logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Magnum ECAS - tylna oś nie poziomuje się, pilot i bezpieczniki OK

ptrw11 01 Mar 2009 20:31 8483 8
REKLAMA
  • #1 6223273
    ptrw11
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    mam problem z renią a mianowicie tylna oś nie chce się poziomować zawieszenie ECAS ,podnosi sie i opuszcza pilot 100% sprawny bezpieczniki też sprawne napięcia do sterownika dochodzą podobny post czytałem aczkolwiek bez konkretnej odpowiedzi.

Poprawiłem temat.robokop
  • REKLAMA
  • #2 6224425
    karlos85
    Poziom 16  
    Ocena: 97
    Po pierwsze napisz czy to ciagnik czy moze solówka z podnoszona osia wleczona.
    Przyczyn moze byc kilka;
    1 przerwa badz zwarcie w obwodzie czujnika pozomu badz zawory poziomowania
    2 Uszkodzony czujnik poziomu i ty pytanie czy cała os tak sie zachowuje czy któras ze stron. jesli cała to czujnik odpada.
    3 Uszkodzony zawór poziomowania i tu podobne pytanie jak w przypadku czujnika
    I teraz odnosnie wleczonej osi podnoszonej uszkodzony czujnik obciazenia osi.
  • REKLAMA
  • #3 6224625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6233642
    ptrw11
    Poziom 12  
    chciałem zrobić kalibracje czujników poziomowania i okazało się ,że sterownik nie chce zapamiętać ustawianych wysokości....nie ma usterek błędów w sterowniku ECAS, dodam że czujniki dobrze czytają wysokości.
  • REKLAMA
  • #5 6236335
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6236499
    ptrw11
    Poziom 12  
    miałem urządzenie do diagnostyki komputerowej ,po wpisaniu danych trzech wysokości "urządzenie mówi "że operacja zakończona powodzeniem po wyłączeniu i załączeniu zapłonu pojawia się usterka o braku danych kalibracyjnych. sterownik (WABCO) po podłączeniu komputera, wchodząc w opcje ;dane kofiguracyjne są, nie można tylko zapisać danych kalibracji wysokości
  • #7 6241426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6242477
    karlos85
    Poziom 16  
    Ocena: 97
    Z renówkami jest troszke zabawy jak nie przyjmie kalibracji.
    Ja sam niezłego pietra miałem jak pierwszy raz to robiłem.
    4 godziny zabawy resetowania ustawien podpinania manometrów mierzenia wysokosci itd.
    Podstwaowa sprawa to 10 no 15mm musisz dac w dół od maxymalnego ustawiena zawieszenia inaczej zawsze ci wywali bład.
    po zaprogramowaniu odepnij kleme na kilka minut w renówkach czasem tak sie dzieje ze niechce przyjac dopiero po odpieciu klemy.
  • #9 7116491
    pawelek_kukowski
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    miałem podobny problem z poziomowaniem. odpinałem po kolei wszystkie kostki od czujników i poziomaka i okazało sie że jest walnięty czujnik wchodzący od góry do prawej poduszki. Szefo kupił nowy i usterka znikneła Nadmienie że że jest to ciągnik magnum 440 dxi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszenia ECAS w Renault Magnum, gdzie tylna oś nie poziomuje się mimo sprawnego pilota i bezpieczników oraz prawidłowego napięcia do sterownika WABCO. Możliwe przyczyny to przerwy lub zwarcia w obwodzie czujników poziomu, uszkodzone czujniki poziomu lub zawory poziomowania, a także uszkodzony czujnik obciążenia osi w przypadku osi wleczonej. Próby kalibracji czujników poziomowania za pomocą urządzenia diagnostycznego kończą się niepowodzeniem, gdyż sterownik nie zapisuje danych kalibracyjnych, mimo braku błędów i poprawnego odczytu wysokości przez czujniki. Zalecane jest dokładne dostosowanie kalibracji do indywidualnych wartości czujników, uwzględniając różnice między lewą i prawą stroną, oraz wykonanie resetu sterownika poprzez odłączenie akumulatora na kilka minut. W praktyce rozwiązaniem bywa wymiana uszkodzonego czujnika poziomu, co potwierdzono na przykładzie Renault Magnum 440 dxi, gdzie wymiana czujnika przy prawej poduszce tylnej osi usunęła usterkę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA