logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8800GT przegrzewa się na płycie GA-Z z układem G33 - co może być przyczyną?

djivo 06 Mar 2009 01:04 1474 5
REKLAMA
  • #1 6242465
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Ponieważ w komputerach nie uważam się za laika opowiem wam historię która mnie spotkała , a na którą na razie nie znam odpowiedzi.
    Posiadam Kilka kart kilkanaście komputerów ale mam jeden mały problem.Gdy zapnę 8800gt pod płytę ga-z układem g33 obojętnie z jakim zasilaczem przegrzewa się już w spoczynku (układ zasilania na karcie grafiki pracuje tak samo jak w stresie na płycie z chipsetem p35)
    .Na początku myślałem że to może zasilacz ,bo w płycie z P35 mam chiefteca 560W a tam miałem fortrona 350 chodziło mi tylko aby to odpalić zobaczyć testy i to wszystko.Lecz gdy zobaczyłem temperaturę na rdzeniu karty to nie wierzyłem potrafiła dosłownie w moment dojść do 90 stopni .Podczas gdy po wielokroć testowałem komputer z płytą p35 i tą grafiką i nie miało to miejsca, inaczej ,problemem było rozgrzać ją do 80 stopni.Ponieważ posiadam jeszcze asusa rampage formula zapiąłem go tam gdzie zazwyczaj siedzi 4870x2 czyli ta płyta i zasilacz bequiet 700W
    .Wszystko tak samo jak na P35 .Więc mówię sobie może zasilanie wziąłem Tagan 560W zapiąłem do Płyty z układem G33 i co . I nic nadal to samo nie jest to wina zasilania ani zbyt małej obudowy więc czego???Niestety na to pytanie nie potrafię jeszcze odpowiedzieć ale może ktoś miał podobny problem pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 6243211
    markus84
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Jakim programem sprawdzałeś temp. karty jest taka opcja, że dany program źle szczytuje temp. z czujnika i tu jest cały problem.
  • REKLAMA
  • #3 6243225
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Na problemowej płycie Gigabyte sprawdź organoleptycznie czyli paluchem na radiatorze czy jest gorący.
    Czy Bios płyty uaktualniony w celu wyeliminowania ewentualnych przekłamań programowych w odczycie?
  • REKLAMA
  • #4 6247834
    djivo
    Poziom 23  
    Sprawdziłem to wszystko Bios uaktualniłem od razu na samym początku chipset w normalnej temperaturze rozwiązałem to inaczej dwa dodatkowe wentylatory jeden na opaskach przypięty do oryginalnego zalmana a drugi tunel od innej obudowy dmucha na układa zasilania zamontowany na karcie.Temperatura mierzona w Furmarku na stability test dochodzi po codziennie do 90 stopni i stoi w miejscu.Nie wiem dla czego się tak dzieje nie potrafię sobie jakoś tego wytłumaczyć
  • REKLAMA
  • #5 6247877
    Tomek331
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    To nie mierz programami tylko termometr w rękę i do roboty. No i nie taki też do mierzenia temperatury u człowieka. :D
  • #6 6247882
    djivo
    Poziom 23  
    dodam jeszcze że ostatnio bez tych dodatkowych wentylatorów kondensatory na karcie grafiki obok układu zasilania miały tak dużo stopni że się o nie poparzyłem tak że aż dwa dni czułem jakie są ciepłe więc nie bardzo chyba potrzeba mierzyć temperaturę :)
REKLAMA