logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena siatkowa na wieś - Jaką wybrać mocną antenę siatkową na dach, na wieś.

Lucas_21 21 Wrz 2018 18:57 8088 20
REKLAMA
  • #1 17452988
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam, nie wiem czy wybrałem dobry dział, jeśli nie to przepraszam za kłopot.
    Krótki wstęp. Jestem w trakcie remontu, dziury powiercone, kabel zamówiony, teraz pytanie. Jaką wybrać antenę na dach, będzie pod nią podłączony jeden telewizor (opcjonalnie), miejsce na dachu mam, bo plaski, więc jest gdzie się "rozstawić" teść mówi, że jak miał kilka kierunkowych to przy drastycznej zmianie pogody, sygnał albo się gubił całkiem, albo śnieg, przerywanie, ma teraz siatkową i sygnał ma w większości czasu, choć zdarza się brak i właśnie ja idą bardziej nowocześnie z duchem czasu chciałbym raz, a dobrze kupić i zamontować. Pojęcia niestety nie mam, więc pytam co polecacie, jaką? Długość od anteny do tv to ok 20-25m, i antena będzie ściągać sygnał na tv, w jednym pokoju, a drugim pokoju kabel już mam i sygnał wychodzi właśnie z 1 anteny siatkowej na 3 tv., ale..czasem podczas burzy, wiatru ten sygnał jednak słaby. To chyba na razie wszystko, bo myślę, że i tak zamotałem. Proszę o jakieś porady :)
    Lokalizacja. Steblów, Zakrzów. Polska Cerekiew 47-260
    antena skierowana w kierunku...Opola...tak myślę.
  • REKLAMA
  • #2 17453193
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Zależy jaka wieś . Duża czy mała . A tak na poważnie to nie ogląda się telewizji w czasie burzy bo szkoda życia i telewizora .Dokładne dane i porady na Twój problem znajdziesz na forum Emitel .
    Powodzenia.
  • #3 17453251
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Mała wieś. Może ktoś, coś :) ?
  • #5 17453308
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1143
    Lucas_21 napisał:
    chciałbym raz, a dobrze kupić
    Antena siatkowa to jest najgorszy wybór. Najlepsze anteny to są właśnie kierunkowe typu yagi-uda. A że teściowi przy takich antenach przerywało to musiał coś mieć nie do końca dobrze zrobione.
  • #6 17453515
    Lucas_21
    Poziom 12  
    olador napisał:
    Ile odbiorników chcesz podłączyć ? - 2 czy 4
    https://emimaps.emitel.pl/

Jeden tv pod 1 osobną antenę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17453555
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Mux1-3 z kierunku Opole / Chrzelice
    Mux8 - z Wysoka / g. Św. Anny
    Załączniki:
    • Antena siatkowa na wieś - Jaką wybrać mocną antenę siatkową na dach, na wieś. abc.JPG (26.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Antena siatkowa na wieś - Jaką wybrać mocną antenę siatkową na dach, na wieś. a1515 .jpg (25.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17453667
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    @olador -w jakim celu antena combo, skoro mux 1-3 to azymut ok.310°, a mux-8 to ok.360° :?:
    Lucas_21 napisał:
    Lokalizacja. Steblów

Jak widać, w okolicy są miejsca gdzie odbiór z Chrzelic teoretycznie może być bezproblemowy, jak i mocno utrudniony.
    Antena siatkowa na wieś - Jaką wybrać mocną antenę siatkową na dach, na wieś.
  • Pomocny post
    #9 17453687
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Kup antenę Telmora ASR IQ inteligentną (tą wersje)uwierz że poradzi sobie z odbiorem. Już w 3 miejscach zainstalowałem a tam fatalne jakość sygnału i poradziła sobie z odbiorem.
  • #10 17454589
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2908
    Pan.Kropa napisał:
    Lucas_21 napisał:
    chciałbym raz, a dobrze kupić
    Antena siatkowa to jest najgorszy wybór. .

Kompletna bzdura. W niektórych warunkach terenowych anteny siatkowe są nie zastąpione. Ta siatkowa ze wzmacniaczem, zasilaczem?
  • #11 17454658
    Lucas_21
    Poziom 12  
    olador napisał:
    Mux1-3 z kierunku Opole / Chrzelice
    Mux8 - z Wysoka / g. Św. Anny

Nie ten Steblów.. Kierunek Racibórz, Polska Cerekiew.

Teraz nie wiem czy teść źle podłączył kierunkową i mówił, że delikatnie jak wiatr ją obróci to problemy z sygnałem, czy rzeczywiście ma rację i taka kierunkowa u nas się nie sprawdzi i lepiej siatkową..Nie mam doświadczenia, dopiero cokolwiek zaczynam się uczyć, więc... czekam na kilka podobnych rad i coś wybiorę. Jeśli chodzi o cenę...zamożny nie jestem, ale nie chcę latać po dachu po każdej burzy ;/ ...
    W sklepie doradzą to co chcą sprzedać, bo nie schodzi, a monterzy...miałem już 3 każdy co innego i narzekał na poprzedniego..wiem, wiem chcą zarobić..
  • #12 17456793
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Nic dziwnego, że jak lekko się obróci antenę kierunkową to są problemy. Anteny kierunkowe z definicji mają mały kąt połowy mocy, czyli po przekroczeniu pewnego kąta odchylenia od głównej wiązki "gubią" połowę swego zysku energetycznego.
    LeDy ma rację, anteny siatkowe w pewnych okolicznościach są niezastąpione ze względu na swe możliwości szerokiego widzenia i zdolności łatwego zbierania sygnałów z odbić.
    podobnie jak nasze anteny z rodziny asr.
  • REKLAMA
  • #13 17458067
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    Lucas_21 napisał:
    W sklepie doradzą to co chcą sprzedać, bo nie schodzi, a monterzy...miałem już 3 każdy co innego i narzekał na poprzedniego..wiem, wiem chcą zarobić..

To napisz co Ci "doradzili"..........
    A to chciałeś by za darmo robili ?
  • #14 17473661
    Lucas_21
    Poziom 12  
    A co powiecie o Digit activia Telmor? Droga jest, ale podobno dobra na średnie-ciężkie warunki? Zastanawiam się nad siatkową za 30dB zysku, ale pytając na stronie aukcji, z mojej lokalizacji nie złapię mux8 - choć te 3 kanały nie potrzebne. Nie wiem czy zamawiać siatkową czy może tego telmora 35zł / 104zł
  • #15 17473876
    60jarek
    Poziom 28  
    Ja ci poleciłem to co sam z praktyki przerobiłem 40 lat był problem z odbiorem tv Telmor IQ załatwił sprawę (dolina plus słupy transformator wysokiego napięcia i las). Zapłaciłem droga ale warto było w ślad za tym kolejne po montowałem. Sąsiedzi też takie po montowali. Przerabiałem wszystkie jak ty od siatki po jagi i kierunkowe stado wzmacniaczy brakowało egzorcysty. Droga ale warta ceny 40 lat męki przeszło w niepamięć i z 6 rodzajów anten i wiadro wzmacniaczy. Ja parę lat temu coś płaciłem około 250PLN (warta tej ceny wersja IQ). Zdziwisz się jak ładnie pracuje wybór należy do ciebie.

Dodano po 5 [minuty]:

Taka tera ze 160PLN Antena siatkowa na wieś - Jaką wybrać mocną antenę siatkową na dach, na wieś.
  • #16 17473908
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Lucas_21 napisał:
    Teraz nie wiem czy teść źle podłączył kierunkową i mówił, że delikatnie jak wiatr ją obróci to problemy z sygnałem

Dlaczego nie zamocował jej poprawnie? Wiatr nie powinien obracać anteny jak chorągwi na wietrze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 17475271
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Seria anten asr to bardzo udany model, który sprawdza się w różnych warunkach już prawie od 25 lat. Kiedyś (przy analogu) były trochę większe i odbierały również UKF. Teraz po modernizacji jest kilka modeli z przeznaczeniem do różnych warunków lokalizacyjnych.
    Przy wyborze asr IQ należy jednak pamiętać, że dopasowuje ona wzmocnienie do najsilniejszego sygnału który odbiera, czyli wzmocni o tyle samo całe pasmo (i mocny i słaby sygnał/MUX). Może się zdarzyć, że dalej (w instalacji) sygnału może "zabraknąć" gdy instalacja jest bardziej rozbudowana (podział sygnału na kilka odbiorników TV).
    Zatem wybór tej anteny musi być bardziej przemyślany.
  • #18 17475638
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2908
    TELMOR_PL napisał:

Przy wyborze asr IQ należy jednak pamiętać, ....

A ja myślałem, że IQ jest inteligentna i mocne sygnały i słabe doprowadza do jednakowego, zbliżonego poziomu. Ponoć jest inteligentna?
    Jak nie to na czym polega to jej IQ, chłit maketingowy jak u "chińczyka" z kabaretu?
  • #19 17475844
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ano dlatego, że IQ nie wzmacnia zawsze np. 20dB jak większość przedwzmacniaczy antenowych tylko dopasowuje wzmocnienie by nie przesterować sygnału - tak jak pisałem.
    A co do "chłitu"... LeDy, nie wierzę, że nie wiedziałeś. Takie rozwiązanie, jak opisujesz wymagałoby zastosowania selektywnego wzmacniacza kanałowego , coś w rodzaju WWK, a i tak, jak za pewne wiesz trzeba je ręcznie wysterowywać. Jak myślisz ile ta antena musiałaby kosztować? Różnica w produkcji anten ze wzmacniaczem klasycznym a IQ to ok. 30 zł. Ceny detaliczne WWK w zależności od modelu od 500 do 700 netto
  • #20 17476897
    60jarek
    Poziom 28  
    IQ wzmacnia słabe sygnały mocne sygnały równoważy z pozostałymi. Bardzo dobrze radzi właśnie w opisanej sytuacji (wbudowany wzmacniacz). Bardzo ładnie zbiera sygnał w szerokim kacie pszczółka maja o czym może się każdy przekonać w czasie montażu. Ten sygnał jak mnie pamięć nie myli wystarczy jego poziom na potrzeby domowe 16 odbiorników chyba max. Ja mam 5 TV. Koszt na giełdzie Około 160PLN.
    Więcej na ten temat nie będę wypisywał w poprzednich postach już wszystko opisałem. Dla zamożnych polecam pole antenowe z Ukrainy systemu Tukan.
  • #21 17477413
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Sorry Kolego 60jarek ale jesteś jednak w błędzie. Jest tak jak opisałem wyżej. Przedwzmacniacz IQ w asr-ce nie ma nic wspólnego ze wzmacniaczem kanałowym i z ARW.
    Dopasowuje wzmocnienie do najsilniejszego sygnału, słabsze wzmocni o tyle samo co ten silny. Nic nie wyrówna a raczej nie doprowadzi do przesterowania.
    Co do reszty się zgadzam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej wyboru anteny siatkowej do zamontowania na dachu w małej wsi, aby poprawić odbiór sygnału telewizyjnego. W dyskusji podkreślono, że anteny kierunkowe, takie jak Yagi-Uda, mogą być lepszym wyborem niż anteny siatkowe, które w niektórych warunkach mogą mieć problemy z odbiorem, zwłaszcza podczas złej pogody. Użytkownik rozważa zakup anteny Telmor ASR IQ, która jest polecana za swoje właściwości w trudnych warunkach. Wskazano również na znaczenie prawidłowego montażu anteny, aby uniknąć problemów z sygnałem. Użytkownik zastanawia się nad anteną siatkową o zysku 30 dB, ale obawia się, że nie będzie w stanie odebrać wszystkich muxów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA