logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie PLC Siemens S7-300 z HMI przez MPI i PC do podglądu w Step 7?

rpuls 27 Sie 2024 22:25 1245 16
  • #1 21206314
    rpuls
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Połączenie PLC Siemens S7-300 <--MPI--> Panel HMI i podłączenie komputera PC do podglądu sterownika w Step 7.
    W tej chwili muszę odpinać panel HMI żeby połaczyć się ze sterownikiem. Przy sterowniku CPU 313C jest adapter, do którego bez rozpinania mogę się podłaczyć kablem MPI z komputerem.

Czy w konfiguracji w Step 7 muszę coś ustawiać? Bo to co widać na dołączonej grafice nie mogę połączyć przez połaczenie MPI.
    Na drugiej grafice widać adres w ustawieniach sterownika.
    Trzecia grafika właściwości kabla MPI.

Widok konfiguracji sieci w oprogramowaniu Step 7 z zaznaczeniem SIMATIC 300 i PG/PC na linii MPI.
    Zrzut ekranu konfiguracji PLC Siemens S7-300 w oprogramowaniu Step 7
    Interfejs SIMATIC Manager z ustawieniami kabla MPI
  • #2 21206723
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 214
    Nie powinno być potrzeby ustawiania czegokolwiek. Są panele, które używają zasobów PG, więc ewentualnie trzeba zwiększyć dostępną ilość.
    Jaki adres ma panel, bo może ten sam co komputer?
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #3 21206779
    rpuls
    Poziom 15  
    Nie znam adresu panela, nie mam dostępu do niego, tzn jest zabezpieczony przez producenta.
    Gdzie zwiększyć ilość zasobów i adres komputera?
  • #4 21206793
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ilość zasobów na Twoim drugim obrazku (PG masz 1). Trzeba zatrzymać sterownik i wgrać konfigurację sprzętową.
    Adres we właściwościach adaptera. Tam też można przeskanować i zobaczyć jakie numery stacji są na sieci.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #5 21206821
    rpuls
    Poziom 15  
    Dzisiaj jeszcze będę miał dostęp do sprzętu to sprawdzę i dam znać.

Dodano po 9 [godziny] 27 [minuty]:

Tak więc jestem po testach. Dalej nic.
    "PG communication" przestawione na 2.
    W ustawieniach "Set PG/PC Interface" też zmieniałem adres adaptera MPI na wyższy z obawy, że może panel ma taki sam adres.
    We właściwościach adaptera nie mam też opcji przeskanowania sieci.

• #7 21208498
    rpuls
    Poziom 15  
    Z odznaczoną opcją mastera było wcześniej sprawdzane dlatego na ostatnim poście dodałem jak było zaznaczone przy ostatnich testach.
    Może (chociaż wątpię) mimo wszystko kabelek, który mam jest winny? Nie oryginalny tylko Amsamotion.
  • #8 21208524
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Wywal z Hardware-u tą PG/PC Station (rozumiem, że masz CPU do testów, nie robisz tego na pracującej maszynie)...

rafal.jpg napisał:
    Nie znam adresu panela, nie mam dostępu do niego, tzn jest zabezpieczony przez producenta.

Jaki to panel HMI?

Pozdrawiam.
  • #9 21208528
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Problemem będzie zasilanie 24V do adaptera lub przelotka, którą masz w porcie MPI.
    Nowsze adaptery zasilają się z USB, a Twój zapewne nie. Dlatego po bezpośrednim podpięciu działa i ma zasilanie z portu MPI CPU, a przelotka łączy tylko komunikację i wtedy nie ma zasilania.
    Jeśli dobrze pamiętam to sprawdź napięcie na pinach 2 i 7 (z przelotką i bez).
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #11 21208547
    Markos80

Specjalista Automatyk
    bhtom napisał:
    Wszystko zależy od przelotki... Siemensowe wtyczki przelotowe przenoszą raczej wszystko 1:1, łącznie z zasilaniem.

Dlatego można zmierzyć, ale nie wszystkie. Większość przekazuje tylko piny 3 i 8 do RS'a.

Siemens sprzedawał takie cudo 6ES7972-0CA00-0XA0 do tego celu.
    Do Adapters need an external power supply or not when connecting to PLC or HMI?

Schemat połączenia adaptera USB do PLC z zewnętrznym źródłem zasilania 24V.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #12 21208565
    rpuls
    Poziom 15  
    bhtom napisał:
    Wywal z Hardware-u tą PG/PC Station (rozumiem, że masz CPU do testów, nie robisz tego na pracującej maszynie)...

W Hardware nie ma tej stacji PG/PC, tutaj tylko dla zobrazowania zrobiłem screena.
    Maszyna póki co nie pracuje bo jest jeszcze inny problem i na razie mogę robić testy przy opcji jak normalnie panel jest podpięty pod plc. Panel to UniOP eTOP507.

Komunikacja jest na pinach 3 i 8 bo rozbierałem i sprawdzałem i na połączeniu pomiędzy plc a panelem tylko te dwie żyły są.

Markos80 napisał:
    Nowsze adaptery zasilają się z USB, a Twój zapewne nie.

Mój adapter jest do komputera podłączony na USB, kabelek poniżej.

Adapter komunikacyjny MPI-USB na tle kartonu.
  • #13 21208571
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Jak wygląda ta przelotowa wtyczka którą podłączony jest panel do CPU?
    Na adapterze świeci się dioda POWER jak podłączysz go do CPU przez tą wtyczkę przelotową.

Markos80 napisał:
    Większość przekazuje tylko piny 3 i 8 do RS'a.

Te wtyczki przekazują wszystkie 9 pinów:

Dane techniczne wtyczki Siemens PROFIBUS z opisem i zdjęciem

Pozdrawiam.
  • #14 21208648
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Zgadza się. Oryginały Siemens z opcją PG przekazują, ale jest pełno podróbek oraz wtyczek innych producentów.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #15 21208787
    rpuls
    Poziom 15  
    W każdym z trzech przypadków diody POWER i USB na adapterze Amsamotion się cały czas świecą.

Pierwsza sytuacja - połączenie kablowe PLC-HMI nie ma.
    Na moim adapterze Amsamotion świecą się wszystkie diody (MPI, POWER i USB) jak się podłącze do sterownika bezpośrednio lub przez tą przelotkę Siemensa i wtedy mogę w programie działać.
    Druga sytuacja - połączenie kablowe PLC-HMI jest, ale wyłączone zasilanie na panelu, wtedy też mogę działać.
    Trzecia sytuacja - połączenie kablowe PLC-HMI jest i zasilanie na panelu też jest, wtedy nie mogę działać, opis diody MPI w tej sytuacji poniżej.

Już nie pamiętam czy od razu jak się wepnę kablem w tą przelotkę w sterowniku (zasilanie na panelu HMI też właczone) to czy od razu gaśnie kontrolka MPI czy dopiero jak się próbuje łączyć już w programie Step 7 - wtedy w Step 7 wyskakuje komunikat "brak odpowiedzi" i trzeba program wyłączyć.

Przelotka jak na zdjęciu poniżej.
    Połączenie PLC Siemens S7-300 z HMI przez MPI i PC do podglądu w Step 7?Połączenie PLC Siemens S7-300 z HMI przez MPI i PC do podglądu w Step 7?

oraz złaczka przy panelu. Terminacjami na zdjęciu się nie sugerujcie.

Dokumentacja do złączki Wago

Dokumentacja do złączki Siemens tylko z numerem OBB42 a ja mam OBB41. Na razie nie znalazłem dokumentacji do tej mojej.
  • #16 21209715
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    MPI jest to bus Siemensa ( i nie jest żadnym standardem!). Jest to wprawdzie RS422/485 ale trochę zmodyfikowany. Gdyby ten HMI panel był od Siemensa nie byłoby żadnego problemu. I może tu tkwi cały problem. CPU żeby rozmawiało z HMI musi komunikacja zostać zaprogramowana (Software) lub skonfigurowana (Hardware) albo to i to.
    Podałeś za mało informacji żeby dokładniej coś napisać.
    Przyjmuję, że zainstalowałeś driver do tego adaptera.
    Zauważyłem, że PC Adapter Profibus ( a nie MPI) jest oznaczony jako aktywny.
    Spróbuj PG/PC Adapter Profibus <aktiv> zjechać z prędkością transmisji do 187kbps.
  • #17 21213227
    rpuls
    Poziom 15  
    Sterownik z projektu posiada tylko port MPI.
    Informacje z menedzera urzadzeń mam, że sterowniki są zainstalowane najlepsze.
    Jeśli zmienię sposób komunikacji na MPI to i tak PC Adapter Profibus wyświetla się ze statusem <activ>.

Poniżej test ale na sterowniku, który posiadam w domu ale też tylko z portem MPI.

Zastosowałem Twoje zalecenia (zmieniłem na Profibus i zmieniłem na prędkość 187kbps) ale:
    1. Przy próbie zgrania programu poprzez "Upload..." sterownik jest wykrywany i program zgrywa.
    Okno dialogowe Select Node Address z konfiguracją połączenia PROFIBUS.

2. Przy próbie podglądu online programu wyskakuje komunikat, zrzut z rozwinięciem help.
    Zrzut ekranu z oprogramowania SIMATIC Manager z widocznym błędem połączenia z CPU 312.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o połączenie PLC Siemens S7-300 z panelem HMI przez interfejs MPI oraz o możliwość podłączenia komputera do podglądu w programie Step 7. Obecnie konieczne jest odpinanie panelu HMI, aby uzyskać dostęp do sterownika. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić adresy urządzeń, zwiększyć ilość zasobów PG w konfiguracji oraz upewnić się, że adapter MPI jest poprawnie skonfigurowany. Wskazano również na potencjalne problemy z zasilaniem adaptera oraz na różnice w działaniu oryginalnych i nieoryginalnych przelotek. Użytkownik testował różne ustawienia, ale nadal napotykał problemy z komunikacją, co może być związane z używanym panelem HMI UniOP eTOP507 oraz adapterem Amsamotion.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA