logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposoby ładowania butelki lejdejskiej bez użycia kineskopu TV

piotrono 19 Mar 2009 19:46 4578 9
REKLAMA
  • #1 6304459
    piotrono
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witajcie

Ostatnio zbudowałem sobie butelkę lejdejską. Mam do Was pytanie:

Jakimi sposobami mogę naładować butelkę lejdejską, oprócz kineskopu od telewizora?
  • REKLAMA
  • #2 6304581
    Marcin.Ł
    Poziom 11  
    Butelkę Lejdejską ?? Jeśli się dobrze orientuje jest to duży kondensator wiec można podłączyć napięcie.Myślę że na początek możesz spróbować podłączyć parę volt.
  • #3 6304596
    piotrono
    Poziom 11  
    Próbowałem ładować prądem stałym 18v 1.1A i nic to nie daje. :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6304617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6305059
    piotrono
    Poziom 11  
    A gdybym zbudował elektrofor z płytki PCW o średnicy 20cm i grubości 2 mm, oraz płytki metalowej o śr. 15cm i grubości 2mm. Mógłbym tym naładować butelkę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6306039
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    piotrono napisał:
    A gdybym zbudował elektrofor z płytki PCW o średnicy 20cm i grubości 2 mm, oraz płytki metalowej o śr. 15cm i grubości 2mm. Mógłbym tym naładować butelkę?
    A czym byś go naładował?Zrób powielacz napięcia lub jak podpowiedział kolega -cewką zapłonową ,ale do niej też musiał byś zrobić jakiś prostownik
  • Pomocny post
    #7 6306656
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witoj,
    piotrono napisał:
    Witajcie

Ostatnio zbudowałem sobie butelkę lejdejską. Mam do Was pytanie:

Jakimi sposobami mogę naładować butelkę lejdejską, oprócz kineskopu od telewizora?
    koniecznie musisz pojechać - po ładunek - do Leidy ... :!: :idea: :D ... zobacz, np. TAM i spuść ją na sznureczku z tamtego mostu ... :idea: :D
  • #9 6307587
    piotrono
    Poziom 11  
    Chyba najlepsza okaże się cewka zapłonowa. A mogę wykorzystać trafo od telewizora?
  • Pomocny post
    #10 6309345
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Tak, możesz tylko daj jakąś diodę. Chyba że masz trafopowielacz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod ładowania butelki lejdejskiej bez użycia kineskopu telewizora. Butelka lejdejska jest dużym kondensatorem, który można naładować poprzez podłączenie napięcia, jednak próby ładowania prądem stałym 18 V 1,1 A nie przyniosły efektu. Proponowane alternatywy to użycie cewki zapłonowej samochodowej jako źródła wysokiego napięcia, ewentualnie z zastosowaniem prostownika lub powielacza napięcia. Rozważano także budowę elektroforu z płytek PCW i metalowych, jednak do jego działania potrzebne jest odpowiednie źródło napięcia. Możliwe jest także wykorzystanie transformatora od telewizora, pod warunkiem zastosowania diody prostowniczej lub trafopowielacza. W dyskusji pojawił się link do strony z dodatkowymi informacjami o butelce lejdejskiej.
REKLAMA