logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wzmacniacza Blaupunkt GTA260 i Magnat Xpress 10 do zasilacza ATX

image 07 Mar 2009 17:48 1499 7
REKLAMA
  • #1 6249215
    image
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    siema.
    Z racji tego, ze mam wzmacniacz blaupunkt gta260 i skrzynie basowa z magnatem xpress 10, a nie posiadam aktualnie samochodu, za pare miechow bede kupował, to pytanie czy moge ten zestaw podłaczyc w domu pod zasilacz atx: parametry zasilacza:
    http://s5.zapodaj.net/3353317.jpg.html

Oczywiscie, nie bede katował tego wzmaka i głosnika, poprostu od czasu do czasu jak kumpel wpadnie, pokaz mu jak to gra :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6249345
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Zasilacz stabilizuje napięcia przy obciążonym torze 5V.
    Więc podłaczenie tylko wyjścia 12V nie zapewni poprawnej stabilizacji.
    Poza tym podejrzewam, że te 8A to jest tylko na nalepce.
    W środku są zamontowane diody 3A.
    Możesz uszkodzić przetwornicę wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 6249367
    image
    Poziom 10  
    Hm.. czyli jest ryzyko uszkodzenia wzmacaniacza? A jak tanim kosztem to podłaczyć, zeby nic nie uszkodzic? Hm.. Moge rozkrecic zasilacz i dac ew. foto, dodam, ze ten zasilacz bardzo dobrze sie sprawuje :) Do tego jest ciezki, ciezszy sporo od mojego innego, ktory z niewiadomych przyczyn sie spalił.. Dzieki za odpowiedz..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6251858
    any56
    Poziom 39  
    Zdecydowanie nie...
    Transformator elektroniczny posiada na wyjściu napięcie przemienne o kształcie prostokątnym.
    Poszukaj zasilacza do CB radio.
  • #5 6253008
    image
    Poziom 10  
    Ok i jak zakupie cos takiego( najpierw w sklepach poszukam ) to nie powinno byc zadnych problemow!?
  • Pomocny post
    #6 6253417
    any56
    Poziom 39  
    Bez...
    Tylko nie na pełnej mocy!
  • REKLAMA
  • #7 6301042
    image
    Poziom 10  
    mam pytanie, czy jak podłacze ten wzmak po ten zasilacz, to mam dawac bezpiecznik na kablu plusowym idacym od zasilacza do wzmacniacza? tak jak w samochodzie, tylko, ze od aku do wzmaka?
  • #8 6303280
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Ze względu na p.10.11 Regulaminu usunąłem odsyłacze do allegro. Proszę o poprawienie postów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pytanie dotyczy podłączenia wzmacniacza Blaupunkt GTA260 oraz subwoofera Magnat Xpress 10 do zasilacza komputerowego ATX w warunkach domowych. Zasilacz ATX stabilizuje napięcie głównie na linii 5V, natomiast linia 12V, potrzebna do wzmacniacza, nie jest odpowiednio stabilizowana, co może prowadzić do uszkodzenia przetwornicy wzmacniacza. Dodatkowo, deklarowany prąd 8A na zasilaczu może być zawyżony, gdyż wewnętrzne diody mają ograniczenie do 3A. Transformator elektroniczny w zasilaczu ATX generuje napięcie przemienne o kształcie prostokątnym, co jest nieodpowiednie dla wzmacniacza. Zalecane jest użycie zasilacza dedykowanego do radia CB, który zapewnia stabilne napięcie 12V DC. Przy takim zasilaniu można bezpiecznie korzystać ze wzmacniacza, jednak nie na pełnej mocy. Dodatkowo, przy podłączaniu wzmacniacza do zasilacza należy zastosować bezpiecznik na przewodzie plusowym, analogicznie jak w instalacji samochodowej, aby zabezpieczyć układ przed zwarciem lub przeciążeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA