logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Athlona 1GHz na płycie Epox 8KHA+ z pamięcią Kingston 256 DDR?

leeloo 17 Kwi 2004 13:34 2018 22
REKLAMA
  • #1 598885
    leeloo
    Poziom 11  
    Ja bym się chciala dowiedzieć jak przyspieszyć mój nie pierwszej nowości komputerek... mam athlona 1ghz i plytę epox 8kha+ i pamięc kingston 256 ddr i to tyle co wiem o moim sprzęcie.. czekam na ciekawe sugestie:) :D
  • REKLAMA
  • #2 599090
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 37
    jak znasz angielski to przy uruchamianiu komputera potrzymaj przycisk DEL, jak wyskoczy Ci niebieski ekran to wejdz w CHIPSET (i cos tam bedzie napisane)m jezeli nie ma tego to szukaj CPU... albo PnP
    jak w to wejdziesz to powinny byc liczby ktore mozesz zmienic, na poczatek powinno byc cos takiego jak FSB, sproboj to podwyzszyc o pare Mhz (ale nie za duzo) i nacisnij ESC (1 raz) a potem F10, Y i ENTER, komputer sie uruchomi. jak nie to wyjmij kabel zasilania z kompa i bateryjka na momencik, powtorz operacje, tylko tym razem zwieksz FSB o mniejsza wartosc, i tak do skutku, jak sie juz uruchomi to zobacz jak dziala WINDOWS, jak dobrze to nic juz nie zmieniaj, ale jak sie zacina to zmniejsz FSB do momentu jak bedzie chodzil normalnie
  • REKLAMA
  • #3 599566
    budda1980
    Poziom 11  
    a wiec kochanie jak chcesz podkrecic swojego atlonika to musisz wyjac swojego procesorka wziasc olowek grafitowy i odnalezc na na procku mostek o nazwie L1 (pierwszy z lewej) i nabazgrac pionowa kreske laczaca mostek ponizej(nie pamietam jaki to jest hehe) odrazu po tej modyfikacji powinno ci sie podniesc albo odblokowac mnoznik jak wiesz oczym pisze??.Po tej operacji zegar powinien samoczynnie podniesc sie o jakies 50Mhz a mnoznik powinien zostac odblokowany i to wsio!!!
    Potem podnosisz stopniowo o 5Mhz zegar na zmiane z mnoznikiem i sprawdzajac czy dziala do momentu niestabilnej pracy systemu jak sie jebie to zwiekszasz napiecie na zasilaczu jak jest oki to podnosisz wsio od poczatku az do skutku uzyskania jak najlepszego efektu .Powodzenia!!!
    jak bedziesz miala jakies problemy skontaktuj sie z chlopakami na www.mod-works.com tam na forum po zalogowaniu dowiesz sie wszystkiego. powodzenia i pozdrawiam.Milego krecenia...(l o l)
  • #4 599735
    leeloo
    Poziom 11  
    A bez wyjmowania procka się nie da?:) ok z tego co wiem mam bios award no i tam jest chyba cpu timig i cpu ratio jeśli dobrze pamiętam. w każdym razie w jednym mam ustawione 133 a w drugim 7.5 to które można zmieniać?? i czy to 133 mogę zwiększać o dowolną cyferkę czy czy jakąś wielokrotność?
  • #6 599820
    leeloo
    Poziom 11  
    Spróbowałam na 8 i 9 i nic... po restarcie znowu pokazywało ze jest 1000mhz (7.5)
  • #7 599874
    budda1980
    Poziom 11  
    a czy podnoszac mnoznik podnosilas napiecie na zasilaczu ??????
    bo samo podkrecanie i podnoszenie mnoznika nic nie daje trzeba co jakis czas podniesc napieciena na zasilaczu bo mozesz miec niestabilny system procek ci startuje ale system nie pociagnie. :P
  • #9 599950
    leeloo
    Poziom 11  
    nio dobra:) podnioslam ten vcore i jest teraz 1,8 i mnożnik na 9 i nic.... dalej jak strtuje system to jest 1000mhz (7.5) czy tak mam być czy powinnam widziec te zmienioną częstotliwość procka????
  • #10 599999
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    No bo masz zablokowany mnożnik, opóść te napięcie VCORE na prawidową wartość i zamaluj mostek na prosku, tylko uważaj nie połącz innych, i nie ukrusz jądra. Jak tego nie zrobisz możesz tylko podnieść szynę FSB
  • #11 600011
    Ryski
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    budda1980 napisał:
    a wiec kochanie jak chcesz podkrecic swojego atlonika to musisz wyjac swojego procesorka wziasc olowek grafitowy i odnalezc na na procku mostek o nazwie L1 (pierwszy z lewej) i nabazgrac pionowa kreske laczaca mostek ponizej(nie pamietam jaki to jest hehe) odrazu po tej modyfikacji powinno ci się podniesc albo odblokowac mnoznik jak wiesz oczym pisze??.Po tej operacji zegar powinien samoczynnie podniesc się o jakies 50Mhz a mnoznik powinien zostac odblokowany i to wsio!!!
    Potem podnosisz stopniowo o 5Mhz zegar na zmiane z mnoznikiem i sprawdzajac czy dziala do momentu niestabilnej pracy systemu jak się jebie to zwiekszasz napiecie na zasilaczu jak jest oki to podnosisz wsio od poczatku az do skutku uzyskania jak najlepszego efektu .Powodzenia!!!
    jak bedziesz miala jakies problemy skontaktuj się z chlopakami na www.mod-works.com tam na forum po zalogowaniu dowiesz się wszystkiego. powodzenia i pozdrawiam.Milego krecenia...(l o l)

Musisz wlasnie tak zrobic jak nie to nic ci nie da
  • REKLAMA
  • #12 600051
    leeloo
    Poziom 11  
    To sobie chyba nie podkręce tego procka bo nie umiem zdjąć wiatraczka:((( :cry:
  • REKLAMA
  • #13 600084
    cymbi
    Poziom 27  
    Jeżeli tego nigdy nie roobiłaś i nie wiesz jak tego zrobić. To radzę tego nie robić, bo ukruszysz jądro procka i będziesz go miałą na wystawę.
  • #14 600088
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 37
    tam jest taka metalowa klamerka
    trzeba ja przycisnac w dol do plyty i odciagnac od radiatorka
    a potem juz powinno samo odejsc
    tylko prosze to robic ostroznie !!
    aha i tam moze bys taka pasta, ktora jest posmarowany procesor, nalezy jej nie usuwac, albo wymienic na nowa, zeby uniknac przegrzania procesora
  • #15 600095
    leeloo
    Poziom 11  
    :) hmm to trudniejsza sprawa niż myślałam 8O hyba dziś tego nie zrobie bo nie mam tej pasty w zapasie...hmmm
  • #16 600104
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Możesz go troszke podkręcić nie ruszając mnożnika,
    ale da to pewnie mniejsze efekty, i jeszcze
    ten wentyl na procku to pewnie BOX.

Jedynie co musisz zrobić to zmienić w biosie szyne z 133Mhz
    na coś wyżej. Częstotliwośc procka liczy się mnożnik
    razy szyna. teraz masz 133Mz * 7,5 = 997,5Mhz
    Jak zmienisz na 140Mhz to masz 140Mhz * 7,5 = 1050Mhz
    Czyli wielki przyrost to to nie jest. No ale możesz podnośić
    dalej aż komputer się nie włączy. Jak komputer się nie włącza
    nie trzeba panikować, wystarczy zresetować bios wzorką na płycie
    głównej, znajduje się ona w pobliżu bateryjki.

A gdy komputer pracuje nie stabilnie, to trzeba zwiększyć napięcie.
    Po zmianie napięcia patrzysz czy pomogło, jak tak to znowu podkręczas
    dalej. Przy podnoszeniu napięcia trzeba się liczyć z dużym skokiem
    temperatury.
  • #17 600870
    budda1980
    Poziom 11  
    paste wystarczy ze sciagniesz na jakis kartonik i nalozysz ja zpowrotem a jak nie zmostkujesz mostkow to podnoszenie czegokolwiek w biosie nic ci nie da.Podnoszac cokolwiek w biosie bez odblokowania mnoznika nie da ci zadnego efektu.
  • #18 600935
    leeloo
    Poziom 11  
    A jakie znaczenie ma to na jakim jądrze jest procesor i skąd mam wiedzieć jaki jaki posiadam??
  • #19 601037
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    budda1980 napisał:
    paste wystarczy ze sciagniesz na jakis kartonik i nalozysz ja zpowrotem a jak nie zmostkujesz mostkow to podnoszenie czegokolwiek w biosie nic ci nie da.Podnoszac cokolwiek w biosie bez odblokowania mnoznika nie da ci zadnego efektu.

Jak nic nie da a FSB. :roll:
  • #20 601119
    cymbi
    Poziom 27  
    FSB * mnożnik = prędkość procesora
  • #21 601580
    leeloo
    Poziom 11  
    dobra wczoraj tak kręciłam tą magistralą i jeszcze innymi ustawieniami ze ..... skończyło sie wyjmowaniem bateri...ale dziś idę po grafitowy ołówek.... ale ja by ktoś miał instrukcję w obrazkach jak namalować tę krechę na procku....
  • #22 602091
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Wiesz tak wogule, to każdy ołuwek jest grafitowy :roll:
    Najlepiwj użyć ołówka minimum 4B, lepiej jednak
    używać 6B lub 8B.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Athlon 1GHz na płycie głównej Epox 8KHA+ z pamięcią Kingston 256MB DDR. Podstawową metodą jest zmiana wartości FSB (Front Side Bus) w BIOS-ie, co zwiększa częstotliwość pracy procesora (FSB x mnożnik). Mnożnik w procesorze jest zablokowany i nie zmienia się w BIOS-ie, dlatego aby go odblokować, konieczna jest modyfikacja fizyczna procesora – zamalowanie mostka L1 grafitowym ołówkiem (najlepiej 6B lub 8B), co pozwala podnieść mnożnik i uzyskać wyższą częstotliwość. Podnoszenie napięcia Vcore jest konieczne przy wyższych taktowaniach, aby zapewnić stabilność systemu, jednak zwiększa to temperaturę procesora, co wymaga odpowiedniego chłodzenia i zastosowania pasty termoprzewodzącej. Wyjmowanie procesora i zdejmowanie radiatora wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić jądra CPU. Jeśli modyfikacja mnożnika nie jest możliwa, pozostaje podnoszenie FSB do momentu niestabilności, po czym resetuje się BIOS przez wyjęcie baterii lub zworkę. Podsumowując, skuteczne podkręcanie Athlona 1GHz na Epox 8KHA+ wymaga kombinacji zmiany FSB, ewentualnego odblokowania mnożnika przez modyfikację mostka L1 oraz regulacji napięcia Vcore, przy zachowaniu ostrożności i odpowiedniego chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA