logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzoną elektronikę dysku WD1200JD-00HBB0 po błędnym montażu?

M@ryna 06 Mar 2009 23:20 1958 3
REKLAMA
  • #1 6246504
    M@ryna
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Uszkodzenie powstało na skutek blędu w montażu molexa zasialającego zostały zamienione miejscami piny +12v i +5v, efekt dysk jest martwy. Przeczytałem artykuł o transilu, ale patrząc na płytkę elektroniki ciężko mi jest wywnioskować gdzie ta dioda może być, bo przy molexie jego nie widzę. Zauważyłem że spaleniu/zniszczeniu chyba uległ układ w okolicy sekcji silnika(?)
    Moje pytanie, czy warto bawić się w przelutowanie (mam stację) uszkodzonego elementu(ów), gdzie go zdobyć ( z innego dysku?) czy ktoś miał podobne zajście, czy warto inwestować w działającą elektronikę (i podmianę epromu)( która może nic nie pomóc gdyby silnik okazał się uszkodzony)?
    Załączam zdjęcia płytki
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6246592
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ale patrząc na płytkę elektroniki ciężko mi jest wywnioskować gdzie ta dioda może być, bo przy molexie jego nie widzę

Ma kolega miernik ? Jeśli tak to proszę zidentyfikować diodę za pomocą miernika.
  • REKLAMA
  • #3 6246664
    M@ryna
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Znalazłem trzy sztuki, dwie w sekcji zasilania po prawej stronie i jedna na samej górze po prawej stronie chyba sekcja zasilania silnika, a co ze spalonym (?) układem?
  • #4 6247247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA