logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[sam9-l9260] Jak odtworzyć BBT na Olimex SAM9-L9260 po Scrub NandFlash w U-Boot 1.3.4?

mkoniarz 13 Mar 2009 14:09 1620 2
REKLAMA
  • #1 6276124
    mkoniarz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Płytka Olimex SAM9-L9260.

Przez przypadek uruchomiłem polecenie Scrub NandFlash (SAM-BA), co jak przeczytałem w dokumentacji kasuje cały flash razem z informacjami o uszkodzonych sektorach. (bbt)

Od tamtego momentu nie mogę wgrać żadnego kernela, bo u-boot przy ładowaniu jajka

nand read 0x21500000 0x100000 0x245584

wywala błąd:
    "2381188 bytes read: ERROR"

Udaje się jedynie załadować poprawnie programiki do 16k

Gdzieś na forach zobaczyłem polecenie dla u-boot'a "nand createbbt"
    ale nie mogę znaleźć działającego źródła ani łatki.
    (oficjalna wersja u-boot'a 1.3.4 nie obsługuje tego polecenia)

Czy jest jakiś sposób odtworzenia bbt, czy muszę wymienić kość pamięci na nową?

---
    Kto pyta jest głupcem przez 5 minut. Kto nie pyta jest głupcem przez całe życie.
  • REKLAMA
  • #2 6278450
    Krisgorn
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    W dokumentacji jest dokładnie opisane co robić aby wgrać nowego kernela i system plików:
    Link
    Rozdział "SOFTWARE development with SAM9-L9260".

Bootloader mikrokontrolera SAM9260 sprawdza na początku czy w pamięci Dataflash lub NAND jest umieszczony odpowiedni kod. Jeśli nie to czeka na polecenia SAMBY. Dlatego przed uruchomieniem trzeba usunąć jumpery NANDF_E i DF_E.
  • #3 6278529
    mkoniarz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    przestało działać nawet jajko dostarczone przez olimexa.
    Zmieniałem bootstrapa, u-boota, i kilka jajek przed felerną operacją i wiem jak przywrócić wersje dostarczaną przez producenta.
    (robione z powodzeniem kilka razy)

ale po przypadkowym "nand scrub" wszystko przestało działać.
    bootstrap i u-boot jeszcze wchodzą, ale kernel i system plików już nie.
    Zdechło nawet "saveenv" z u-boota.
    Teraz jajko ładuję przez tftp i jakoś awaryjnie działam z pracą ale chyba będę musiał flasha wymienić :(
REKLAMA