logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielacz na 8 wyjść z filtracją i bezpiecznikami bez uziemienia - jak zrobić?

Vsad 28 Lut 2009 21:12 1821 11
  • #1 6218872
    Vsad
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jak mogę zrobić rozdzielacz na 8 wyjść z filtracją myślałem nad daniem bezpiecznika 16A główny potem bezpiecznik nadmiarowo prądowy tylko czy mogę go zastosować gdy nie mam uziemienia ? Czy do uziemienia mogę dać N potem jakieś mniejsze bezpiecznik np.2/4A i za bezpiecznikami kondensatory gdzie można dostać 250 VAC czy 250 będą dobre.
    Pod to listwę mają być podłączone wzmacniacze
  • #2 6218929
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Same kondensatory filtra nie tworzą, trzeba jeszcze dławiki. Chyba, że pomyliłeś warystory z kondensatorami.
  • #3 6218963
    Vsad
    Poziom 19  
    Nie chodzi mi o filtr tylko żeby ograniczyć przygasanie żarówek . A jak z tym bezpiecznikiem nadmiarowo prądowym ?
  • #4 6219004
    fuutro
    Poziom 43  
    Przygasanie pojawia się przecież przy znacznych spadkach napięcia spowodowanych dużym poborem a nie zakłóceniami. Możesz co najwyżej pobrać zasilanie zaraz za licznikiem, zabezpieczeniami odciążając przewody sieci oświetleniowej jednak sukcesów nie gwarantuje. Wyłącznik (bezpiecznik?) pewnie B10 - B16 zależnie od obciążenia.
  • #5 6219152
    humungus
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    "fuutro" ma racje.
    Jeżeli masz za słabą instalację elektryczną to przy podłączaniu większych obciążeń nie unikniesz przygasania.
    Pomoże tylko wymiana przewodów w instalacji na takie o większym przekroju i to od licznika do miejsca najbardziej obciążonego.
    Nie zapomnij o odpowiednich złączach w puszkach instalacyjnych.
    Zakłócenia z takich obwodów to już inny temat.
    Tak z ciekawości to napisz co ci tak obciąża sieć.

Osobiście posiadam linie zasilającą do której podłączone mam silniki do 5kw (maszyny w stolarni) i na tej linii mam podłączony sprzęt komputerowo-pomiarowy w swoim warsztacie. Nie zauważyłem aby coś mi przygasało na oświetleniu.
    Zasilacze awaryjne też nie sygnalizują wahań w napięciu sieciowym.

Być może masz już na danej linii zasilania za dużo odbiorników albo jeden a konkretny.
  • #6 6219160
    Vsad
    Poziom 19  
    Jaka przepięciówka jest stosowana w listwach do pc ?
    Czyli kondensatory zawile nie pomogą ale nie zaszkodzi ich dać ? Bo ta zwykła od sieci domowej jest trochę za droga .

Dodano po 3 [minuty]:

Tak z ciekawości to sam nie wiem . Wiem tyle że na początku były 2 bezpiecznik teraz są 3 a powinno ich być min 5 a nie 3
    Proszę jakiegoś doświadczonego elektryka o kontakt na gg proszę wysłać mi swoje gg na pw a odpisze
    Oczywiście taka osoba dostanie pkt. i pomógł jeżeli na prawdę coś wie na ten temat i pomorze
  • #7 6219255
    fuutro
    Poziom 43  
    Jaka znów przepięcówka - warystor albo dwa i tyle.
  • #8 6219277
    humungus
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Do takiego rozdzielenia zasilania to najlepiej przyszykować sobie plan instalacji aby można było na jego podstawie odpowiednio rozdzielić obwody i zabezpieczyć je odpowiednimi bezpiecznikami.

Sprecyzuj temat "zakłócenia" czy "przygasanie"
  • #9 6219340
    Vsad
    Poziom 19  
    Dokładnie to przygasanie . A ten warystor to jest tak że jak napięcie sieci przekroczy 250 V to on się przepala i obwód zostaje przerwany ?

Moderowany przez Akrzy74:

Popraw tytuł w pierwszym poście ! zakłuceńowa :?::idea:

• #10 6219349
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Te listwy w sklepach to o kant d**y wytłuc. 2 warystory, diltr i bezpiecznik. I jeszcze światełko do ozdoby. Jak ma coś chronić przed przepięciami to musi być ogranicznik typu D przy sprzęcie, typu C i B w rozdzielnicy.
  • #11 6219351
    fuutro
    Poziom 43  
    Nie, spowoduje zwarcie (albo diabli go wezmą).
  • #12 6219363
    Vsad
    Poziom 19  
    Czy taki warystor będzie dobry ?
    Parametry:
    - symbol produktu: 10D361K
    - napięcie: 360V/1mA
    - Umax 300VDC, 230VAC rms
    - tolerancja + - 10%
    - średnica: 10mm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania rozdzielacza na 8 wyjść z filtracją i zabezpieczeniami bez uziemienia, przeznaczonego do zasilania wzmacniaczy. Poruszono kwestię stosowania bezpieczników głównych 16A oraz nadmiarowo-prądowych bez uziemienia, co budzi wątpliwości. Wskazano, że same kondensatory filtrujące nie wystarczą do skutecznej filtracji zakłóceń – potrzebne są również dławiki. Przygasanie żarówek jest efektem spadków napięcia spowodowanych dużym poborem prądu, a nie zakłóceń, dlatego lepszym rozwiązaniem jest poprawa instalacji elektrycznej, np. wymiana przewodów na o większym przekroju i odpowiednie zabezpieczenia (bezpieczniki B10-B16). W listwach zasilających do komputerów stosuje się warystory jako elementy ochrony przeciwprzepięciowej, a nie kondensatory. Warystor nie przerywa obwodu przy przekroczeniu napięcia, lecz powoduje zwarcie, które powinno wyzwolić zabezpieczenie. Zalecane jest stosowanie ograniczników przepięć typu D przy sprzęcie oraz typu C i B w rozdzielnicy. Podano przykład warystora 10D361K o parametrach 360V/1mA, Umax 300VDC, 230VAC rms, który może być stosowany w ochronie przeciwprzepięciowej. Wskazano, że plan instalacji i odpowiedni dobór bezpieczników są kluczowe dla prawidłowego rozdzielenia obwodów i ochrony urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA