logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć napięcia na uzwojeniach trafa El-33C-2005 YH 0620?

adii_22 23 Mar 2009 17:37 1361 4
  • #1 6321777
    adii_22
    Poziom 11  
    Witam!
    Jeśli zły temat, przepraszam, usuńcie lub przenieście.

Ale do rzeczy. Dorwałem ostatnio uszkodzony zasilacz komputerowy. Nie wiem co dokładnie w nim "wysiadło", ale poszedł na części i znalazłem w nim małe trafo. Ma oznaczenie (na górze) El-33C-2005 YH 0620 (może to coś da, ale mi to nic nie mówi), na dole ERL-35-2005. Z resztą, dołączam zdjęcia (wiem jakiej jakości, ale cyfraka szlag trafił i telefonem robiłem). Od razu mówie, że lepiej widać na miniaturkach :)

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Góra :)

Spód

No i o co mi chodzi? Chodzi o to, że nie wiem jakie ma napięcia na uzwojeniach. Jak to zmierzyć/sprawdzić? Ktoś pomoże?

PS. Dodam, że googlowałem i zrobiłem straszną głupotę, podpinając 230V AC do tych 2 pinów. Skończylo się "wywaleniem" korków w domu :)
    Z góry dziękuje za odpowiedź :)
  • #2 6321841
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    adii_22 napisał:
    Witam!
    Jeśli zły temat, przepraszam, usuńcie lub przenieście.

Ale do rzeczy. Dorwałem ostatnio uszkodzony zasilacz komputerowy. Nie wiem co dokładnie w nim "wysiadło", ale poszedł na części i znalazłem w nim małe trafo. Ma oznaczenie (na górze) El-33C-2005 YH 0620 (może to coś da, ale mi to nic nie mówi), na dole ERL-35-2005. Z resztą, dołączam zdjęcia (wiem jakiej jakości, ale cyfraka szlag trafił i telefonem robiłem). Od razu mówie, że lepiej widać na miniaturkach :)

Góra :)

Spód

No i o co mi chodzi? Chodzi o to, że nie wiem jakie ma napięcia na uzwojeniach. Jak to zmierzyć/sprawdzić? Ktoś pomoże?

PS. Dodam, że googlowałem i zrobiłem straszną głupotę, podpinając 230V AC do tych 2 pinów. Skończyło się "wywaleniem" korków w domu :)
    Z góry dziękuje za odpowiedź :)
    Transformator główny z zasilacza komputerowego - pracujący przy częstotliwości przełączania ok. 25kHz - Formy ATX Codegeno-MegaBajto_podobny.
    Informacji o tym transformatorze na Elektroda.pl jest w brud, tylko należy ich poszukać w stosownym dziale.
    Temat do zamknięcia.
  • #3 6321858
    spider446
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jest to transformator impulsowy,nie będzie działał po podłączeniu bezpośrednio do sieci,potrzebny jest specjalny sterownik np tl494,sg3525,zresztą teraz to i sterownik już mu nie jest potrzebny.
  • #5 6323376
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Temat bez własności dydaktycznych.
REKLAMA