Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampawlik118 napisał:Autotransformator z separacją ma chyba niewiele wspólnego...Pamiętaj, że aby je zmierzyć oscyloskopem, musisz rozdzielić galwanicznie masę oscyloskopu od zasilania 230V podłączonego do zasilacza. Można to zrobić przez transformator separujący lub autotransformator.
Ideoleo napisał:W przypadku naprawy, pomiarów po stronie "pierwotnej" zasilaczy, ja dla własnego bezpieczeństwa zawsze podłączam naprawiany układ.Poprzez transformator separujący należy podłączyć mierzony układ, czy oscyloskop?
pawlik118 napisał:Co takiego ???????????lub autotransformator.
gumisie napisał:Brawo Gumiś, tak ma byćja dla własnego bezpieczeństwa zawsze podłączam naprawiany układ.
pawelr98 napisał:Pod warunkiem, że te dwa transformatory (z odzysku) są identyczne (ten sam typ, te same parametry) i pochodzą z pewnego, sprawdzonego źródła a nie z jakiegoś aukcyjnego ..... .Znacznie taniej wyjdzie kupno dwóch używanych transformatorów.
Spinasz uzwojenia wtórne i gotowe.
Krzysztof Kamienski napisał:Tak, kupujemy profesjonalny transformator separacyjny (zdrowie nie ma ceny).@gumisie Albo - albo - albo naprawia sie zawodowo tego typu urzadzenia, wowczas należy zainwestować w profesjonalny transformator separacyjny,
gumisie napisał:pawelr98 napisał:Pod warunkiem, że te dwa transformatory (z odzysku) są identyczne (ten sam typ, te same parametry) i pochodzą z pewnego, sprawdzonego źródła a nie z jakiegoś aukcyjnego ..... .Znacznie taniej wyjdzie kupno dwóch używanych transformatorów.
Spinasz uzwojenia wtórne i gotowe.
Link który podałem to tylko przykład (ceny zabójcze niestety), lecz czy warto kupować dwa transformatory np; Link.