logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przełącznik akustyczny - nie działa jak powinien

riddick91 17 Lis 2008 22:42 1824 6
REKLAMA
  • #1 5752031
    riddick91
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Piszę w sprawie tego oto układu :
    http://www.elportal.pl/pdf/k07/50_10.pdf
    Wszystko zmontowałem jak trzeba, lecz przy uruchomieniu powstał mały problem...przy klaskaniu dioda czerwona miga tak jak powinna, lecz po dwukrotnym klaśnięciu powinna się załączyć dioda zielona, no ale tak nie jest :/ no więc w czym rzecz ??

wygląda to wszystko tak jak by cały układ działał mi odwrotnie...jeden impuls załącza przekaźnik(prawie zawsze) a kilka impulsow nic nie zmienia, by wyłączyć go znow trzeba poslac jeden impuls. czyli tak jak by nie liczylo do 2 impulsow tylko do jednego

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5752371
    szczepan596
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Sprawdz płytke czy nie masz zwarć.
  • REKLAMA
  • #3 5752575
    100bart
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Posprawdzaj diody D7, D8, D9, D10 czy dobrze je wlutowałeś.
  • REKLAMA
  • #4 5754327
    riddick91
    Poziom 2  
    Niestety wszystkie diody są dobrze podpięte, zwarcia tez nie ma. Problem jest z tym liczeniem impulsów :/
  • REKLAMA
  • #5 5755769
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5756900
    riddick91
    Poziom 2  
    uklad mam podpiety pod jakies 14V napiecie na U2A na Q0=13,3V w momencie spoczynku, a w momencie klasniecia pojedynczego wacha sie od 1,8 do 2,1V i osiąga 2,2V w momencie zalaczenia osiaga 11,55V(rzadko sie załącza). W opisie pisze ze na wejscie zegarowe rejestru U2B nie jest podany żaden impuls (przed klasnieciem jest 13,33V w momencie klasniecia spada na 13,25 i sie uklad załącza i wynosi wtedy 11,56V) na Q1 tak samo jak na Q0 (w U2B) wynosi 13,3V w momencie klasniecia wacha sie od 1,6 do 2,2 i po krótkim czasie powraca do poprzedniego stanu, no chyba ze załączy to wtedy wynosi 11,55V

zmienilem rezystor R21 na 15k pozniej na 6k i nic

podać coś jeszcze?, bo zależy mi na tym układzie :/

thx za odp

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić post. Mariusz Ch.]
  • #7 7906979
    Marek_Ertew
    Poziom 16  
    Ocena: 164
    Przypadkiem znalazłem ten schemat i udało mi się zbudować działający układ, jednak nie od razu chciał działać.

Na początku zwiększyłem czułość zwiększając R6 do ok. 120KΩ
    Następnie dołączyłem 3 komplety LED + rezystor 1kΩ od pinów 11,12,13 U2A do masy, żeby móc analizować jak on liczy.
    Liczy prawidłowo, po 1 lub 2 impulsach dostaje reset w ciągu ko. 2 sekund, a po 3 i więcej impulsach dostaje reset po ok. 5 sekundach (wszystko zgodnie z opisem).

Później też się głowiłem, dlaczego układ nie przełącza jak powinien, więc podłączyłem LEDy o dobrych parametrach (dokładnie white FLUX) od pinów 5 i 7 U2B do masy (przez rezystory 5kΩ). Zobaczyłem, że na wyjściu licznika występuje krótka szpilka, jakby licznik U2B-U3C robił za generator.
    Rozwiązaniem problemu jest przylutowanie kondensatora 100nF między piny 5 i 8 układu U2. Teraz działa poprawnie.
    R21 ma u mnie wartość 1kΩ i nie zmieniałem go.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z działaniem układu przełącznika akustycznego opisanego w schemacie z elportal.pl (http://www.elportal.pl/pdf/k07/50_10.pdf). Układ nie liczy impulsów poprawnie – pojedynczy impuls załącza przekaźnik, a kolejne impulsy nie zmieniają stanu, co sugeruje błędne liczenie impulsów. Sprawdzono poprawność montażu, brak zwarć oraz prawidłowe wlutowanie diod D7-D10. Pomiar napięć wskazuje na niewłaściwe poziomy sygnałów na wejściach rejestrów przesuwnych i wzmacniaczy operacyjnych, a zmiana rezystora R21 nie przyniosła poprawy. Wskazano na konieczność pomiarów oscyloskopowych sygnałów na wyjściu wzmacniacza operacyjnego oraz analizę stałej czasowej R10C6. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się dodanie kondensatora 100nF między piny 5 i 8 układu U2, co wyeliminowało zakłócenia i poprawiło działanie licznika. Zwiększono także czułość układu przez podniesienie wartości rezystora R6 do około 120kΩ oraz zastosowano diody LED do monitorowania stanu liczników. R21 w działającym układzie miał wartość 1kΩ i nie wymagał zmiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA