logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor IBM 9052 - brak obrazu przy rozdzielczości 640x480 po naprawie pinu

prince_lookas 27 Lut 2009 22:19 3304 12
  • #1 6214527
    prince_lookas
    Poziom 10  
    Witam! :)

Ostatnio nabyłem monitorek LCD firmy IBM 9052 v01, 10,4", taki:

Link do aukcji skasowałem, regulamin punkt 10.11
    mat_ed

Problem jest następujący...
    Obsługuje on tylko rozdzielczość 640x480, a tak wygląda jego zachowanie przy różnych sytuacjach:
    1) Podłączony do sieci, odłączony D-SUB: komunikat 'brak sygnału', niebieskie tło (OSD działa bez problemu, razem z całą regulacją)
    2) Podłączony do sieci, podłączony D-SUB, ustawiona rozdzielczość w komputerze większa niż '640': komunikat 'nieobsługiwany format obrazu', niebieskie tło
    3) Podłączony do sieci, podłączony D-SUB, ustawiona rozdzielczość na '640': gaśnie komunikat o "nieobsługiwanym formacie", tło zmienia się na czarne i... koniec.

Pierwsze podejrzenie padło na wtyczkę - faktycznie, jeden z pinów był bardzo luźny i było widać, że ktoś przy nim grzebał. Próbowałem ruszać wtyczką, ale nie dawało to efektu. Po poruszaniu samym pinem, w końcu odpadł, nie było na nim śladu po lucie.
    Ten pin to konkretnie nr 11 - z tego, co wyczytałem, jest to jakieś ID monitora.
    Wymieniłem cały przewód (wszystkie piny podłączone prawidłowo) i nadal jest tak samo..

Monitor testowałem na różnych komputerach - dwóch laptopach i stacjonarnym, gdzie były podłączane monitory panoramiczne, jak i standardowe. Obraz z nich był wyświetlany poprawnie, dlatego też obstawiam, że coś jest nie tak z tym monitorem. Monitor podłączałem zarówno przez resetowany komputer, jak i też 'na szybko'.

Zastanawiam się, co może być nie tak..?
    Wydaje mi się, że monitor dostaje sygnał, ale, nie wiedzieć, czemu, nie potrafi go wyświetlić. W software od karty mam możliwość ustawienia pion/poziom. Przy próbie zmiany tych parametrów, czarny ekran 'drży', co jest dla mnie potwierdzeniem, że sygnał dostaje.

No właśnie... Tylko dlaczego go nie wyświetla?
    Liczę na to, że ktoś z Was podpowie mi, co można zrobić w tej sytuacji.

Pozdrawiam!:)

Dodano po 56 [minuty]:

mat_ed - co prawda link nieaktywny, miał na celu tylko pokazanie monitora, ale dziękuję ;)
    Wobec tego napiszę, iż jest to 10,4" monitor IBM 9052 i działa on tylko w rozdzielczości 640 x 480.

Pozdrawiam!
  • #2 6278859
    prince_lookas
    Poziom 10  
    Wciąż się z tym męczę - naprawdę wśród tylu Fachowców nikt nic sensownego mi nie podpowie? :/
  • #3 6279049
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Upewnij się, że te 640x480 to przy 60Hz
  • #4 6279090
    drakomp
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam !
    Jeżeli używasz Xp to spróbuj uruchomić tryb VGA, czyli F8 na starcie komputera/ systemu i opcja "Uruchom komputer w trybie VGA". Chyba, że już to ćwiczyłeś :D
  • #5 6281359
    prince_lookas
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem! ;)

WojtasJD - '640' na pewno jest przy 60 Hz, przy wyższym odświeżaniu wyrzuca komunikat, który już wcześniej napisałem - o nieobsługiwanym formacie. Oprócz tego sprawdzałem na 16 i 32 bitach - to samo, czyli ciemny ekran (a tą jakość na pewno obsługuje).

drakomp - nie sprawdzałem wcześniej, ale teraz sprawdziłem i jest, niestety, to samo :/

Czy możecie mi podpowiedzieć, w którym iść kierunku? Byle nie w kierunku śmietnika razem z tym monitorem ;)
  • #6 6281895
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Obawiam się że nie zmusisz tego monitora do współpracy z PC. Pracuje w jakimś bliżej nie znanym standarcie. Na rosyjskim forum znalazłem że jest do terminala lub kasy fiskalnej.
    http://torg.alkar.net/auction/786661.htm
  • #7 6283033
    prince_lookas
    Poziom 10  
    tronic1 - jest tam tylko napisane, że 'jest idealny do terminala lub kasy fiskalnej', co nie oznacza, że jest tylko do tego. Oprócz tego, co powiesz na to:

Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    mat_ed

Dodano po 55 [minuty]:

mat_ed - przepraszam, mój błąd. Ale Ty jesteś czujny :)
  • #8 6291226
    prince_lookas
    Poziom 10  
    Dlaczego moje obrazki zostały usunięte? :/
  • #9 6291249
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Spokojnie, obrazki.elektroda.pl nie działa.

Na jednym z tych obrazków był nick chyba sprzedającego - może napisz do niego.
  • #10 6291525
    prince_lookas
    Poziom 10  
    WojtasJD - dzięki za odpowiedź!

Faktycznie, trochę się rozpędziłem z tym wstawianiem obrazka, napisałem do Sprzedającego, jeśli będzie miał coś przeciwko, to usunę.
  • #11 6333039
    prince_lookas
    Poziom 10  
    Problem nadal pozostaje... Może to coś z elektroniką? :(|
  • #12 6759431
    sickman
    Poziom 1  
    No to ja się grzecznie podłączę do tematu. Poszukuję schematu kabla D-SUB do 9052-V01 bo niestety dotarł do mnie z uciętą wtyczką. W sieci nie mogę znaleźć nic konkretnego na temat tego monitorka poza ogólną specyfikacją, ani serwisówki ani schematów.
  • #13 7020721
    prince_lookas
    Poziom 10  
    Ja mam, Kolego ten monitor i ciągle mam z nim problem, ale jeśli chcesz, to mogę Ci podać, jak tam wyglądają kabelki we wtyczce...
    (troszkę stary temat, ale najważniejsze, żeby komuś pomóc ;) )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor IBM 9052 v01 10,4" LCD obsługuje wyłącznie rozdzielczość 640x480 przy 60 Hz. Po naprawie luźnego pinu w złączu D-SUB pojawia się problem z brakiem obrazu – przy ustawieniu 640x480 ekran jest czarny, a komunikat o nieobsługiwanym formacie znika. OSD działa poprawnie, a monitor wyświetla niebieskie tło przy braku sygnału. Próby uruchomienia systemu w trybie VGA oraz zmiana głębi kolorów (16 i 32 bity) nie przyniosły efektu. Monitor może pracować w niestandardowym standardzie, prawdopodobnie przeznaczony do terminali lub kas fiskalnych, co utrudnia współpracę z komputerem PC. Poszukiwany jest schemat kabla D-SUB do modelu 9052-V01, gdyż oryginalny jest uszkodzony. Użytkownicy dyskutują o możliwych przyczynach problemu, w tym uszkodzenia elektroniki, oraz wymianie informacji dotyczących okablowania wtyczki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA