logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Problem] Jaką antenę zewnętrzną TV z dużym zyskiem (dBi) wybrać do 300 zł?

kozikowski11 26 Lut 2009 21:40 3957 5
REKLAMA
  • #1 6209595
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam,
    Zupelnie sie na tym nie znam. Chce kupic antene, mieszkam w domku i chce ja zamontowac na dachu. Zalezy mi na dobrym odbiorze, a mianowicie o duzym "zasiegu"/zysku (Dbi?).

Antena bedzie oczywisci telewizyjna, moze cos z jakims wzmacniaczem? Nie wiem, jak mowilem, nie znam sie.

Mam do dyspozycji 300zl, co radzicie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6209745
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Nie wiem jak wypowiedzą się inni ale według mnie nie ma nic lepszego niż normalna antena yagi, jedna na jedynkę, druga na polsat, dwójkę i resztę, przynajmniej u mnie tak przydzielone są częstotliwości. Siatkowe są niby lepsze ale w razie czego będziesz tylko po burzy płytkami żonglował
  • REKLAMA
  • #3 6209829
    kozikowski11
    Poziom 17  
    No to moze jakis model anteny? Czy tez anten? Nie chce kupic jakies szajsu i potem to na smietnik wywalic...
  • REKLAMA
  • #4 6209975
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Codo Yagi to są podzielone na pare "modeli" według tego jaką częstotliwość maja odbierać. Na kanały 21-60 są dosyć długie, im dłuższa tym lepsza ponieważ ma większy zysk ale wraz ze wzrostem długości zysk ten zwieksza się coraz mniej. Patrz na jakość wykonania ogólnie, unikaj plastyku ponieważkruszy sie po paru zimach.Na niższe pasmo,u mnie na nim jest tvp1,chyba 6-12 kanał antena ma może metr długości i 60 cm wysokości. Siatkówki to zazwyczaj jednorazówki,przynajmniej te które widziałem, szybko rdzewieją, wykonane z cienkich drutów, dużo plastyku który częstopęka,wzmacniacze palą sie przy burzy dosyć często ale daleko od nadajnika są często lepsze od krótszych jagi. Potrafią także wzmacniać bardzo ładnie wszelkie zakłócenia objawiające się w postaci pasów etc. Często nawet po kupieniu nowej należy zmienicpłytke na taka którama prawidłowe wzmocnienie, czasem trzeba sie uchodzić do sklepu. Może jeszcze niech inni sie wypowiedzą...Nie chcę wprowadzic w błąd jeśli moje doswiadczenia z antenami są odosobnione. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6211510
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jeżeli mieszkasz w Gorzowie to kilka podstawowych pytań:
    1. Dokładna lokalizacja, najlepiej z Google Maps....
    2. Czy na kierunku Jemiołowa masz otwartą przestrzeń?
    3. Czy masz otwarta przestrzeń w kierunku na wieżę Janice i maszt na Podmiejskiej/Jagiellończyka - stoją niedaleko siebie. Z Janic (TP Emitel) na razie nie działa żaden nadajnik TV ale będzie tam instalowany.
    4. Jak daleko masz do Komina zakładów Ursus i Urzędu Wojewódzkiego.
  • #6 6215397
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Witam.
    1. http://skroc.pl/dd15
    2. Jesli chodzi o ta miejscowosc ta kawalek za Gorzowem, to wlasciwie mi moze zaslaniacz z 2-3 bloki, moze o jakies 2m zaslania jak na maszt to wrzuce. W Gorzowie mieszkam na tzw. "gorce", czyli wlsciwie malo mi zaslania.Inna kwestia jest to, ze nie bardzo wiem pod jakim katem ta antene ustawic, bo jakbym ustawil tak jak tutaj wszyscy wokol mnie maja(sasiedzi), to wlasciwie nic na drodze nie stoi, tylko jakis blok kawalek stad.
    3. Na Podmiejska nie mam otwartej przestrzeni, od cholery blokow, ale te zaslania mi moze juz z jakies 5m, z dachu nie widze tego masztu.
    4. Chyba wiem o ktore kominy chodzi, ale nie chce wprowadzac w blad, tak tez prosilbym o wywnioskowanie odpowiedzi na ten punkt korzystajac z mojej pozycji na googlemaps.

P.S
    Cos juz sie naczytalem i chyba sa mi potrzebne dwie anteny. Jedna na UHF druga na UKF. Ale oczywiscie moge sie mylic.

Pozdrawiam

Po trzech "błędnych" , muszę napisać. Tym bardziej , że jesteś informatykiem/programistą .
    Czy w Gorzowie Wlkp. pisanie postów po polsku jest karalne . ???
    Regulamin pkt. 15 . Proszę poprawić wpisy . [SP5ANJ]
    Wypis z regulaminu.
    15. Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.
REKLAMA