logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar oscyloskopem zasilacza impulsowego - pytanie

Ideoleo 07 Gru 2018 12:01 2406 17
  • #1 17610449
    Ideoleo
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Cześć! Mam problem w analizie działania układu CR 6850, czy podłączając oscyloskop tak jak na rysunku powinieniem otrzymać przebieg prostokątny o dużej częstotliwości? Z góry dzięki za pomoc :) Dołączam datasheet'a do tego układu

Pomiar oscyloskopem zasilacza impulsowego - pytanie
    Załączniki:
    • 08484.pdf (561.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17610473
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Tak, napięcie powinno wynosić w szczycie kilkadziesiąt do kilkaset V więcej niż Uwe*1,41. W praktyce może wyglądać mniej więcej tak http://i35.tinypic.com/25zqlcm.jpg
    Pamiętaj, że aby je zmierzyć oscyloskopem, musisz rozdzielić galwanicznie masę oscyloskopu od zasilania 230V podłączonego do zasilacza. Można to zrobić przez transformator separujący lub autotransformator.
  • #4 17610821
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    pawlik118 napisał:
    Pamiętaj, że aby je zmierzyć oscyloskopem, musisz rozdzielić galwanicznie masę oscyloskopu od zasilania 230V podłączonego do zasilacza. Można to zrobić przez transformator separujący lub autotransformator.
    Autotransformator z separacją ma chyba niewiele wspólnego...
  • #5 17610830
    pawlik118
    Poziom 33  
    To zależy, używam MA 4804 i ten akurat separację posiada. Ale racja sam w sobie autotransformator nie ma izolacji.
    Co do pytania autora - ze względu na bezpieczeństwo lepiej jest odseparować badany układ (zasilacz).
  • #6 17610845
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2478
    Ideoleo napisał:
    Poprzez transformator separujący należy podłączyć mierzony układ, czy oscyloskop?
    W przypadku naprawy, pomiarów po stronie "pierwotnej" zasilaczy, ja dla własnego bezpieczeństwa zawsze podłączam naprawiany układ.

Pozdrawiam.
  • #7 17610868
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    pawlik118 napisał:
    lub autotransformator.
    Co takiego ???????????
    gumisie napisał:
    ja dla własnego bezpieczeństwa zawsze podłączam naprawiany układ.
    Brawo Gumiś, tak ma być :!: :idea:
  • #10 17611881
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ideoleo napisał:
    Okej, w takim razie jaki wybrać transformator? Chodzi mi o moc (Naprawiane będą głównie zasilacze impulsowe, systemy audio itp.)

Z separacją galwaniczną.
  • #11 17611969
    gumisie
    Poziom 43  
    Ideoleo napisał:
    Okej, w takim razie jaki wybrać transformator? Chodzi mi o moc (Naprawiane będą głównie zasilacze impulsowe, systemy audio itp.)
    Np: Link

Pozdrawiam.
  • #12 17611995
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Znacznie taniej wyjdzie kupno dwóch używanych transformatorów.
    Spinasz uzwojenia wtórne i gotowe.
    W taki sposób robię zasilacze do sprzętu lampowego. Transformatory dedykowane są kilka razy droższe.

Jednak aby na wyjściu było 230V to jeden z transformatorów musi mieć nieco większe napięcie na wtórnym. Przy takich samych uzwojeniach wtórnych dostaniesz separowane napięcie zaniżone o 15-20V.

Powiedzmy 13V na jednym transformatorze i 12V na drugim. Taką asymetrię można zrobić choćby za pomocą dowinięcia zwojów zwykłym przewodem izolowanym albo drutem nawojowym.
  • #13 17612040
    gumisie
    Poziom 43  
    pawelr98 napisał:
    Pod warunkiem, że te dwa transformatory (z odzysku) są identyczne (ten sam typ, te same parametry) i pochodzą z pewnego, sprawdzonego źródła a nie z jakiegoś aukcyjnego ..... .
    Link który podałem to tylko przykład (ceny zabójcze niestety), lecz czy warto kupować dwa transformatory np; Link :?: . :cry:
  • Pomocny post
    #14 17612045
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    @gumisie Albo - albo - albo naprawia sie zawodowo tego typu urzadzenia, wowczas należy zainwestować w profesjonalny transformator separacyjny, albo robi sie to amatorsko, od czasu do czasu, wtedy można ,,porzeźbić w g...." za pomocą dwóch transformatorów znalezionych w piwnicy :cry: ( po pomiarze rezystancji izolacji, rzecz jasna).
  • Pomocny post
    #15 17612064
    gumisie
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @gumisie Albo - albo - albo naprawia sie zawodowo tego typu urzadzenia, wowczas należy zainwestować w profesjonalny transformator separacyjny,
    Tak, kupujemy profesjonalny transformator separacyjny (zdrowie nie ma ceny).
    W myśl przysłowia: "Z gó.na bata nie ukręcisz", więc odradzam Kol. Ideoleo (przy Jego wiedzy) korzystać z porad zawartych w: #12 oraz #13.
  • #17 17614279
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    gumisie napisał:
    pawelr98 napisał:
    Pod warunkiem, że te dwa transformatory (z odzysku) są identyczne (ten sam typ, te same parametry) i pochodzą z pewnego, sprawdzonego źródła a nie z jakiegoś aukcyjnego ..... .
    Link który podałem to tylko przykład (ceny zabójcze niestety), lecz czy warto kupować dwa transformatory np; Link :?: . :cry:

Wiele zależy od źródła.

Ja raz kupiłem nowe trafo Indel TST300 za 120zł.
    Sklep elektroniczny chciał się pozbyć nadmiaru transformatorów i obniżył cenę.

Generalnie mówiąc to cena przy zakupie dwóch nowych transformatorów będzie nieco niższa lub podobna.
    Jednak wystarczy dobrze się rozejrzeć aby znaleźć tańsze transformatory.

Często transformatory o nietypowych napięciach na wtórnym będą tańsze bo sprzedają się znacznie gorzej.

Mając dwa transformatory mamy podwójną separację. Aby doszło do porażenia musi dojść do przebicia obu transformatorów.
    Na allegro obecnie nowe TST300 jest za 120zł. Jakiś tam inny nowy toroid 300VA za 145zł.

Jeśli woli kolega "pewne" źródło to na TME za TST300 trzeba dać 160zł.

W przypadku używanych transformatorów te ceny spadłyby mniej więcej o połowę. Ale jak najbardziej uznaję argument o bezpieczeństwie.

Mimo wszystko moim zdaniem lepiej będzie zakupić dwa nowe transformatory. Koszt niższy, podwójna separacja oraz dostęp do napięcia "pośredniego" (możemy zasilić inne urządzenia).
  • #18 20984102
    mikun
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Wiem, że wątek stary bo ponad 5 lat ale nie zamknięty. Czy jeśli mam oscyloskop zasilany 5V z zasilacza np od telefonu komórkowego to muszę bawić się w transformator separujący? Myślałem o podłączeniu oscyloskopu przez powerbank. Mój oscyloskop ma napięcie wejściowe 400V i impedancję 1Mohm, czy dla bezpieczeństwa mierzyć z załączoną dodatkową impedancją 9Mohm na sondzie? Chciałem sprawdzić czy zasilacz impulsowy puszcza sygnał na transformator. Nie wiem czy padnięte nie są uzwojenia na głównym transformatorze. Elektrolity i diody wszystkie wymienione i na wyjściu brak napięcia. Termowizja nic niepokojącego nie pokazuje max 30st na rezystorach mocy oraz tranzystorze kluczującym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość pomiaru przebiegu prostokątnego zasilacza impulsowego CR 6850 za pomocą oscyloskopu. Odpowiedzi wskazują, że napięcie powinno być wyższe niż Uwe*1,41, a dla bezpieczeństwa zaleca się użycie transformatora separującego, aby oddzielić masę oscyloskopu od zasilania 230V. Dyskusja obejmuje różne opcje transformatorów, w tym autotransformatory oraz profesjonalne transformatory separacyjne. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i sugerują, że lepiej jest inwestować w nowe transformatory dla zapewnienia bezpieczeństwa. Pojawia się również pytanie o podłączenie oscyloskopu zasilanego 5V do pomiarów w kontekście bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA