logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat UNO 1.0 Fire - Słabo grzejąca nagrzewnica, jak poprawić ogrzewanie?

kolo 19 Kwi 2004 15:03 6614 12
  • #1 602025
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Co prawda zima się skończyła ale dała mi się we znaKI ZBYT SŁABO GRZEJĄCA NAGRZEWNICA. Temp. na wskażniku była 60-70 C.Przyczyną napewno nie jest zapowietrzony układ chłodniczy, nagrzewnica ok. Co jeszcze i jak sprawdzić. Kiedyś gdy miałem CC700 to w nim ogrzewanie lepiej i szybciej działało.
  • #2 602042
    szymtro
    Poziom 30  
    Co tu dużo szukać. Zmień termostat na nowy i będziesz miał po kłopocie. Napisz jeszcze czy ci się czasem mocno nie przegrzewa jak postoisz chwilę w korku?
  • #3 602155
    kolo
    Poziom 20  
    Właśnie nie muszę długo stac w korku 10-15 min aby włączyła się dmuchawa. ok. 90 C.
  • #4 604029
    gugus
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    jeżeli termostat się niedomyka to temperatura silnika będzie za niska a i ogrzewanie za bardzo nie będzie działało.

Na mój gust jednak termostat.
  • #5 604057
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Witam. Miałem uniacza kilka lat a że lubilem sobie pogrzebać zabrałem się za szukanie sposobu na dogrzanie samochodu. Jeżeli chodzi o Fiata Uno to niestety nie mamy się co za dużo spodziewać. Jeżeli masz fiata wyprodukowanego do 93r to w 100% pomoże wymiana trójników w miejscu gdzie przewody przechodzą do kabiny - orginalne trójniki są zwężane. U mnie przyniosło to zauważalną poprawę. Pozdrowienia.
  • #6 606945
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    A te problemy miałeś zanim założyłeś gaz czy po ? Bo może źle wpieli reduktor w obwód chłodzenia
  • #7 607009
    kolo
    Poziom 20  
    Nie nie problemy były od początku gaz niczego nie zmienił.
  • #8 607012
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    chyba te typy tak mają bo mój też słabo grzeje, a założenie gazu nic nie zmieniło
  • #9 607057
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Co chcesz włoski samochód. :D
  • #10 608504
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    No to może być niedomykający się termostat, tez miałem tak w CC 700 (zanim mi go ukradli :-( ). Z początku ładnie się grzał potem słabiej a w następnym roku wcale. Założyłem nowy termostat i znowu ta sama historia - 1 sezon wytrzymał w drugim już przepuszczał .... nie wiem moze fiaty tak maja z tymi termostatami ??
  • #11 609819
    stas500
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    zalacz zimny silnik przyloz reke do weza od termostatu do chlodnicy jak za chwile poczujesz cieplo to termostat do wymiany
  • #12 7409897
    michalm8400
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Mam podobny problem w moim uno 1.4. Jak stoi i chodzi na wolnych obrotach to leci cieplutkie powietrze.Jednak gdy przejade killkaset metrów zaczyna leciec coraz zimniejsze. stało się tak z dnia na dziń. Wcześniej grzał elegancko. Jak zlapie wąż od termostatu do chłodnicy po chwili jest on już ciepły. Termostat do wymiany??
  • #13 7409934
    doctor81
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabo grzejącej nagrzewnicy w Fiacie UNO 1.0 Fire, mimo prawidłowej temperatury silnika (60-70°C) i braku zapowietrzenia układu chłodzenia, może wynikać z niedomykającego się termostatu. Niedomknięty termostat powoduje zbyt niską temperaturę silnika i słabe ogrzewanie. Zalecana jest wymiana termostatu na nowy, co często rozwiązuje problem, choć w niektórych przypadkach termostaty mogą szybko ulegać uszkodzeniu. Dodatkowo, w modelach Fiata UNO wyprodukowanych do 1993 roku poprawę ogrzewania może przynieść wymiana oryginalnych zwężanych trójników przewodów chłodzenia na kabinę na nowsze, szersze elementy. Montaż instalacji gazowej nie wpływa na działanie ogrzewania, o ile reduktor jest prawidłowo podłączony. Diagnostyka termostatu może polegać na sprawdzeniu nagrzewania się węża od termostatu do chłodnicy przy zimnym silniku – szybkie nagrzewanie wskazuje na konieczność wymiany termostatu. Podobne problemy z ogrzewaniem występują także w innych modelach, np. CC700.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA