logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku WD120 po błędnym podłączeniu zasilania

MarRing 05 Cze 2009 16:24 3639 9
REKLAMA
  • #1 6619550
    MarRing
    Poziom 11  
    Mam uszkodzony dysk twardy, załatwiłem go przez zle podłączenie zasilania(odwrotnie wsadzona wtyczka)
    Co teraz począć, wymiana elektroniki czy co.
    Zależy mi na odzyskaniu danych. Dysk jest jeszcze na ATA.
    Może ma ktoś zrąbany dysk, może wystarczyło by przełożyc elektronikę
  • REKLAMA
  • #2 6619631
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Czego od nas teraz oczekujesz? Nawet nie podałeś modelu dysku...
  • REKLAMA
  • #3 6619711
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Swoją drogą, to trzeba prawdziwego talentu żeby odwrotnie podłączyć zasilanie do dysku ATA.
  • #4 6619950
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    A może tak MarRing łaskawie zajrzy do podwieszonych tematów w tym dziale np. FAQ HDD i zainteresuje się forumową opcją Szukaj z frazą "transil".

I podaj dokładniejszy niż teraz w temacie modelu dysku, jak możesz to wyraźną fotkę elektroniki (będzie łatwiej).
    Masz w ogóle jakieś narzędzia do lutowania i ewentualnie miernik (multimetr)?
  • #5 6634220
    MarRing
    Poziom 11  
    Jarosx9 napisał:
    Swoją drogą, to trzeba prawdziwego talentu żeby odwrotnie podłączyć zasilanie do dysku ATA.

Zdziwiłbyś się, nowy zasilacz Chieftec czarne wtyczki zas. do dysku ATA bez najmniejszego problemu można było podłączyć na odwrót.
    Moje pyt jest proste, czy ktoś reanimował w ten sposób dysk przekładając samą elektronikę? Bo jeśli w środku jest jeszcze jakaś elektronika i uległa uszkodzeniu to bedzie lipa. Chce kupić taki sam dysk i przełożyć elektronikę, tylko czy to bedzie banglać.
    P.S.
    Ten kolega co chce lutownicą smarkać tam to jestem pełen podziwu. Bez Hot air zapomnij. Poza tym ja chce całą płytkę przerzucić z tego samego modelu. Widać upalony scalak tylko na płytce na zewnątrz.
  • #6 6634614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6642626
    DmasterR
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Model dysku to: WD1200BB-55GUC0
    Odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku WD120 po błędnym podłączeniu zasilania
  • #9 6644815
    ikar_22
    Poziom 10  
    Jeśli tylko uda Ci się dorwać taką elektronikę to nie powinno być problemu chyba, że uszkodziłeś talerze to wtedy może być problem, taką elektronike dorwiesz nawet na allegro w jakimś uszkodzonym dysku (niestety nie masz 100% pewności że jest sprawna)
  • REKLAMA
  • #10 6645154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odzyskanie danych z dysku twardego Western Digital ATA (model WD1200BB-55GUC0), który uległ uszkodzeniu wskutek odwrotnego podłączenia zasilania z zasilacza Chieftec, co spowodowało zwarcie i widoczne upalenie elementu na elektronice (PCB). Główną sugerowaną metodą naprawy w celu odzyskania danych jest podmiana całej płytki elektroniki na sprawną z identycznego modelu dysku. Wskazano, że istotnym elementem uszkadzanym przy odwrotnym podłączeniu zasilania jest dioda transil. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia kompatybilności płytek, zwłaszcza w kontekście układu ROM/BIOS na elektronice, który może być specyficzny dla danego dysku. Metoda podmiany PCB ma sens, jeśli uszkodzeniu uległa jedynie elektronika, a nie powierzchnia talerzy dysku. Dyskusja wspomina również o braku potrzeby używania lutownicy Hot Air do podmiany całej płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA