logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop odcina internet po włączeniu WiFi - Toshiba Satellite P200-1|3

A.Wodar 04 Mar 2009 13:47 8207 11
REKLAMA
  • #1 6234705
    A.Wodar
    Poziom 10  
    Witam państwa!
    W domu mam dwa komputery typu laptop i jeden PC sprawa wygląda tak, że mam sprawny router który działa z laptopem Toshiba Satellite P200-1|3 przez WiFi i jednocześnie z komputerem PC łączącym się przez kabel. A gdy włączam WiFi klawiszem w drugim laptopie to we wszystkich innych komputerach jest odcięcie internetu a na tym laptopie, który jest powodem odcięcia sieci na reszcie komputerów także nie ma internetu. Zacząłem od sformatowania komputera instalacji wszystkich sterowników od nowa niestety nic to nie pomogło. Potem w internecie szukałem nowego sterownika lecz niestety nic nie znalazłem. Macie jakieś propozycje jak uporać się z tym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 6234738
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Zacznij od sprawdzenia samego laptopa (ten który blokuje sieć), może u kolegi czy tak samo się dzieje - może być uszkodzona karta Wi-fi .
  • REKLAMA
  • #3 6236779
    A.Wodar
    Poziom 10  
    To już zrobiłem ;)
    WiFi działa w innym miejscu. Telefony i inne komputery łączą się z siecią.
    Już wszystkiego próbowałem i nie wiem co dalej może macie pomysł jakiś
  • #4 6242547
    chinek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.

1. Jaki to router (firma/model) ?
    2. Czy na komputerach pojawiają się komunikaty o konfliktach IP ?
    3. Czy w routerze IP przydzielane są automatycznie (włączony DHCP) ?
    4. "Odcięcie internetu" oznacza, że nie można wyświetlać stron czy zrywane jest całkowicie połączenie sieciowe ?
    5. Sprawdź podłączając ten drugi laptop po kablu czy też odcina internet.
    6. Co "mówią" logi z routera ?

Pozdrawiam
  • #5 6244759
    A.Wodar
    Poziom 10  
    Router to EdiMax ADSL 2 + komunikat o konflikcie się nie wyświetla, router automatycznie przydziela adresy IP zmienne przy każdym włączeniu, przy włączeniu WiFi w laptopie na żadnym z 3 komputerów nie ma sieci czyli nie wyświetlają się strony, nie działają komunikatory ani programy P2P czy P2M nie działa nic co związane jest z internetem...
  • REKLAMA
  • #6 6246924
    chinek
    Poziom 14  
    Witam.
    A co z resztą pytań, czyli:
    5. Sprawdź podłączając ten drugi laptop po kablu ,czy też odcina internet.
    6. Co "mówią" logi z routera ?

Cytat:
    Router to EdiMax ADSL 2 +

To nic nie mówi, chodziło bardziej o model (możesz znaleźć na spodzie routera). np:

Przykładowe dostępne routery:
    Bezprzewodowy ADSL2/2+ Modem Router 11b/g
        - AR-7084gA
        - AR-7084gB
    Bezprzewodowy router nMax 802.11b/g/n ADSL2/2+
        - AR-7265WnA
        - AR-7265WnB

Konflikt IP poniekąd wykluczałem, gdyż pisałeś, że robiłeś format na "felernym" laptopie.
    Musisz sprawdzić, czy po podłączeniu kablem ten "felerny" laptop też blokuje sieć na pozostałych komputerach. Jaki system na nim instalowałeś oraz jeśli to Xp jaki SP (Service Pack) mam nadzieję, że jest dobrze zabezpieczony.
    Spróbuj też wyłączyć DHCP i przypisać IP ręcznie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6258003
    A.Wodar
    Poziom 10  
    Zapomniałem dopisać, że na kablu sieciowym również nie ma połączenia router Edimax AR-7084gA.
    Jest tam Service Pack 3 a IP nie mogę przypisać ręcznie ponieważ jest przydzielane automatycznie (łącze TP)
  • Pomocny post
    #8 6260966
    chinek
    Poziom 14  
    A.Wodar napisał:

Jest tam Service Pack 3 a IP nie mogę przypisać ręcznie ponieważ jest przydzielane automatycznie (łącze TP)

Na tym "złym" kompie masz zainstalowany program do neostrady ? jeśli tak spróbuj je odinstalować.

Nie chodziło mi o zmianę IP neostrady, tylko komputerów (strona 30-32 zobacz też str. 49 TEJ instrukcji.)

Ktoś miał problemy takie, że jak podłączył "trefnego" kompa po kablu to rozłączało mu neta (podobny przypadek) winny okazał się zasilacz w komputerze. Ale w Twoim przypadku dziwne jest, że poprzez WiFi również rozłącza.

Co się dzieje z diodą ADSL routera, jak podłączasz tego "złego" i następuje odcięcie internetu. Czy się świeci czy miga ?

Spróbuj jakiejś wersji linuxa LiveCD i zobacz czy problem występuje nadal.

Edit.
    Hmm być może mam dla Ciebie rozwiązanie:idea:
    Cytat:
    Service Pack 3 (SP3) do systemu Windows XP, które zostało ostatnio opublikowane nie jest w pełni kompatybilne z serią routerów Edimax AR-7084. Uaktualnienie to powoduje, że router się nieustannie restartuje

Zapraszam do lektury
  • #9 6300403
    A.Wodar
    Poziom 10  
    Witam ponownie ;)
    Pobrałem oprogramowanie na kablu zainstalowałem działa ślicznie ale na WiFi dalej jest problem. Kiedy instaluję przez WiFi to dochodzę do miejsca z adresem IP i nie wiem co mam wpisać żeby ruszyło a poradnik na ich stronie niestety nie działa error files ;|
    Czekam na odpowiedzi
  • #10 6334654
    chinek
    Poziom 14  
    Witam
    Nie do końca rozumiem.
    A.Wodar napisał:
    Witam ponownie ;)
    Pobrałem oprogramowanie na kablu zainstalowałem działa ślicznie

Czy zaktualizowałeś firmware routera i na kablu działa internet ?
    A.Wodar napisał:
    ale na WiFi dalej jest problem.

Jaki to problem ?
    A.Wodar napisał:
    Witam ponownie ;)
    Kiedy instaluję przez WiFi to dochodzę do miejsca z adresem IP i nie wiem co mam wpisać żeby ruszyło

Co chcesz zainstalować przez wifi ?
    Zrób screena z tym "miejsca z adresem IP" bo nie wiem o jakie IP chodzi.
    Ruszyło co ....? internet czy coś innego.
    Staraj się podać więcej szczegółów.
    A.Wodar napisał:
    a poradnik na ich stronie niestety nie działa error files ;|

Który poradnik, co w nim miało być, podaj linka
    Pozdrawiam.
  • #11 7457048
    Caving_Girl
    Poziom 10  
    Witam! mam laptop lenovo g550 i nie wiem czy w nim jest wi-fi? da sie to jakos sprawdzic? bo to jest potrzebne do jakiegos kursu a teraz cala wina spada na mnie ze zly kupilam, ze jest PRAWDOPODOBNIE bez wi-fi... czy mozna to jakos sprawdzic czy to jest w laptopie? proosze, pomozcie!
  • #12 8385504
    vanbaham
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam mam lenovo g550 i mam problem z wifi, sieć widzi ale jak wpisuje hasło i akceptuje to pokazuje sie pasek łączenia i koniec. formatowałem dysk wrzucałem sterowniki i nic a przy jednym jak intstalowałem broadcom wireless Lan Driver to pokazało mi odmowe dostepu pomocy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Toshiba Satellite P200-1|3, który po włączeniu WiFi powoduje całkowite odcięcie internetu na wszystkich urządzeniach w sieci domowej, w tym na samym laptopie. Router to Edimax AR-7084gA z automatycznym przydzielaniem adresów IP (DHCP). Laptop działa poprawnie w innej sieci, co wyklucza uszkodzenie karty WiFi. Połączenie przewodowe z tym laptopem również powoduje utratę internetu w sieci. Nie pojawiają się komunikaty o konflikcie IP. Próby reinstalacji systemu i sterowników nie przyniosły efektu. Sugerowano sprawdzenie logów routera, wyłączenie DHCP i ręczne przypisanie IP, jednak ze względu na łącze TP ręczne IP nie jest możliwe. Wskazano także na potencjalny problem z zasilaczem laptopa, który w podobnych przypadkach powodował rozłączanie sieci. Proponowano testowanie problemu z użyciem LiveCD Linuxa. Autor zainstalował oprogramowanie na kablu, które działa, ale problem z WiFi pozostaje. Dyskusja zawiera również pytania o aktualizację firmware routera i szczegóły konfiguracji IP. W dalszej części pojawiły się niezwiązane pytania dotyczące laptopa Lenovo G550 i problemów z WiFi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA