logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 50W zasilany z zasilacza ATX – dobór elementów i model wzmacniacza

nipar 02 Mar 2009 22:55 2344 6
REKLAMA
  • #1 6228601
    nipar
    Poziom 10  
    Buduje wzmacniacz taki jak na zdjęciu
    ma być z gniazdka zasilany
    jeżeli ktoś posiada lub wie dokładnie jakie są najlepsze w tym przypadku elementy tego wzmacniacza to proszę o link:)
    z góry dzięki i pozdrawiam

Myślę o tym aby dać zasilacz komputerowy
    kable niepotrzebne odlutować i z molexu poprowadzić linie 12 do wzmacniacza no i potem dolutować tylko kable do głośników
    ale czy się uda?
    Jaki wzmacniacz będzie najlepszy samochodowy?
  • REKLAMA
  • #2 6228803
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Dział chybiony, rozwiązanie też. Rozwiązania wzmacniaczy domowych zasilanych z sieci raczej są o wiele dogodniejsze niż samochodowe. Nie ma ograniczeń napięcia zasilania, konieczności budowy końcówek i zasilaczy o ogromnej wydajności prądowej, można maksymalnie prosto osiągnąć różne cele. Zobacz w działach audio co i jak wygląda bo to obszerny temat. Na moc 2*25W to mogę zaproponować 2*TDA2050, 2*TDA7298, 29*TDA2052, 2*LM2876 i masę innych, nawet mocniejszych - ograniczając napięcie zasilania nie ma problemu z za mocną kością. I na sam koniec można dla całości sprawić jedną sensowną obudowę a nie budować wieżę z zasilacza ATX, wzmaka [wzmacniacza !] samochodowego i ew radioodtwarzacza.

EDIT: Dobra, dział się zmienił.

[Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #3 6228933
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Przeniosłem w robotyki amatorskiej
  • #4 6231504
    nipar
    Poziom 10  
    no dobra to proszę o pomoc w zbudowaniu jak najodpowiedniejszego wzmacniacza
    dodaje kilka zdjęć moich głośników które właśnie mają być podpięte do tego wzmacniacza

moc jednego to 15watt i 4 OMY
    jeden jest bez opisów

mam dwie takie kolumny

co proponujecie
    jak mam to rozwiązać
    jedyna moja uwaga to to aby była zasilana z gniazdka
    pozdrawiam

Dodano po 27 [minuty]:

[Link do aukcji usunięto. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]

a to by było odpowiednie?
    tylko to już gotowe
  • REKLAMA
  • #5 6231702
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Na te kolumny wystarczy z zapasem TDA1554 który kupisz do 10zł :) i możesz podłączyć pod zasilacz komputerowy
  • #6 6231769
    nipar
    Poziom 10  
    scalone wzmacniacze audio typu TDA1554 Q .

Podzespoły fabrycznie nowe. Ilość w cenie 18zł za 2szt ograniczona !

znalazłem to na allegro

i to na pewno mi wystarczy?
    ale ja nie będę wiedział jak to po podłączać
  • REKLAMA
  • #7 6231908
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Hmm to coś nie tak ja w elektroniku kupilem za 9zł :))
    Scalak do działania wymaga radiatora i 3 kondensatorów. Porafi oddać w trybie mostkowym 22W mocy lub 4x11W więc możesz się też np pobawić w 2.1 (2 niezmostkowane + zmostkowany na suba)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio o mocy około 50W zasilanego z zasilacza komputerowego ATX. Autor planuje wykorzystać linię 12V z molex do zasilania wzmacniacza i podłączenia głośników o mocy 15W i impedancji 4Ω. Zalecane są układy scalone dedykowane do wzmacniaczy domowych zasilanych z sieci, takie jak TDA2050, TDA7298, TDA2052 czy LM2876, które oferują prostą konstrukcję i odpowiednią moc. Dla podanych głośników rekomendowany jest tani i łatwy w użyciu wzmacniacz scalony TDA1554, który wymaga radiatora i kilku kondensatorów, może pracować w trybie mostkowym dostarczając do 22W mocy. Wzmacniacz ten można zasilić z zasilacza ATX po odpowiednim odlutowaniu niepotrzebnych kabli. Wskazano, że wzmacniacze samochodowe nie są optymalnym rozwiązaniem do zasilania z sieci domowej ze względu na różnice w napięciu i wymagania prądowe. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wzmacniacza scalonego typu TDA1554 lub podobnego, zasilanego z zasilacza ATX, dostosowanego do parametrów głośników i zasilania sieciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA