  • #4 6211974
    adamjur1
    Poziom 42  
    Za moich czasów bateria w mikrofonie była włączana po włożeniu do niego przeciwwtyku, w którym jest zwora. NA tą zworę trzeba podłączyć żyłę zasilającą. W kablu ( który jest i tak niesymetrzczny - wykorzystuje dla sygnału jedną żyłe i masę) druga wolną żyłe można wykorzystać do zasilania. We wtyku mikrofonu ( zawsze był din 3 - który trzeba wymienić na 5 pinowy) na niewykorzystany pin podłączyć zasilanie ( lub dowolne inne rozwiązanie ( jak dla jednego mikrofonu to można wyprowadzić gniazdko zasilające z wtyku)
    Zasilacz - dla 6 V tochyba możan dowolny stabilizowany, można mu dodać filtr rezystor np 50Ω i kondensator rzędu 2200µF na 15V.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17848790
    Videofilmy
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam a czy można taki mikrofon przerobić na zasilany 48v xlr
  • #7 17854067
    adamjur1
    Poziom 42  
    To wysokie napięcie jest potrzebne do polaryzacji elektretu, nie pamiętam jak tam jest zbudowany wzmacniacz, al e sprawdź ten link
    https://www.google.com/search?q=MCU+53+schema...kQQ9QEwAHoECAkQBA#imgrc=QdDmwhTaGjGo-M:&vet=1
    I taki schemacik
    Pozdr. J.
    Załączniki:
    • Czy można zasilić mikrofon Tonsil Mcu 53 transformatorem 6V zamiast baterii? FAntom Mcu 53.jpg (59.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mikrofon pojemnościowy Tonsil MCU 53 jest zasilany baterią 6V, która następnie podnosi napięcie do około 50V potrzebnego do polaryzacji elektretu. Zamiast baterii można zastosować stabilizowany zasilacz 6V, najlepiej z filtrem (rezystor około 50 Ω i kondensator 2200 µF/15V) w celu eliminacji szumów. Zasilanie można poprowadzić przez wtyk DIN 5, wykorzystując niewykorzystane piny do podania napięcia, co wymaga ewentualnej wymiany standardowego wtyku DIN 3 na 5-pinowy. W niektórych wzmacniaczach (np. Vermona 1000 H, 1060) zasilanie mikrofonu jest wyprowadzone na ten sam pin co sygnał, z rezystorem separującym. Przeróbka mikrofonu na zasilanie phantom 48V XLR jest teoretycznie możliwa, ale wymaga znajomości schematu i konstrukcji wzmacniacza mikrofonu. Dodatkowe informacje i schematy można znaleźć na stronach internetowych poświęconych DIY audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA