logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ultradźwiękowy miernik odległości - losowe cyfry na wyświetlaczu po montażu

leniuch 18 Kwi 2004 16:26 3833 7
REKLAMA
  • #1 600497
    leniuch
    Poziom 11  
    Mam kilka pytań odnośnie tego układu(opisany w dziale "samochód"), po raczej poprawnym zmonotowaniu nie działa prawidłowo, tz. na wyświtlaczach pojawiają się losowe cyfry. Czy ktoś złożył ten układ i działą poprawnie. Czy są jakieś błedy na schemacie. Dziękuję z góry za rzetelne odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 601174
    zbych m
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Rzuciłem okiem na schemat tego układu i mam kilka uwag.
    1. nadajnik i odbiornik muszą być na 40kHz gdyż można spotkać również 25kHz.
    2. trzeba sprawdzić oscyloskopem sygnał na wyjściu wzmacniacza B i tak wyregulować czułość aby otrzymać równomierny ciąg impulsów odpowiedzi.
    3. na schemacie jest jakiś błąd gdyż sygnał z odbiornika jest zwierany do masy przez kondensatory C10 i C11. Jak rozumię to zadaniem tego układu jest polaryzacja wejścia wzmacniacza w celu odcięcia szumów odbiornika. Na C10 i 11 występuje napięcie 3V natomiast do odcięcia szumów podejrzewam że wystarczyłoby jakieś 0,3V czyli pomiędzy C10 a n3 US10 należałoby wstawić rezystor z 10Mohm.
    To tyle narazie.
  • REKLAMA
  • #3 602521
    leniuch
    Poziom 11  
    Dziękuje za bardzo za zainteresownie się moim problemem. Zrobiłem dokładnie jak napisałeś. Z nalazłem jeszcze jeden bład chociaż już nie ma chyba większego wpływu na prace urządzenia w spisie elementów P2 ma wartość 100k, a na schemacie 220k ja zastosowałem ten większy. Układ działa prawidłowo. A aby w przyszłości oszczedzić komuś problemu co oznaczają znaki OX przy US2 i US3 na rysunku rozmieszczenia elementów to powiem, że należy je zewrzeć.
  • REKLAMA
  • #4 602825
    zbych m
    Poziom 18  
    Cieszę się bardzo.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 605875
    leniuch
    Poziom 11  
    W związku z tym, że układ działa poprawnie mam następne pytanie. Czy da się podłaczyć więcej czujników i jak zrobić aby pokazywał odległość z tego znajdującego się najbliżej przeszkody? Czy to wymaga zastosownia jakiegoś mikroprocesora?
  • #6 606138
    zbych m
    Poziom 18  
    Układ działa na zasadzie odbioru sygnału akustycznego odbitego od przeszkody i pomiarze czasu od wysłania impulsu do jego odbioru. Zastosowanie większej ilości odbiorników wymagałoby od nadajnika wysylania sygnału pod dosyć szerokim kątem. Ten impuls który przyjdze pierwszy będzie zawsze zatrzymywał licznik czasu (odległości). Osobiście skłaniałbym się do układu z zastosowaniem dwóch równoległych nadajników po bokach i jednego odbiornika w środku, efekt ten sam ale prościej. Z większą ilością mam obawy że mogą być problemy.
  • #7 1378623
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3489132
    jakubols
    Poziom 11  
    odkopuje stary teamt ;)
    ma ktos jeszcze ten schemat. w dziale samochod juz go nie widze :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z działaniem ultradźwiękowego miernika odległości po montażu, gdzie na wyświetlaczu pojawiają się losowe cyfry. Wskazano, że nadajnik i odbiornik muszą pracować na częstotliwości 40 kHz, a nie 25 kHz. Zalecane jest sprawdzenie sygnału na wyjściu wzmacniacza B oscyloskopem i regulacja czułości w celu uzyskania stabilnego ciągu impulsów. W schemacie wykryto błąd polegający na zwieraniu sygnału odbiornika do masy przez kondensatory C10 i C11, co może powodować nieprawidłową polaryzację wejścia wzmacniacza i zakłócenia. Proponowano dodanie rezystora 10 MΩ między kondensatorami a układem US10 w celu poprawy odcięcia szumów. Różnica w wartościach rezystora P2 (100 kΩ w spisie elementów, 220 kΩ na schemacie) nie wpływa znacząco na działanie. Układ działa poprawnie po wprowadzeniu tych korekt. Wskazano, że oznaczenia OX przy elementach US2 i US3 należy zewrzeć. W kwestii rozszerzenia systemu o więcej czujników, sugerowano zastosowanie dwóch nadajników po bokach i jednego odbiornika w środku, aby uniknąć problemów z sygnałami i poprawnie mierzyć odległość najbliższej przeszkody. W przypadku większej liczby czujników może być konieczne użycie mikroprocesora do zarządzania pomiarami. W późniejszych postach pojawiły się pytania o dostępność schematu, który zniknął z działu "samochód".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA