logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moj wzmacniacz na układzie TDA1554

ugh123 28 Mar 2009 21:57 9231 27
  • Witam wszystkich zaprezentować chce mój amatorsko wykonany wzmacniacz na TDA1554, jako przedwzmacniacza i barwy dzwięku użyłem TDA1524 a do zasilania wykorzystałem płytkę zasilacza od kompa podwyższyłem napięcie do 14,4 V i wszystko jest ok . Postanowiłem wyposażyć mój wzmacniacz w odtwarzacz płyt CD .
    Jako obudowę wykorzystałem magnetofon Unitra nie pamiętam symbolu.
    Wszelkie sugestie mile widziane

Pozdrawiam :D

P.S
    Sorry za słabą jakość zdjęć wykonane telefonem.

Wzmacniacz

Widok z góry

Płytka zasilacza ATX

Ekranowane miejsce z płytką przedwzmacniacza

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ugh123
    Poziom 13  
    ugh123 napisał 134 postów o ocenie 9, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Łódź. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 6346391
    wojtek_cfc
    Poziom 11  
    masz moze jakis schemacik do tego wzmacniacza?? lacznie z tym jak podlaczyles odtwarzacz cd:) z gory wielkie dzieki:)
  • #3 6346422
    ugh123
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Jako schematu użyłem not katalogowych tych układów
    Nota do TDA1554 : http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/TDA1554Q_CNV_2.pdf

przedwzmacniacz TDA1524 : http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/TDA1524.pdf

A CD podłążczyłem wykożystując analogowe wyjscie audio z tyłu cd-romu,
    i normalnie podlaczylem go do przedwzmacniacza
  • #4 6346520
    magneto32
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ciekawa konstrukcja, a powiedz czy fajnie to gra? Nie ma szumów? Ja bym postarał się schować wentylator, a w dziurę pod CD można by włożyć jakiś wskaźnik wysterowania... Takie moje skromne zdanie. ;)
  • #5 6346809
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Żal że to w takiej obudowie to mi zakrawa na profanacje sprzętu napis UNITRA szkoda ale cóż była pod ręką to trzeba światu pokazac co się tam da włożyć ,jestem w stanie to zrozumieć .
  • #6 6347174
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 40
    Witam szanownych kolegów.Ogólnie konstrukcja mi się bardzo podobai jestem mile zaskoczony tym,że autor postanowił wykorzystać pewne elementy z odzysku(obudowa),oraz tym,ze jak mało kto postanowił zaglądnąć do not katalogowych wymienionych wczesniej przez siebie układów scalonych i na i ch bazie oparł cała konstrukcję.Pozostaje mi tylko pogratulowac koledze pomysłowości.Wspominał coś kolega o odtwarzaczu płyt CD.otóż nie wiem jak kolega stoi jeśli chodzi o programowanie mikroprocesorów AVR,ale ja jeszcze ze swej strony dodałbym jaki sterownik do tego CD-ROM-u,oraz układ STAND-BY,co jeszcze bardziej rozszerzyłoby niewątpliwie funkcjonalność tego urządzenia.Co do sugestii jednego z kolegów,żeby zastosować wskaźnik wysterowania,to myslę,że jest dość dobry pomysł,tylko,że to miałoby jedynie walory informacyjny i estetyczny.
  • #7 6347432
    ugh123
    Poziom 13  
    Dziekuje za pozytywne komentarze :D wskaznik wysterowanie jest zamontowany w przednim panelu tam gdzie ta czerwona dioda nie wiem dlaczego ale bardzo sie wzbudza zbudowany jest na ukladzie KA2281
    jego schemat : Moj wzmacniacz na układzie TDA1554

Co do programowanie to niestety nie bardzo :( jedynym jezykiem jaki znam i w miarę umiem sie posługiwać to Visual Basic

Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

Odpowiedz do kolegi magneto32 wydaje mi sie ze gra ladnie ma niby tylko 2x20 W ale mi sie podoba :) niestety sa szumy i to troche przeszkadza ale mozna sie przyzwyczaić :) Wzmacniacz napedza 2 "kolumny" samoróbki sa one 3-drożne Wysokie GDWT 9/80 Srednie GDM 18/80 Niskie GDN 30/80/3

Na dzień dzisiejszy wygladaja lepiej zreperowalem zawieszenie w nisko i srednio tonowych i wymienilem kopulki w wysoko tonowych no i oczywiscie zakupilem zwrotnice 3-drożną Janbo J-3B-8 zamieszczam kilka zdjęć :

prosze o pomoc i rady w sprawie wczesniej wspomnianych szumów

pozdrawiam
  • #8 6347598
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Szumy to rzecz normalna w każdym wzmacniaczu m.cz..Wg noty katalogowej układ ten ma szumy ok.50µV,więc nie są znowu takie duże i są jeszcze do zaakceptowania.Jeśli jest szum,to oznacza tylko tyle,że mamy sygnał na wejściu i wyjściu,a zatem wszystko działa prawidłowo.Co do samego wskaźnika wysterowania,to pokusiłbym się o coś opartego np. na układach LM3915.Jest to dość przyzwoita kostka,na której można zrobić jeden monofoniczny wskaźnik wysterowania,a zatem żeby zrobić wskaźnik stereofoniczny potrzebne są dwa takie układy.Można również zrealizować taki wskaźnik na 2 układach UL1980(rodzimej produkcji CEMI).

Dodano po 9 [minuty]:

W razie gdyby kolega zdecydował sie kiedyś zbudować wzmacniacz o wiekszej mocy,to polecam układ TDA7256(30W).
  • #10 6347831
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Z tego co tu widzę to wszystkie te głośniki są o mocy nominalnej 80W,a zatem proponowałbym zbudować do nich jakiś wzmacniacz 2x40W.Na pewno nie powinny ulec uszkodzeniu przy takiej mocy.Doskonała kostką do zbudowania takiego wzmacniacza jest niewątpliwie TDA2004(40W).Jest ona o tyle dobra,że ma podstawowe zabezpieczenia(przeciwzwarciowe,termiczne,i t.p.)i jest zasilana pojedynczym napięciem,a nie jak większość kostek o większej mocy-napięciem symetrycznym.Myślę,że jeś li kolega zdecyduje się na zbudowanie wzmacniacza na 2 takich kostkach,to na pewno tego nie pożałuje,a wręcz przeciwnie będzie bardzo zadowolony.Pozdrawiam.
  • #12 6347965
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Chyba koledze psiata chodziło o tda2040 a nie 2004. Choć 40W to on raczej mieć nie będzie.
  • #14 6348041
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Przecież tda2040 ma symetryczne zasilanie.
    Jeszcze lepiej tda2050 (ten sam układ wyprowadzeń, kompatybilne z 2040) , chociaż cieżko znaleźć.
  • #16 6348207
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Z wzmacniaczy symetrycznych masz LM3886(68W) i TDA7294(100W).Co do układu standy-by to mozesz wykonać coś takiego:http://www.elportal.pl/pdf/k07/26_04c.pdf

Dodano po 2 [minuty]:

Link
  • #18 6348411
    tumeks
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    zamiast toroida można zatem zastosować zasilacz komputerowy? :D
  • #20 6348583
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    kolego ugh123:

Otóż ten mikrokontroler który się znajduję w tym sterowniku to tak jak słusznie zauważyłeś ATMEGA8 z rodziny AVR.Jego program został napisany w języku BASCOM AVR.Co do samego programatorka zaś,to z powodzeniem wystarczy koledze coś takiego Link
    Link
    kolego tumeks:

bez większych obaw można zastosować do tego typu konstrukcji właśnie stary zasilacz AT/ATX ze względu na fakt,że takowe konstrukcje wymagają zasilania impulsowego.Można oczywiście zamiast całego zasilacza od kompa zastosować typowa przetwornice impulsową typu push-pull,ale to wtedy wyjdzie nieco drożej jak zastosowanie całego zasilacza ATX.
  • #21 6348628
    tumeks
    Poziom 17  
    ugh123 napisał:
    W moim przypadku zasilacz od kompa sie nadaje idealnie :D

/jak zatem podłączasz zasilanie symetryczne? bo jakby nie było, to taki zasilacz komputerowy jest tańszy od todoida. Jak wpływa na jakość dźwięku taki zasilacz od PC?
  • #22 6348735
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Przecież to proste.Wystarczy,że przerobisz odpowiednio taki zasilacz tak,aby w gałęzi ujemnej dawał ci odpowiednią wydajność prądową i podłączasz to do wzmacniacza i to wszystko.Co do tego jak zasilacz tego typu wpływa na jakość dźwięku odpowiedź jest również bardzo prosta:otóż nie ma to wpływu na jakość dźwięku.Ja osobiście kiedyś przeprowadzałem takie testy na podobnym wzmacniaczu z zasilaczem ATX 250W i wszystko grało jak złoto bez najmniejszych zakłóceń a jakość dźwięku była bardzo dobra.Pozdrawiam.
  • #24 6349066
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    No właśnie. Zakłóceń nie będzie żadnych z racji właśnie impulsowego charakteru zasilania.

Dodano po 10 [minuty]:

A tak na marginesie: Jeśli kolega chciałby zrobić kiedyś taki sterownik do odtwarzacza CD,to właśnie polecam gorąco wykonanie takiego sterownika na bazie kitu AVT-2660.W kicie jest od razu zaprogramowany procek,więc z tym problemu to raczej większego nie powinno być.Jedynie co sugeruje zmienić to mostek Graetza bo dali troszkę za słaby i się dość mocno grzeje.Ewentualnie pominąc cały blok zasilacza a wszystko zasilić z zasilacza ATX.Jedynie do układu stand-by proponuję dać dodatkowy zasilacz pomocniczy i powinno być wtedy wszystko ok.Co do zasilenia samego wzmacniacza,to tak jak już wcześniej pisałem wystarczy przerobić tylko na własne potrzeby zasilacz w gałęzi -12V tak,aby dawał odpowiedni prąd i to wszystko.
  • #25 6349270
    tumeks
    Poziom 17  
    też właśnie zastanawiam się nad budową wzmaka coś typu 2.1 z subwooferem i chyba zastosuje ten zasilacz atx ale zastanawiam się jaki TDA
  • #26 6349296
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Jeśli interesuje kolegę coś ze wzmacniaczy duzej mocy i zasilanych symetrycznie to polecam TDA7294.Jest naprawde dobry i ma wbudowane wszelkie zabezpieczenia i obwody,które po rozbudowie potrafia uczynic z niego dobrej klasy wzmacniacz multimedialny.
  • #27 8349511
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam!

Najmocniej przepraszam wszystkich za wykopalisko, ale szukając nie znalazłem nic konkretnego i w 100% pewnego.
    Jak kolega zwiększył napięcie do 14.4V ?

BTW: Bardzo ciekawy pomysł, ale obudowę można by lekko "podtuningować", tj. pomalować na jakiś jednolity kolor, ogólnie ujednolicić panel przedni ;)

Pozdrawiam! \m/
  • #28 8360595
    ugh123
    Poziom 13  
    Witam :D
    Apropo zwiekszenia napiecia zasilania to dokladnie nie pamietam juz ale polegalo to na zmianie wartosci rezystorow w dzielniku w okolicach ukladu sterowania przetwornica . Jak znajde to wstawie linka do tematu na ktorym sie wzorowalem podczas przerobki . Pozdrawiam Bartek :D

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono amatorską konstrukcję wzmacniacza audio opartego na układzie TDA1554 z przedwzmacniaczem i korektorem barwy dźwięku na TDA1524. Zasilanie realizowane jest z przerobionego zasilacza komputerowego ATX, podwyższonego do 14,4 V poprzez zmianę wartości rezystorów w układzie sterowania przetwornicą. Do wzmacniacza podłączono analogowe wyjście audio z napędu CD-ROM, a całość umieszczono w obudowie magnetofonu Unitra. Wskaźnik wysterowania zbudowano na układzie KA2281, zamontowany za czerwoną diodą na panelu przednim. Dyskutowano o możliwościach rozbudowy, m.in. o dodaniu sterownika do odtwarzacza CD opartego na mikrokontrolerze ATMEGA8 programowanym w BASCOM AVR oraz o implementacji układu stand-by. Poruszono temat doboru wzmacniaczy o większej mocy do głośników 3-drożnych o mocy nominalnej 80 W, rekomendując układy TDA2040, TDA2050, LM3886 oraz TDA7294 ze względu na symetryczne zasilanie i zabezpieczenia. Zasilacz ATX uznano za odpowiedni do zasilania wzmacniacza, nie wpływający negatywnie na jakość dźwięku. Zaproponowano również wskaźniki wysterowania oparte na LM3915 lub UL1980. Dyskusja zawierała także sugestie estetyczne dotyczące obudowy oraz praktyczne porady dotyczące programowania i konstrukcji układów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA