po stronie pierwotnej ? no tak za pomocą " jednofazowego regulatora mocy" znalazłem taki o nazwie RM1F pisze na nim, że "znamionowy prąd obciążenia to 30 A" , nie bardzo to rozumiem bo po stronie pierwotnej mam z sieci zabezpieczenie 16A 230V 50 Hz ale myśle sobie tak, że można by wówczas do jednego regulatora podłączyć 2 układy grzejne czyli tam gdzie pisze "odbiornik" zrobić węzeł dać równolegle drugi układ transformator (230V50 Hz pierwotne / wtórne 12 V 132 A) grzałka i będzie regulacja . Tylko czy natężenie poboru prądu nie wzrośnie wówczas 2 razy i bedzie wywalało bezpiecznik 16 A ??? to jest pierwsza wersja
II wersja jeden transformator toroidalny 3200AV 230V dający 2 x 12V tylko że wówczas zdaje się spadnie mi amperaż o połowę i bedzie na każdym wyjściu 68 A i grzałka bedzie dawała tylko połowę mocy - a wiec katastrofa i wywalone oszczędności całego zycia w błoto.
III wersja że toroid będzie miał 1 x 24 V, grzałki połączę szeregowo co przy identycznych mocach da mi spadek napiecia do każdej na 12 V tylko nie wiem co się stanie z amperami , czy gestość pradu bedzie na kazdej 132A czy podzieli się na pół i bedzie 68 A ???? może ktos poradzi jak to jest ?
Zabezpieczenie od licznika wytrzyma, ledwo ale wytrzyma 3200/230=14A