logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KENWOOD KDC-W311 - Jak usunąć komunikat PROTEKT bez uszkodzeń?

szymon1161 27 Lut 2009 19:29 3862 12
REKLAMA
  • #1 6213426
    szymon1161
    Poziom 10  
    Mam taki problem gdy uruchomie radio wyświetla mi protekt zcy da sie to zrobić napewno nie jest uszkodzona końcówka mocy.
  • REKLAMA
  • #2 6213568
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Jak odłączysz kostkę od głośników, to też to wyświetla?
  • REKLAMA
  • #3 6215594
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    powalla napisał:
    Jak odłączysz kostkę od głośników, to też to wyświetla?

Jak mi się wyświetlał protect w KDC-W3037 to nie pomagało odłaczenie samej kostki głośnikowej.
    Pomogło odłączenie zasilania na chwilę i ponowne podłączenie radia(wypiąłem całkiem kostki iso).
  • REKLAMA
  • #4 6215881
    szymon1161
    Poziom 10  
    Jak odłącze to też sie wyświetla.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem co robić kupiłem radio nowe i nie działa.
  • REKLAMA
  • #5 6216290
    cursor
    Poziom 31  
    szymon1161 napisał:
    Jak odłącze to też sie wyświetla.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem co robić kupiłem radio nowe i nie działa.

Prawdopodobnie albo gdzieś masz jakieś zwarcie(np. na którymś z tylnych kanałów) albo impedancja głośników jest za niska dla radia(możliwe, że producent zastosował głośniki, które mają re poniżej 3ohm i radio świruje).
    Jak masz możliwość to odłącz drugą wtyczkę ISO(tą głośnikową),jak masz np. opla czy vw to weź np. nóż do tapet i przetnij ją, tak, żeby część prądową odłączyć od głośnikowej.
    Podłącz radio tylko do iso prądowego i sprawdź jak się zachowa.

Spróbuj jeszcze radio podłączyć na przekręconym kluczyku na zapłon(najpierw kluczyk, dopiero później iso).
    Np. Opel i VW mają zamienione styki +(+ po stacyjce jest w miejscu stałego + w uniwersalnej kostce iso) i może to świrować(radio dostaje + 12V na styk, gdzie plus pojawia się po stacyjce, a w miejscu gdzie powinien być stały plus nie ma go wcale.
  • #6 6217441
    szymon1161
    Poziom 10  
    Mam wogle wylutowaną końcówke mocy i dalej świeci protekt nie ma 12v na automatyczną antene.
  • #7 6218836
    cursor
    Poziom 31  
    [quote="szymon1161"]Mam wogle wylutowaną końcówke mocy /quote]
    A może w tym tkwi problem?
  • #8 6219168
    szymon1161
    Poziom 10  
    nie bo jak kupiłem to też świeciło.
  • #9 6220354
    szymon1161
    Poziom 10  
    Pomoże mi ktoś?
  • #10 6220786
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Kupiłeś nówkę i sam w nim dłubiesz? Co z gwarancją?

PS: piszesz, że teraz masz wylutowaną końcówkę mocy i nic to nie zmieniło , więc może kup tego scalaka i wlutuj
  • #11 6246327
    szymon1161
    Poziom 10  
    KUPIŁEM NOWY I NIC .

Dodano po 1 [minuty]:

ono nie ma gwarancji ja jestem elektronikiem i naprawiam radia itp;
  • #12 6247255
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    Protect = zabezpieczenie . Albo termiczne albo zwarciowe etc.
    Podaj może symbol koncówki mocy znajdzie się aplikację układu, potem schemat radia i spróbujemy dojść dlaczego tak sie dzieje.
    Radio nowe kupiłeś ale bez gwarancji, ciężko nadążyć za Tobą, piszesz zdawkowymi pół-zdaniami i wymagasz by na ich podstawie ktoś postawił diagnozę. To się tak nie da.
    P.S. Popraw capslock w temacie i podaj więcej danych to może wrócimy go życiu.
    Pozdrawiam.
  • #13 9813924
    ARTEMIAN
    Poziom 16  
    Ocena: 93
    Dla potomnych sporo tych radii naprawiałem z reguły wina to procesor
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego KENWOOD KDC-W311, które wyświetla komunikat "PROTEKT" przy uruchomieniu, mimo że końcówka mocy nie jest uszkodzona. Próby odłączenia kostki głośnikowej nie eliminują komunikatu. Możliwe przyczyny to zwarcie na jednym z kanałów wyjściowych lub zbyt niska impedancja głośników (poniżej 3 Ω), co powoduje aktywację zabezpieczenia. Zalecane jest odłączenie wtyczki ISO głośnikowej i podłączenie radia tylko do zasilania, aby sprawdzić zachowanie urządzenia. Należy także zwrócić uwagę na prawidłowe podłączenie zasilania, szczególnie w samochodach marek Opel i VW, gdzie styki +12V mogą być zamienione, co może powodować błędne działanie zabezpieczeń. Wylutowanie końcówki mocy nie rozwiązało problemu, co sugeruje uszkodzenie układu scalonego lub procesora sterującego. Wskazano, że często przyczyną awarii jest uszkodzony procesor. W przypadku braku gwarancji i posiadania umiejętności elektronicznych można rozważyć wymianę scalaka końcówki mocy. Dla dalszej diagnostyki potrzebne są szczegółowe dane techniczne końcówki mocy i schemat radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA