logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matiz 2000: Autoalarm i centralny zamek nie reagują na pilota, diody nie świecą

Sylwadv 13 Mar 2009 23:04 4027 8
REKLAMA
  • #1 6278528
    Sylwadv
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam problem z autoalarmem i central zamkiem w Matizie 200 r. gdyż pomimo, żew pilocie miga dioda to z pilota nie działa centralzamek jak też wogóle nie reaguje autoalarm i trzeba otwierać z kluczyka.
    Jedynie we wnetrzu świeci się jedna dioda - ta na panelu z przyciskami -która gaśnie po włączeniu stacyjki, a druga nad kierownicą wogóle nie świeci.
    Jeszcze wczoraj wszystko działało, a dzisiaj nagle przestało.
    Z góry Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6278567
    dydor
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    witam ta dioda na panelu to od fabrycznego immo a ta nad kierownica to od alarmu jak nie miga to moooze bezpiecznik wywalilo a bateria w pilocie sprawna
  • REKLAMA
  • #3 6278664
    Sylwadv
    Poziom 10  
    Bateria w pilocie sprawna gdyż kiedy naciskam przyciski to świeci się czerwona dioda w pilocie, ale wogóle nie reaguje central zamek ani autoalarm.
    Dzięki za podpowiedź z bezpiecznikiem, który jutro sprawdzę gdyż wszystkie inne urządzenia elektryczne jak klakson , światła oraz zapłon działają
  • REKLAMA
  • #4 6278700
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Sylwadv napisał:
    Bateria w pilocie sprawna gdyż kiedy naciskam przyciski to świeci się czerwona dioda w pilocie, ale wogóle nie reaguje central zamek ani autoalarm.

Zły tok myślenia,to że świeci nieznaczy że bateryjka dobra,sprawdz miernikiem i wtedy będzie jasne,może ma ok.10v a jak naciskasz przycisk to spada np. do 3v.Miałem taki właśnie przypadek i niemal co niewymontowałem całego sterownika niepotrzebnie a tak to po wymianie bateryjki alarm ożył.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 6278717
    Sylwadv
    Poziom 10  
    Bardzo Serdecznie Dziękuję za informację gdyż przyznaję się, że tkwiłem w przekonaniu, że skoro świci dioda w pilocie to znaczy, że bateria jest sprawna.
    Natomiast nie wiem dlaczego wogóle nie świeci dioda nad kierownicą, która wcześniej świeciła się.
    Pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

Sprawdziłem voltomierzem bateryjkę i posiada 10,8 V w stanie spoczynku, a po wciśnięciu przycisku pilota 9,65 V
  • #6 6287668
    Sylwadv
    Poziom 10  
    Dzsiaj sprawdziłem bezpieczniki i diodę nad kerownicą - wszysko Ok. jak też wymieniłem bateryjkę i niestety bez zmian tzn. nadal wogóle nie reaguje na pilota central zamek jak też autoalarm.
    Robiłem ombinację z przełącznikiem serwisowym - zmieniałem jego położenia - łącznie trzy - i bez zmian.
    Dlatego będę Bardzo Wdzięczny zaa pomoc !!!

Dodano po 12 [minuty]:

Dzisaj sprawdziłem bezpieczniki i diodę nad kerownicą - wszysko Ok.
    Jak też wymieniłem bateryjkę i niestety bez zmian tzn. nadal central zamek jak też autoalarm wogóle nie reaguje na pilota
    Robiłem kombinację z przełącznikiem serwisowym - zmieniałem jego położenia - łącznie trzy - i też bez efektu
    Dlatego będę Bardzo Wdzięczny za Pomoc !!!
  • #7 6288068
    atomus2003
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam!!!

Pierwsza sprawa: sprawdź czy masz napięcie za bezpiecznikiem na płycie centralki alarmowej. Możliwe, że jest jeszcze jeden bezpiecznik. Często widzę, że są 2 bezpieczniki (jeden na tablicy bezpiecznikowej i drugi na kablu). Jeśli napięcie będzie na centralce, to musisz kopać w samej centralce, jeśli wiesz co robisz. Jeśli czujesz się niepewnie w elektronice, daj to lepiej komuś bardziej doświadczonemu.
    Druga sprawa: mówisz, że na przełączanie serwisowego przełącznika alarm nie reaguje, a wydaje mi się, że przeważnie była jakaś reakcja w postaci krótkiego dźwięku syreny lub mignięcie świateł, ale to już zależy od alarmu.
    Trzecia sprawa: jeśli masz w drzwiach przednich tzw. Mastery, to czy reaguje centralny na ręczne zablokowanie (kluczykiem lub kołkiem) drzwi przednich czy kompletna cisza?
    Daj znać co i jak, to na pewno coś się powinno wyjaśnić.

Pozdrawiam!!!
  • #8 6288149
    Sylwadv
    Poziom 10  
    W trakcie przełączania pozycji przełącznika serwisowego nie było żadnej reakcji tzn. zupełna cisza jak i nawet nie migneły światła.
    Natomiast z kluczyka działa central zamek ale tylko od strony kierowcy choć wcześniej nigdy nie sprawdzałem czy działał od strony pasażera ponieważ nie korzystałem z kluczyka.
    Co do pierwszej porady odnosnie dodatkowego bezpiecznika to jeszcze nie sprawdzałem i uczynię to jeszcze dzisiaj oraz podzielę się ustaleniami.
    Tymczasem Serdecznie Dziekuję za okazana Pomoc i Pozdrawiam
  • #9 6485518
    Sylwadv
    Poziom 10  
    Problem został rozwiązany ale w serwisie - okazało sie, że nie dochodziła masa do centralki.

Podsumowanie tematu

✨ W Matizie z 2000 roku autoalarm i centralny zamek przestały reagować na pilota, mimo że dioda w pilocie świeciła podczas naciskania przycisków. Dioda na panelu z przyciskami (fabryczne immobilizer) świeciła, natomiast dioda alarmu nad kierownicą nie świeciła. Sprawdzono baterię pilota miernikiem, która miała odpowiednie napięcie, oraz bezpieczniki, które były sprawne. Przełącznik serwisowy alarmu nie wywoływał żadnej reakcji (brak dźwięku syreny i migania świateł). Centralny zamek działał tylko z kluczyka od strony kierowcy. Ostatecznie problem został rozwiązany w serwisie, gdzie stwierdzono brak masy (uziemienia) do centralki alarmowej, co uniemożliwiało jej prawidłowe działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA