logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Alhambra - pedał hamulca opada przy odpalonym silniku, brak wycieków

damian19 11 Mar 2009 08:35 7621 11
REKLAMA
  • #1 6265730
    damian19
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mój problem polega na tym ze przy odpalonym silniku trzymając noge na hamulcu pedał hamulca pomału spada do podłogi , sprawdziłem cały układ płynu nie ubywa nie ma żadnych wycieków , pompe hamulcową wymieniłem i dalej nic .
  • REKLAMA
  • #2 6265762
    robsi1
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    sprawdź na zgaszonym silniku ,jaką pompę zmontowałeś bo te całkiem tanie
    są kiepskie
  • REKLAMA
  • #3 6265805
    damian19
    Poziom 11  
    Na zgaszonym silniku nie spada jest twardy a pompe zamontowałem ate
  • #4 6266264
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    jeśli kupiłeś pompę "używkę" to przepuszcza między sekcjami i jest do wyrzucenia - no chyba, że chcesz ją reanimować.
  • REKLAMA
  • #5 6266319
    robsi1
    Poziom 12  
    zostaw tak jak jest sprawdź jak się zachowują na drodze depnij na pedał i sprawdź czy blokują który rok tego auta.
  • REKLAMA
  • #6 6266442
    damian19
    Poziom 11  
    Rok auta 1997 a jak depne do końca raptownie to włącza sie abs
  • #7 6267125
    robsi1
    Poziom 12  
    więc dał bym sobie spokój i pojeździł tak jak jest spotkałem się z tymi samochodami,że jak trzymasz nogę cały czas na hamulcu to opada delikatnie ważne , że jak depniesz za pierwszym razem to masz hamulec i nie musisz pompować .
  • #8 6293084
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 485
    a ja bym to jeszcze odpowietrzyl tylko na warsztacie co mają do tego sprzet cisnieniowy
  • #9 6293947
    damian19
    Poziom 11  
    oki jeszcze powalcze jak dojde co było powodem to sie odezwe
  • #10 6296392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6309703
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Nie wiem co się nie podobało robokopowi w moim poście na ten temat , że wyrzucił go do kosza.

Kolega damian19 napisał: Mój problem polega na tym ze przy odpalonym silniku trzymając noge na hamulcu pedał hamulca pomału spada do podłogi , sprawdziłem cały układ płynu nie ubywa nie ma żadnych wycieków , pompe hamulcową wymieniłem i dalej nic.

To że naciśnięty pedał hamulca wpada po odpaleniu silnika jest normalne, ale z tym, że na zapalonym silniku, po naciśnięciu pedału hamulca, pedał spadał pomału do podłogi, jeszcze się nie spotkałem i dlatego uważam, że to jest nie normalne.

Moderowany przez Mirek Z.:

Problem w tym, że Kolega niewiele wie, a udziela się w tematach - po co?
    Ostrzeżenie - p.4 i p.12 regulaminu.

• #12 6311703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Alhambra z 1997 roku pojawia się problem z pedałem hamulca, który przy włączonym silniku powoli opada do podłogi mimo braku wycieków płynu hamulcowego. Pompa hamulcowa została wymieniona na nową marki ATE, jednak problem pozostał. Na zgaszonym silniku pedał jest twardy i nie opada. Użytkownicy sugerują, że może to być normalne zachowanie w pojazdach z systemem ABS, gdzie przy dłuższym trzymaniu pedału hamulca następuje jego delikatne opadanie, a przy mocnym, gwałtownym wciśnięciu hamulce działają prawidłowo i włącza się ABS. Zalecane jest sprawdzenie działania hamulców podczas jazdy oraz ewentualne odpowietrzenie układu hamulcowego przy użyciu specjalistycznego sprzętu warsztatowego. Wskazano również, że używane pompy hamulcowe mogą mieć nieszczelności między sekcjami, co powoduje podobne objawy. Pomimo dyskusji, nie stwierdzono jednoznacznej usterki, a delikatne opadanie pedału przy włączonym silniku i działającym ABS może być charakterystyczne dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA