logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prosty układ do pomiaru odległości z czujnika parkowania?

slawko_k 06 Mar 2009 19:58 5618 12
  • #1 6245342
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    Witam.
    Mam czujki z czujnika parkowania do samochodu.
    Szukałem tu na elce czegoś na ten temat. Są opisy wykorzystujące inne czujniki ale nie znalazłem nic o tym.

Robił ktoś coś na tym? Da się zrobić prosty układ o niekoniecznie dużej precyzji do rozpoznawania odległości?

Pozdrawiam Sławek
  • #2 6245514
    SnowBizz
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Zapewne są to właśnie takie czujniki jak znalazłeś opisy w innych tematach na elce.. Jeśli wychodzą z nich 2 kable to na 99% właśnie takie coś..
    Zrobić coś na tym oczywiście nie problem, trzeba tylko zbudować jakiś wzmacniacz do odbioru echa wysłanych impulsów, reszta to już napisanie kodu na dany uC.
  • #3 6245954
    slawko_k
    Poziom 35  
    kod i odmierzenie zwłoki to żaden problem.
    poczytam jeszcze o tym i się biorę do roboty.
    Dzięki
  • #4 6246759
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Microchip gdzieś w notach aplikacyjnych miał gotowy projekt.
  • #5 6247675
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    elektryk napisał:

nie pamietasz moze pełnej nazwy noty aplikacyjnej ?
  • #6 6248159
    K_o_n_r_a_d
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    chrobot napisał:
    elektryk napisał:

nie pamietasz moze pełnej nazwy noty aplikacyjnej ?
    Niecałe 2 minuty szukania na stronie Microchipa - jest tam wszystko ładnie posegregowane:
    AN597: Implementing Ultrasonic Ranging
  • #7 6249292
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    przepraszam za lenistwo , ale faktycznie microchip ma wszysko ładnie posegregowane.szkoda ze to asembler a nie C
  • #8 6276666
    slawko_k
    Poziom 35  
    SnowBizz tak czujnik jest 2 przewodowy ale nie udało mi się tu nic znaleźć. są opisy i schematy z zastosowaniem osobnych nadajników i odbiorników a to jest chyba nadajnik i odbiornik w 1 obudowie.
  • #9 6278388
    SnowBizz
    Poziom 15  
    Ten czujnik jak większość innych może pracować jako nadajnik, jako odbiornik oraz jako to i to, czyli ustawiasz port jako wyjściowy, wysyłasz paczkę impulsów 40khz, przełączasz port jako wejście ADC lub EXT_INT i czytasz co przyjdzie jako echo odbite od przeszkód.
    Znajdę zaraz kilka linków to podeśle, bo akurat magisterkę o tym robię :)

Link
    Link
    Link
  • #10 6278573
    slawko_k
    Poziom 35  
    dzięki za odpowiedź.
    czyli domyślam się że trzeba zrobić coś takiego jak na rysunku. wynika z tego że generowany przebieg ma być prostokątny o amplitudzie 5V.

jeszcze pytanko. polaryzacja tego czujnika dowolna?
    Załączniki:
    • Jak zrobić prosty układ do pomiaru odległości z czujnika parkowania? sonar.jpg (65.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 6278908
    SnowBizz
    Poziom 15  
    Jak nie masz jak rozebrać obudowy, żeby sprawdzić który to masa to polaryzacja dowolna :)
    U mnie sygnał po wyjściu z procka (na jednej nodze normalny sygnał, na drugiej zanegowany) przechodzi przez max232, dzięki czemu uzyskałem sygnał -9 do +9 V, poprawił się zasięg ale na początek można spokojnie dać 0-5V.
    Wysyłasz paczkę impulsów (u mnie 10) o częstotliwości 40kHz, im więcej impulsów w paczce tym większa amplituda echa ale nie ma co przeginać :)
    Jeśli nie masz pary tych czujników to dokup to doradzam zakup (http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/1) za śmieszną cenę ~3zł, łatwiej będzie eliminować błędy, bo budujesz oddzielnie nadajnik, podajesz mu paczkę 10impulsów 40khz wprost z procesora i patrzysz na oscyloskopie podpiętym do odbiornika, co wraca..
    U mnie amplituda echa to +/- 150mV przy przeszkodzie w odległości 20cm. Do odbiornika najlepiej dodać jakiś najprostszy układ wzmacniający, filtrów nie ma co stosować bo te czujniki są naprawdę bardzo selektywne i nie przenoszą prawie nic w poza 40khz :)

Prosty schemat, od którego zaczynałem testowanie zamieszczam poniżej(wzmacniacz zasilany pojedynczym nie symetrycznym zasilaniem 5V).
    Przy wyborze wzmacniacza sugeruj się, żeby był w stanie przenieść 40khz dla wzmocnienia 500x bo takie wzmocnienie może być docelowe.
    Można też zrobić kilka stopni wzmocnienia, ale nie wiem czy warto.. zależy czy ma to być tylko dla nauki czy jakieś wyższe cele :)
    R1 i R2 =470k "podciągają" sygnał do połowy zasilania:
    C1 = 22nF w zasadzie nie musi być (odcina dolne częstotliwości)
    R3 = 1m R4 = 10k (wzmocnienie = 101x)
    C2 nie pamiętam wartości ale chyba kolo 100nF

Jak zrobić prosty układ do pomiaru odległości z czujnika parkowania?
  • #12 6279710
    slawko_k
    Poziom 35  
    Dzięki. Bardzo mi pomogłeś.
    Powinienem sobie radę dalej dać.
    Precyzja nie jest mi potrzebna. Chodzi i rozpoznanie odległości powiedzmy 1-1,5m. Wsadzę do to makiety robota który zacznie gadać jak ktoś znajdzie się w pobliżu.
    Gdyby ktoś kiedyś potrzebował to na rysunku zaznaczona jest masa sonaru od czujnika parkowania.
    Załączniki:
    • Jak zrobić prosty układ do pomiaru odległości z czujnika parkowania? wtyczka sonaru.jpg (12.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 6302185
    slawko_k
    Poziom 35  
    Walczyłem walczyłem no i na tym czujniku cofania od auta nie udało mi się zrobić.
    Dorwałem sonary od alarmu samochodowego T40-12 i R40-12 no i bez problemu to działa tylko zasięg mały (do ok 30cm) ale myślę że to wina tego że zasilanie jest 5V. Dam 12V i sprawdzę.

Jakie zasięgi wy uzyskaliście?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego układu do pomiaru odległości z wykorzystaniem czujników parkowania samochodowego, które zazwyczaj mają dwie przewody i łączą w sobie nadajnik i odbiornik ultradźwiękowy. Kluczowym elementem jest generowanie impulsów o częstotliwości 40 kHz oraz pomiar czasu zwłoki echa odbitego od przeszkody, co wymaga wzmacniacza sygnału odbieranego i odpowiedniego oprogramowania mikrokontrolera. Wskazano na notę aplikacyjną Microchip AN597 dotyczącą implementacji pomiaru ultradźwiękowego, choć dostępna jest głównie w asemblerze. Czujnik może pracować jako nadajnik i odbiornik na tym samym pinie, co wymaga przełączania portu mikrokontrolera między wyjściem a wejściem ADC lub przerwania zewnętrznego. Polaryzacja czujnika jest dowolna, jeśli nie można jej zweryfikować. Zalecane jest stosowanie wzmacniacza sygnału odbieranego, gdyż amplituda echa jest niska (około 150 mV przy 20 cm). Dla lepszej eliminacji błędów sugerowano użycie pary czujników (nadajnik i odbiornik osobno). Próby z czujnikami cofania samochodu nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, natomiast sonary samochodowych alarmów T40-12 i R40-12 działają poprawnie, choć z ograniczonym zasięgiem około 30 cm przy zasilaniu 5 V, który może wzrosnąć przy 12 V. Precyzja pomiaru nie jest wymagana, celem jest rozpoznanie obecności obiektu w odległości około 1-1,5 m, np. do zastosowania w makiecie robota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA