logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego karta graficzna GeForce 8800 GTS przegrzewa się w grach?

XatyX 05 Lip 2016 15:45 1236 8
REKLAMA
  • #1 15788314
    XatyX
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio zauważyłem problem dotyczący mojej karty graficznej, otóż mocno się przegrzewa w grach ma ponad 85 stopni, a normalnie około 60 stopni jeszcze pewnego dnia zauważyłem że na ekranie były jakieś czerwone paski, jednak po 30 minutach kombinowania udało mi się to naprawić.Czy można jakoś tą temperaturę ustabilizować? Wcześniej nie było żadnych problemów miałem inną płytę główną i na niej było wszystko ok ale po zmianie około tydzień było też ok ale już po tym tygodniu karta zaczęła się mocno przegrzewać.

Sprzęt
    Płyta główna Gigabye ga-ep31-ds3l
    Karta graficzna Geforce 8800 gts 512mb
    Zasilacz 550W
    CPU Intel Core Duo 2.66MHz
    Dysk 250GB
  • REKLAMA
  • #2 15788327
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    A płytę ze sterownikami masz tymi dołączonymi do karty ? Z jaką prędkością obraca się wentylator od chłodzenia przy tych 85 stopniach ?
  • REKLAMA
  • #3 15788331
    XatyX
    Poziom 7  
    CzakiBest napisał:
    A płytę ze sterownikami masz tymi dołączonymi do karty ? Z jaką prędkością obraca się wentylator od chłodzenia przy tych 85 stopniach ?

Nie rozumiem jak płytę ze sterownikami dołączonymi do karty? Jak sprawdzić z jaką prędkością obraca się wentylator?
  • #4 15788364
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Każda karta którą się kupuję ma załączona płytę ze sterownikami. Programem CPUID HWMonitor.
    Pobierz program zainstaluj włącz go a potem zrób to przy czym karta osiąga 85 stopni następnie popatrz do programu .

I tak jak zrobiłem na zdjęciu znajdź swoją kartę czerwona kreska - po prawej stronie wzięte w kółko to są max obroty jakie uzyskała twoja karta odkąd program jest czynny. Czyli włączasz program robisz to co powoduję że temperatura rośnie do 85 a potem wchodzisz w program i sprawdzasz i napiszesz tutaj.
  • REKLAMA
  • #5 15788378
    XatyX
    Poziom 7  
    CzakiBest napisał:
    Każda karta którą się kupuję ma załączona płytę ze sterownikami. Programem CPUID HWMonitor.
    Pobierz program zainstaluj włącz go a potem zrób to przy czym karta osiąga 85 stopni następnie popatrz do programu .

I tak jak zrobiłem na zdjęciu znajdź swoją kartę czerwona kreska - po prawej stronie wzięte w kółko to są max obroty jakie uzyskała twoja karta odkąd program jest czynny. Czyli włączasz program robisz to co powoduję że temperatura rośnie do 85 a potem wchodzisz w program i sprawdzasz i napiszesz tutaj.

Płyta główna jest używana, nie miałem żadnej płytki a co do karty graficznej jak podkręciłem obroty na maxa w grze jest 61 stopni to dobrze? tylko nie wiem jak będzie z innymi grami ale przy dotykaniu karty graficznej jest bardzo bardzo gorąca
    Załączniki:
    • Dlaczego karta graficzna GeForce 8800 GTS przegrzewa się w grach? Bez tytułu.png (59.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 15788465
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Ja przy graniu mam 85 stopni ale na GTX 970. No Powinno być dobrze jeśli ci nie przeszkadza szum z obudowy. Karty się tak grzeją maksymalnie do 90 stopni wtedy następuje reset komputera. Jeśli nie przekraczasz 90 stopni i się nie wyłącza to się nie masz co martwić.
  • #8 15796001
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    XatyX napisał:
    pewnego dnia zauważyłem że na ekranie były jakieś czerwone paski

To może świadczyć o tym że karta kończy swój żywot. Upewnij się że w obudowie jest odpowiedni przepływ powietrza (najlepiej po jednym wentylatorze na przód i tył). Konserwacja układu chłodzenia karty z pewnością nie zaszkodzi.
    GTS 8800 powinien utrzymywać powiedzmy ok. 80 st. pod obciążeniem, bez ręcznego wymuszenia maksymalnych obrotów. Jeżeli tak nie jest to w czymś jest problem.

CzakiBest napisał:
    Ja przy graniu mam 85 stopni ale na GTX 970. No Powinno być dobrze jeśli ci nie przeszkadza szum z obudowy. Karty się tak grzeją maksymalnie do 90 stopni wtedy następuje reset komputera. Jeśli nie przekraczasz 90 stopni i się nie wyłącza to się nie masz co martwić.

Kolega znowu dzieli się wiedzą dotyczącą jednej karty w stosunku do zupełnie innej konstrukcji prawie z przed 10 lat. Poza tym krytyczna temperatura 8800 GTS wynosi 105 st. Przy 90 st. będzie normalnie pracowała. Z drugiej strony nie radzę używać podzespołów na skraju ich parametrów pracy, może to skrócić ich żywotność.
    Radzę sprawdzić obieg powietrza w obudowie bo GTX 970 nawet w wersji referencyjnej nie powinien przekraczać 80 st. w stresie.
    PS. Karty graficzne z tamtego okresu zazwyczaj nie miały tachometru w wentylatorze - stąd brak prędkości obrotowej na screenie HWM autora tematu.
  • #9 15796580
    CzakiBest
    Poziom 16  
    73-75 mam jak gram w gry typu Battlefield 4 Battlefield Hardline Wiedźmin 3 czy The Division. 85 miałem jak bawiłem się w podkręcanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się karty graficznej GeForce 8800 GTS, osiągającej temperatury powyżej 85 stopni Celsjusza podczas gier. Po wymianie płyty głównej na Gigabyte GA-EP31-DS3L, karta zaczęła się przegrzewać, mimo wcześniejszego braku problemów. Użytkownik zauważył również czerwone paski na ekranie, które udało mu się naprawić. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie prędkości wentylatora oraz zapewnienie odpowiedniego przepływu powietrza w obudowie. Podkreślono, że GTS 8800 powinna utrzymywać temperaturę około 80 stopni pod obciążeniem, a krytyczna temperatura wynosi 105 stopni. Rekomendowano również konserwację układu chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA