Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba SP 6000 - awaria przy wymianie CD

SlowLeon 03 Mar 2009 18:15 1348 4
  • #1 03 Mar 2009 18:15
    SlowLeon
    Poziom 12  

    Witam!

    Sprzęt: Toshiba Satellite Pro 6000, P3 1066MHz, 512MB RAM
    kontra: Napęd COMBO TEAC DW 224E

    Problem:
    Napęd nie był wykrywany przez BIOS nooteboka, więc idąc za przykładem poniższych dwóch tematów: "Laptopy:ważniejsze zagadnienia: naprawy..." -> "Po wymianie CD-Romu nie wykrywa go bios laptopa !" połączyłem pin 47 z pinem 41 (+5V) aby ustawić napęd jako SLAVE, sprawdziłem czy lutowanie jest poprawne, wsunąłem napęd do laptopa, podłączyłem zasilanie i nacisnąłem przycisk power... po tej czynności zaświeciła się kontrolka "włączony" i... nic więcej.

    Laptop jest martwy, procesor zimny, ekran ciemny, po podpięciu do zewnętrznego monitora - brak obrazu.

    Sprawdziłem już wszystkie bezpieczniki na płycie - wszystkie są OK.

    Błagam o pomoc, sugestie co sprawdzić, poradę...

    Moderowany przez Mery84:

    Na prośbę autora przesłaną na PW temat wątku zmieniłem na podany przez niego.

    0 4
  • #2 03 Mar 2009 18:23
    beatom
    Poziom 32  

    41 z 47 raczej nie zadziala... Raczej 45 z 47.
    Wyjmij naped i napisz co sie dzieje.

    0
  • #3 03 Mar 2009 18:32
    SlowLeon
    Poziom 12  

    Mały błąd przy pisaniu - przy pierwszej próbie (47+5V) działało, laptop umarł gdy połączyłem pin 47 i pin 45 (masa).

    Właśnie o to chodzi, że laptop przestał działać, całkowicie, po wciśnięciu "power" świeci się dioda zasilania i dioda pracy i nic więcej - zero dźwięku, zero obrazu, martwa cisza.
    Próbowałem z napędem i bez, zmieniałem kości ram - nadal martwy...

    zaczynam się obawiać że mógł paść mostek...


    Mery84 - dziękuje :-)

    0
  • Pomocny post
    #4 03 Mar 2009 23:51
    grisza69
    Poziom 20  

    SlowLeon napisał:
    .................- nadal martwy...

    zaczynam się obawiać że mógł paść mostek...


    Mery84 - dziękuje :-)


    I dobrze się obawiasz , na lini cd - mostek nie ma zabezpieczeń , na pocieszenie jest to popularny mostek , nie powinno być problemu ze zdobyciem.

    0
  • #5 04 Mar 2009 06:04
    SlowLeon
    Poziom 12  

    Dzięki za odpowiedź, miałem cichą nadzieje ze może cos po drodze strzeliło.

    Przy ostatniej próbie na chwile ożył napęd CD - ale tylko chwile...posprawdzam jeszcze dokładnie wszystkie elementy na wyjściu z napędu, na szczęście mam jeszcze jedną taką płyte - właśnie na dawce.

    Dzięki, pomógł :-)

    0