logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór reduktora Tomasetto Blue STAR: z filtrem czy bez? Wygoda użytkowania?

blu99 20 Mar 2009 13:39 10379 6
  • #1 6307315
    blu99
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Aktualnie w swojej landrynie posiadam parownik Tomasetto (Blue STAR) wersja bez zintegrowanego filtra.
    Przymerzam się do wymiany całego parownika gdyż obecny już dogorywa (5lat ok 150.000km), proszę o info czy wersja ze zintegrowanym filtrem będzie wygodniejsza w użyciu niż bez. Aktualnie filtr gazu jest na przewodzie miedzianym i jego wymiana jest upierdliwa. Nadmieniam że parownik sprawował się tak dobrze przez ten czas że mam zamiar kupić taki sam, co nie zmienia faktu że sugestie mile widziane.
  • #2 6313155
    IZYK

Poziom 12  
    Ocena: 12
    zgodnie z zasadami montażu instalacji lpg 3 odcięcia zaworami elektromagnetycznymi na zbiorniku na filtrze gazu i na parowniku.Morze zamiast wymiany parownika wymień tylko membrany-wyjdzie taniej
    Konto firmowe:
    Enerjana
    Cielądz, 42a, Rawa Mazowiecka, 96-214 | Strona WWW: enerjana.eu
  • Pomocny post
    #3 6319074
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 410
    nic sie nie przejmuj, wez zintegrowany z filtrem, jest wygodniejszy, a z tego twojego po prostu wyciag filtr i zakrec go bez, bedzie pelnil tylko dodatkowa role odciecia a filterek bedziesz mial przy parowniku.

pozdro
  • #4 6324201
    blu99
    Poziom 11  
    Dziękuję za porady, zdecydowałem się na reduktor z filtrem, a co do wymiany samych membran to ja nie mam doświadczenia z wymianą. A "autoryzowany" tzw. gaziarz zazwyczaj robi jak się uda :cry:
    Znajomy za doradą serwisu autogazu wymienił membrany (koszt coś koło 200zł) i odechciało mu się jazdy na LPG, nic nie pomogły późniejsze regulacje, stanu sprzed wymiany nie przywrócono a było ok. Dlatego wolę kupić cały nowy reduktor.
  • #6 6346514
    blu99
    Poziom 11  
    Panowie powiedzcie mi jeszcze czy jest różnica w wykonaniu w zależności z jakiej firmy kupię reduktor Tomasetto czyli m.in. Blue Star, Asterisx, AG. Jestem skłonny pozostać przy Blue Star. I jeszcze jedna kwestia, silnik nominalnie ma 90KM czyli wystarczy reduktor w wersji 100HP, ale czy nie lepszy będzie 140HP?
  • #7 6386915
    blu99
    Poziom 11  
    Wreszcie zdecydowałem się na zakup reduktora - Tomasetto AT07 ze zintegrowanym filtrem fazy ciekłej wersja 100HP.
    Dzięki za pdpowiedzi:idea:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru reduktora Tomasetto Blue STAR z filtrem zintegrowanym lub bez niego. Obecny parownik bez filtra działał przez 5 lat i 150 000 km, jednak wymiana filtra gazu na przewodzie miedzianym jest uciążliwa. Zalecane jest wybranie wersji ze zintegrowanym filtrem, co zwiększa wygodę użytkowania i ułatwia serwisowanie. Wymiana samych membran jest tańszą alternatywą, lecz może być problematyczna i nie zawsze skuteczna, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Poruszono także kwestie wyboru producenta reduktora Tomasetto (Blue Star, Asterisx, AG) oraz mocy reduktora – dla silnika 90 KM wystarczający jest model 100HP, choć rozważano także 140HP. Ostatecznie zdecydowano się na zakup reduktora Tomasetto AT07 100HP ze zintegrowanym filtrem fazy ciekłej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA