logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

internet z kabla(nie kablówka)-->router TP-LINK

plusoko 04 Mar 2009 22:17 1967 8
REKLAMA
  • #1 6237354
    plusoko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam mam problem:
    dostawca internetowy (air bytes) podpiął mi kabel pod router TP-LINK TL-WR340GD (zarejestrował jego maka) a do routera po kablu pc
    obecnie jest tak po wifi wszystkie sprzęty śmigaja ale nie blaszak po kablu po włączeniu kompa ggsie potrafi zalogowac, tlen tez na chwilę i nawet antywir czasem sie zaktualizuje i tyle żadnej strony nie otwiera poza strona konfiguracji routera, prosze o wskazówki jak skonfigurowac blaszaka (z XP) bo mnie juz trafia ta sprawa
    z góry dziekuję
  • REKLAMA
  • #2 6237497
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Sparwdz adresy DNS.
  • REKLAMA
  • #3 6239799
    plusoko
    Poziom 11  
    witam na pc po kablu od routera jest w połaczeniu sieciowym ustawione pobieraj automatycznie ip i dns ale we własciwościach połaczenia sieciowego ma:
    adres fizyczny, adres IP, maska podsieci, brakuje ustawień przy brama domyślna serwer DNS i serwer WINS...
  • REKLAMA
  • #4 6240041
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6240345
    plusoko
    Poziom 11  
    niestety nie pomaga gg działa reszta nie dodam ze karta sieciowa to realtek rtl8139 family PCI Fast Ethernet NIC
  • REKLAMA
  • #6 6240481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6240657
    plusoko
    Poziom 11  
    wpisałem i tu i tu w statusie router widać to w zakładce status sekcja WAN powiem tylko tak ze jak zaloguje sie do routera przez ie jakiś ruch sie wytwarza na łaczu i od biedy otworzy stronke ale pod warunkiem ze cały czas klikam w ustawieniach routera
  • #8 6240672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6240702
    plusoko
    Poziom 11  
    zaczęło otwierać strone główna google.pl ale pasek postępu w połowie stanął, ale po drugim odświeżeniu stronka załadowała sie cała

Dodano po 43 [minuty]:

:D no i problem rozwiązany zmieniłem sieciówke w kompie (pc)odpaliłem go i działa od pierwszego strzału za pomoc bardzo serdecznie dziękuję forum i forumowicze to kopalnia wiedzie i niejednokrotnie gotowe rozwiązania:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dostępu do internetu na komputerze stacjonarnym podłączonym kablem do routera TP-LINK TL-WR340GD, podczas gdy urządzenia po Wi-Fi działały poprawnie. Komputer z systemem Windows XP miał ustawione automatyczne pobieranie adresu IP i DNS, jednak brakowało bramy domyślnej oraz serwerów DNS i WINS. Zalecano ręczne wpisanie adresów DNS: 194.204.152.34 oraz 194.204.159.1 zarówno w ustawieniach routera, jak i karty sieciowej. Po wpisaniu tych adresów i sprawdzeniu połączenia poprzez bezpośredni adres IP (74.125.43.99) pojawiła się częściowa poprawa. Ostateczne rozwiązanie stanowiła wymiana karty sieciowej w komputerze na inną, co umożliwiło pełne działanie internetu po kablu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA