logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie MAX233 do AT89C2051 i portu szeregowego - kondensatory?

mysiorek 18 Kwi 2004 16:20 7301 26
REKLAMA
  • #1 600488
    mysiorek
    Poziom 2  
    Witam !!!
    Na wstepie przyznaje sie ze moje wiadomosci z elektroniki są dosc mierne.

Uzywam układu MAX233 .
    Jak nalezy podłaczyc ten układ ( czy potrzeba jakies kondensatory czy wystarczy masa i +5V)

Prubuje podłączyc At 89C2051 do portu szeregowego.

Czy ponizszy fragment kodu wystarczy aby wyslac informacje do komputera ??

$crystal = 11059200
    $baud = 9600

Dim L As Byte

Do 'pętla główna
    Gosub Wyslij
    Loop

Wyslij:
    Print L
    Wait 1
    Return
  • REKLAMA
  • #2 600500
    W.K
    Poziom 15  
    A szukałeś już coś na ten temat na tym forum?Był ten temat poruszany wielokrotnie!
    Pozdrawiam!
  • #3 600517
    mysiorek
    Poziom 2  
    szukałem ale według tego co znalazłem układ powinien działac ... a tak niestety nie jest :( wiec pewnie cos przeoczyłem

Max 233 bo zwarciu nóżek txd i rxd działa dobrze - to znaczy jako echo - ale z miktokontrolerem nie chce (o tym zenóżki trzeba na krzyż łaczyc tez pamietam)

A co do kodu w Bascomie to tez wydaje mi sie poprawny

wiec nie mam pojecia dlaczego całosc nie działa
  • REKLAMA
  • #4 600526
    W.K
    Poziom 15  
    To może pokaż schemat swojego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #5 600537
    japacer
    Poziom 12  
    Ja użwam MAX232 ale z tego co widziałem na schemacie to MAX233 nie wymags dodatkowych elementów. Aby komunikacja w ogóle mogła zaistnieć musisz poprawnie skonfigurować terminal w bascomie.
  • #6 600602
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    japacer napisał:
    Ja użwam MAX232 ale z tego co widziałem na schemacie to MAX233 nie wymags dodatkowych elementów. Aby komunikacja w ogóle mogła zaistnieć musisz poprawnie skonfigurować terminal w bascomie.

Podaj pełną nazwę układu max232 który nie potrzebuje zewnetrznych
    kondensatorów, a jeszcze lepiej gdyby była i firma która go produkuje.
  • #7 600812
    japacer
    Poziom 12  
    MAX 232 wymaga jak najbardziej dodatkowych kondensatorów i je stosuję bo bez nich nie jest możliwa praca MAXa232!!!, ale na schemacie aplikacyjnym do MAXa 233 dodatkowych kondensatorów niewidziałem!
  • #8 600845
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jak na mój gust to kondziorów do tego układu nie trzeba - jedyne co to zewrzeć odpowiednie nóżki (6 i 9). Nie zamien przypakiem RXD z TXD od strony mikrokontrolera i PC. Do zmiennej L muszisz coś załadować, zanim przeslesz do kompa. Prościej chyba tak
    (bez procedury)
    $crystal = 11059200
    $baud = 9600

Dim L as byte
    L=65 (na przykład)

Do
    Print L
    Wait 1
    Loop

end

Jezeli korzystasz z Hyper Terminala - lepszy jest od Bascomowego, wyłącz koniecznie kontrolę przepływu. Wszystkie zbędne rzeczy wyłącz i sprawdź czy na pewno terminal jest dobrze skonfigurowany. W bascomie tez lepiej sprawdzić, bo czasami ładuje domyślne ustawienia.
  • #9 600961
    japacer
    Poziom 12  
    A czy jest hyper terminal w nowszych systemach operacyjnych (XP lub 2000) jeśli tak to jak go włączyć? Załączam ściągniętą stronę na temat obu tych układów (MAXa 232 i 233).
    Załączniki:
    • max 233.rar (442.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 601041
    W.K
    Poziom 15  
    Hyper Terminal jest składnikiem W2000(Programy,Akcesoria,Komunikacja,Hyper Terminal) .W załączniku ciekawy terminal(niestety nie pamiętam skąd go ściągnąłem)
    Załączniki:
    • Terminal.zip (230.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 601171
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Johny_Szczecin napisał:
    Jak na mój gust to kondziorów do tego układu nie trzeba - jedyne co to zewrzeć odpowiednie nóżki (6 i 9).

To masz strasznie kiepski gust.
    Ja pracowałem z bardzo róznymi MAX-ami ale każdy wymagał pojemności
    jak inaczej miałby wytworzyć +/- (9...12V) ?.
    I kto stosuje ten układ bez kondensatorów niech się nie dziwi że mu
    nie idzie transmisja.
  • #12 601214
    japacer
    Poziom 12  
    W.K napisał:
    Hyper Terminal jest składnikiem W2000(Programy,Akcesoria,Komunikacja,Hyper Terminal) .W załączniku ciekawy terminal(niestety nie pamiętam skąd go ściągnąłem)

U siebie w kompie hyper terminala nie znalazłem ale dzięki za "terminal v1.9b" jest duzo lepszy od baskomowego.

Jeśli chodzi o MAXy
    olekewaagata napisał:
    Ja pracowałem z bardzo róznymi MAX-ami ale każdy wymagał pojemności
    jak inaczej miałby wytworzyć +/- (9...12V) ?.

nie wiem jak te napięcia ma wytworzyć MAX233 bez kondensatorów ale przejrzyj materiały które zamieściłem powyżej moze jest to punkt zwrotny w budowie konwerterów :)
  • #13 601284
    W.K
    Poziom 15  
    japacer napisał:
    nie wiem jak te napięcia ma wytworzyć MAX233 bez kondensatorów ale przejrzyj materiały które zamieściłem powyżej moze jest to punkt zwrotny w budowie konwerterów :)

Jak wynika z noty katalogowej MAX233 nie wymaga zewnętrznych kondensatorów (patrz załącznik)
    Załączniki:
    • Podłączenie MAX233 do AT89C2051 i portu szeregowego - kondensatory? max233.gif (85.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 601287
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Punktem zwrotnym było by stosowanie dwóch tranzystorów zamiast tego max'a. Działają tak samo a ponieważ to są oddzielne elementy to można je lepiej rozłożyć na płytce. tranzystory T4 i T5 na załączonym obrazku.
    Załączniki:
    • Podłączenie MAX233 do AT89C2051 i portu szeregowego - kondensatory? Schemat.jpg (23.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 601330
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    To jest programator ISP. Ale nie to jest najważniejsze. Kiedyś szukałem w sieci i znalazłem kostkę DS coś tam(Dip 8) do komunikacji. Był tam również schemacikjak zastąpić ta kostkę czym innym. Potem jeszcze parę razy znalazłem podobny schemacik. Postanowiłem go wypróbować i tak służy mi już dłuższy czas - działa wyśmienicie. Dodatkowo nie ma problemu nawet z napięciami 3.3V - też działa. Chodzi o ten fragment od złącza rs232 przez tranzystory(t4 i t5) i parę elementów po drodze. Załączyłem cały schemat żeby nie było niejasności gdzie jest rxd/txd a gdzie rx/tx.
  • #17 601347
    japacer
    Poziom 12  
    No, to też jakieś rozwiązanie dla mysioreka. Proste i szybkie i sprawdzone.
  • #20 601503
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    olekewaagata: To najwyraźniej nie pracowałeś z max233, jak masz wątpliwości to zajrzyj sobie do noty katalogowej, albo uważniej czytaj posty mysiorka, który napisał że po zwarciu RXD z TXD po stronie mikrokontrolera ma echo w terminalu. Nie ma siły, żeby to nie działało i nie ma co kombinować z innymi układami bo ten należy do najprostszych, stawiam na to, że mysiorek albo coś sobie źle skonfigurował albo ma walniętego procka.

PS. olekewaagata: o gustach nie będziemy dyskutować
  • #21 601537
    W.K
    Poziom 15  
    Mysiorek chyba rozwiązał problem albo stracił zainteresowanie tematem bo przestał się odzywać.
  • #22 601621
    olekewaagata
    Poziom 25  
    W.K napisał:
    japacer napisał:

Jak wynika z noty katalogowej MAX233 nie wymaga zewnętrznych kondensatorów (patrz załącznik)

Wielkie dzieki, tak, nie wymaga zewnętrznych kondensatorów, tylko
    wymaga żebyś mu od razu podał gotowe dwa napięcia +/- 10V.
    To stosując ten układ od razu wpadam z deszczu pod rynne he he.
    PS ja skorzystałem z Twoich materiałów , ale coś mi sie widzi, że Ty
    sam do nich jeszcze nie zaglądnąłeś. (bez urazy)
  • #23 601736
    W.K
    Poziom 15  
    Mniej złośliwości.
    W końcu chodzi o rozstrzygnięcie dylematu Max233.Na str21 noty katalogowej jest schemat podłączenia tego ukłądu.Piny 12 i 17 są zwarte i pisze przy nich Internal -10 Power Suply. Przy pinie14 widnieje napis Internal +10V Power Suply.Internal to zdaje się wewnętrzny.Logicznie rozumując gdyby tam trzeba było podpiąć +,-10V to powinno pisać External.Najlepiej gdyby odezwał się ktoś kto używał tej kostki.
    W TME układ MAX 233CPP kosztuje 21.9zł netto .Ciekawe dlaczego?
    Pozdrawiam!
    PS
    Zawsze zaglądam do materiałów zanim się na nie powołam.
  • #24 601785
    japacer
    Poziom 12  
    olekewaagata napisał:
    W.K napisał:

Wielkie dzieki, tak, nie wymaga zewnętrznych kondensatorów, tylko
    wymaga żebyś mu od razu podał gotowe dwa napięcia +/- 10V.
    To stosując ten układ od razu wpadam z deszczu pod rynne he he.
    PS ja skorzystałem z Twoich materiałów , ale coś mi się widzi, że Ty
    sam do nich jeszcze nie zaglądnąłeś. (bez urazy)

Olekewaagata: Materiały które zamiesciłem przejrzałem i tak:
    - sądząc po zdjęciach i opisie jest sprawdzona komercyjna konstukcja
    - zewnętrznego zasilania +/- 10V na schemacie nie znalazłem
    - na początku jest wyraźnie napisane czerwonym drukiem
    " The Max233A is a dual transciever and has internal capacitors, therefore requiring no external parts."
    Dla osób które nie znają ang. "MAX233A jest podwójnym konwerterem który posiada wewnętrzne kondensatory, dlatego nie potrzebuje zewnętrznych elementów" koniec tłumaczenia
    Więc może trzeba zerwać ze starymi przyzwyczajeniami i przyjąć do wiadomości że są takie elementy.
    Pozdrawiam!
  • #25 601904
    W.K
    Poziom 15  
    Pozwolę sobie na wyciągnięcie następujących wniosków:
    czy ten układ wymaga zewnętrznego zasilania +-10V czy nie to jest dla mnie ekonomicznym nieporozumieniem stosowanie go w konstrukcji amatorskiej ze względu na jego cenę.To już wolę dać te cztery kondensatory i zwyły Max232 za ok.3zł.Na tym proponuję zakończyć tę dyskusję.Swoją drogą to ciekawe czy mysiorek nie zrobił poprostu literówki a w rzeczywistości to posiada max232
    Pozdrawiam!
  • #26 601989
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Max232 do tego wymaga te 4 kondensatory żeby sobie zrobić z napięcia +5v -> -10v i +10v co jest w standardzie rs232c

raz mi sie zepsuły kondenatory (uszkodzenie mechaniczne) i zaczeły występować błędy transmisji.. jakieś szumy.. błędy ramek itp..
  • #27 602021
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Jak dla mnie to do takiego zastosowania max 233 rzeczywiście jest za dobry. Może mysiorek się pomylił albo co. Albo programator mu nie działa 8)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia układu MAX233 do mikrokontrolera AT89C2051 i portu szeregowego oraz kwestii stosowania kondensatorów. MAX233 jest układem konwertera poziomów RS232, który w przeciwieństwie do popularnego MAX232, posiada wbudowane kondensatory wewnętrzne i nie wymaga zewnętrznych elementów pasywnych do generowania napięć +/-10V. W notach katalogowych MAX233 podane jest, że piny odpowiedzialne za zasilanie wewnętrznych przetwornic są połączone wewnętrznie, co eliminuje konieczność stosowania kondensatorów zewnętrznych. W praktyce MAX233 wymaga jedynie zasilania +5V i masy oraz poprawnego połączenia linii TXD i RXD (krzyżowo między mikrokontrolerem a portem szeregowym). W przypadku MAX232 konieczne jest stosowanie czterech kondensatorów do generacji napięć symetrycznych. Użytkownicy zwracają uwagę na poprawną konfigurację terminala (np. Hyper Terminal) i wyłączenie kontroli przepływu, aby zapewnić prawidłową komunikację. Kod w Bascomie do wysyłania danych wymaga inicjalizacji zmiennej i poprawnej konfiguracji portu szeregowego. Dyskusja podkreśla, że pomyłki w podłączeniu lub konfiguracji mogą powodować brak komunikacji, a sam MAX233 jest układem prostym i niezawodnym, jeśli jest prawidłowo użyty. Wątpliwości dotyczące konieczności kondensatorów wynikają z różnic między MAX232 a MAX233 oraz z przyzwyczajeń użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA