logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28pw8707/58 EM2 - TV nie startuje, odchylanie pionowe i zasilacz

konti 01 Mar 2009 09:19 2303 8
REKLAMA
  • #1 6220196
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam kolegow dostalem taki tv do naprawy . Sprawa wygląda następująco : Po włączeniu telewizora było widać , że odchylanie pionowe padło więc odłączyłem Hot'a i telewizor i podłączyłem pomiędzy C-E zarówke telewizor nie wystartował lecz po odłączeniu go z sieci żarówka na chwile się zapali i zgaśnie . Sugerowałem sie uszkpdzeniem zasilacza , ale czytałem też , że może się załaczać protect Hota ? Przed odłączeniem Hota i włączeniu jak zawsze pozioma kreska ciemna niebieskawa , kontrolka Stby Migała bez przerwy i tv nie reagował na pilota . Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Proszę poprawić tytuł tematu. Pkt.11.1 [RR]
  • REKLAMA
  • #2 6220223
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Skoro uszkodzona ramka więc odłączanie klucza jest nie potrzebne. Napraw odchylanie. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 6221601
    konti
    Poziom 27  
    No dobrze a gdzie znajduje sie uklad ramki wiem ze jest to wlasnie generator i z tego leci na tranzystor odchylania / tak?
  • REKLAMA
  • #4 6221649
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Wszystko mylisz, co się dzieje gdy wl. TV, startuje z poziomą linią czy nie?
  • #5 6221717
    konti
    Poziom 27  
    Po wlutowaniu spowrotem BU tv startuje z pozioma linia przez caly ekran na srodku po wylutowaniu Bu i podlaczenie w miejsce C-E zarowki wogole nie startuje , a Po odlaczeniu tv z wtyczki zarowka zapali sie i zgasnie , wiec mysle ze pion padl i uszkodzil zasilacz
  • REKLAMA
  • #6 6221806
    *ANDY*
    Poziom 25  
    Ocena: 83
    Coś się uczepił tej zarówki. Jeżeli brak odchylania pionowego to szukaj tam usterki.
  • #7 6221880
    konti
    Poziom 27  
    No to spoko ale jak nie startuje wogóle przetwornica no ale wymienie profilaktycznie elektrolity w tym torze
  • #8 6222318
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1991
    Kolego konti, ile razy jeszcze trzeba Ci będzie tłumaczyć, że usterki masz szukać w układzie odchylania pionowego a nie w przetwornicy!
    Ona jest sprawna i TV Ci startuje. Co właśnie widzisz na ekranie. Naprawdę nie wszyscy muszą naprawiać telewizory, a Ty w dodatku założyłeś temat w CRT Serwis a nie masz nawet pojęcia jak TV działa, co to pion /ramka/, poziom /linia/ i pewno o wielu innych sprawach.

Pion w tym TV to TDA8177 i okolice!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Philips 28pw8707/58 EM2 występuje problem z odchylaniem pionowym, co powoduje brak startu urządzenia. Po odłączeniu klucza (BU) i podłączeniu żarówki między C-E telewizor nie uruchamia się, a żarówka zapala się na chwilę po odłączeniu zasilania. Objawem jest pozioma ciemnoniebieska linia na ekranie oraz migająca kontrolka standby, brak reakcji na pilota. Dyskusja wskazuje, że usterka leży w układzie odchylania pionowego, a nie w przetwornicy zasilacza, która jest sprawna. Za odchylanie pionowe odpowiada układ TDA8177 i jego otoczenie. Zalecane jest skupienie się na naprawie układu odchylania pionowego zamiast wymiany elementów zasilacza. Wskazano również, że w temacie EM2 dostępne są liczne posty, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA