logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamocować koła do silnika wycieraczek z piastą na stożkowy wielowypust?

mactro 07 Mar 2009 23:45 3548 10
  • #1 6251051
    mactro
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Temat raczej mechaniczny: chcę zamocować koła do silnika do wycieraczek, ale nie bardzo mam pomysł jak to zrobić. Konkretnie chce przenieść napęd przez piastę, tylko nie wiem jak powinna być ona wykonana, tak żeby pasowała na stożkowy wielowypust silnika.
  • #2 6254023
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Dodaj może zdjęcia kół jakie chcesz zamontować, sposobów jest wiele, z przekładnią lub bezpośrednio ...
  • #3 6255088
    fedain
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A skąd my niby mamy to wiedzieć?? Jaki silnik?? Może jakieś szczegóły i najpierw Twoja koncepcja jak ty byś to zrobił. Może opis jakim warsztatem dysponujesz?? Bo jak masz w domu tokarkę i frezerkę to byłoby Ci dużo łatwiej, a jak nie masz to trudno, można znaleźć inne rozwiązanie. Miałem kiedyś podobny przypadek i przylutowałem wał do osi silnika. W moim zastosowaniu rozwiązanie się sprawdziło. Ale jak mówiłem wróżką nie jestem. Zachęcam też do skorzystania z głowy, po to jest. Pytanie o wszystko na forum to nie jest dobry pomysł.
  • #4 6256769
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Osobiście radziłbym osobno ułożyskować piastę , a napęd ( oś silnika ) przenieść za pomocą sprzęgła .
    Chodzi o to że tulejki w silnikach od wycieraczek są dość " nędzne " .
    Jak pisał Kol. - jakiś rysunek by się przydał - wymiary koła ( piasty ) itp .
    Pozdrawiam .
  • #5 6264485
    mactro
    Poziom 11  
    Frezarki, ani tokarki niestety nie mam. Silniki mogą być np. takie: Link
    Koła chciałem dać od wózka dziecięcego, albo od taczek, przykręcone do piasty bezpośrednio osadzonej na osi silnika. Takie kółka mają koło 30cm średnicy.
  • #6 6265300
    fedain
    Poziom 13  
    Wygląda na silnik od malucha. Mocowanie kół bezpośrednio na wale silnika ma sens. Te silnika maja dość dobrze osadzona oś. Bicia na kole nie będziesz miał o ile równo je zamocujesz. Z takim kołem jak piszesz trzeba będzie się trocha nagimnastykować, bo jest ono szersze, niż wystająca z silnika oś. Otwór w kole też jest chyba zbyt duży. Sprawdź czy nie jest większy od tej stożkowatej części osi przy silniku. Jeżeli jest to polecam poszukać innego koła.

Co to ma być za robot? I dlaczego akurat takie silniki? Czy masz już jakieś doświadczenie w "branży"?
  • #7 6265727
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Idź do jakiegoś tokarza, daj na dobre piwo i dorobi Ci przejściówkę.
  • #8 6271832
    sylwunia35
    Poziom 18  
    Ocena: 146
    Ja mam tak i działa super . Może coś widać
    Załączniki:
    • Jak zamocować koła do silnika wycieraczek z piastą na stożkowy wielowypust? 2.JPG (139.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamocować koła do silnika wycieraczek z piastą na stożkowy wielowypust? 1.JPG (355.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 6274650
    mactro
    Poziom 11  
    @fedain
    Bezpośrednio na wale? Ok, ale jak? Nabić na chama?
    Robot ma służyć do eksploracji, tzn będzie miał kamerkę i zdalne sterowanie. Będzie dosyć duży, ok 15kg. Co do kół to jeszcze nie zdecydowałem na 100% jakie to będą, w każdym razie ok 30cm średnicy.
    Co do doświadczenie w branży, to robiłem robota sumo, ale zajmowałem się głównie elektroniką i programowaniem.
  • #10 6280203
    fedain
    Poziom 13  
    15 kg to dużo, myślałem że robisz 3kg robota sumo. Ciężko ci będzie zrobić konstrukcje tej wielkości w domowym warsztacie, a jak już zrobisz to po kilku godzinach pracy robocika coś pewnie zacznie odpadać. Pomyśl jak możesz odchudzić konstrukcję. Podejrzewam że mają być dość ciężkie akumulatory żelowe. Tych silników od wycieraczek też nie polecam. Poza ceną nie mają dobrych parametrów. Są tez bardzo ciężkie - około 1,2kg. Jeżeli robot ma ważyć 15kg to koła powinieneś łożyskować. Na osiach silników nie bardzo, a jeśli już to musiała by być dokładna robota ślusarza. W domowym warsztacie nie da rady.
    Pytanie też co robot ma robić? Jeżeli ma się poruszać w terenie to powinieneś zastanowić się nad rodzajem zawieszenia. Np. takiej jak w pojazdach marsjańskich z napędem 6x6, albo uproszczone do 4x4.
    W takim robociku mógłbyś zastosować 4 silniki od wkrętarek (15 zł za sztukę), jak będzie za mała moc to wymienisz na modelarskie speed 400 i mocy nie powinno brakować. Generalnie odradzam robienie czegokolwiek na silnikach od wycieraczek. Nie wiem czy wiesz, ale jedna z elektrod takiego silnika jest na obudowie, co również nie jest zbyt szczęśliwe.
    Ogólnie odradzam budowy ciężkiego robota, czy są jakieś za aby ważył 15 kg? Dlaczego nie 3 kilogramy, myślę że na kamerkę wystarczy. W ciężkich konstrukcjach pojawia się szereg problemów mechanicznych. Jeżeli nie ma on zwozić 10kg jabłek z Twojego ogródka to postaraj się zejść z wagą.
    Pozdrawiam.
  • #11 6291756
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Jak ma to mieć " ręce i nogi " to zrób konkretne piasty do kół .
    Na " wiadomym serwisie aukcyjnym " można kupić fajne łożyska - małe po średnicy zewnętrznej a o dużej wewnętrznej .
    Zaoszczędzisz na wadze .
    Jak tak zrobisz to będziesz mógł zaaplikować inny silnik - tylko sprzęgło .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy mechanicznego problemu mocowania kół o średnicy około 30 cm do silnika wycieraczek z piastą na stożkowy wielowypust. Autor planuje wykorzystać koła od wózka dziecięcego lub taczek, bezpośrednio osadzone na osi silnika, jednak brak mu doświadczenia i narzędzi takich jak tokarka czy frezarka. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania: zastosowanie osobnego łożyskowania piasty i przeniesienie napędu przez sprzęgło, wykonanie precyzyjnej przejściówki u tokarza, lub przylutowanie wału do osi silnika. Podkreślono, że tulejki w silnikach wycieraczek są słabe i bezpośrednie mocowanie kół wymaga dokładności, aby uniknąć bicie. Zwrócono uwagę na wagę robota (ok. 15 kg) i konieczność solidnej konstrukcji z łożyskowaniem kół, zwłaszcza przy dużych kołach i obciążeniu. Zalecane jest rozważenie innych silników (np. od wkrętarek lub modelarskich) oraz zastosowanie zawieszenia terenowego. Proponowano zakup małych, lekkich łożysk o dużej średnicy wewnętrznej z serwisów aukcyjnych. Ogólnie wskazano, że wykonanie trwałego i precyzyjnego mocowania kół do osi silnika wycieraczek wymaga specjalistycznej obróbki mechanicznej lub zastosowania sprzęgła i osobnego łożyskowania piasty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA