logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd programowania EPROM 27C512 na programatorze Willem - zasilanie?

TomASS 06 Gru 2002 10:56 4106 21
REKLAMA
  • #1 63010
    TomASS
    Poziom 12  
    Wlasnie kupile programtor Willem:) Po podlaczeniu zasilania z 7 (!) baterii R20 połaczonych szeregowo (U=10.6V) zapla sie czerwono dioda.Po podlaczeniu kabla LPT zapalaja sie dioda zolta i zielona.Podczas programowania (EPROM 27C512) wyskakuje w programie napis: Error at 0X000000 Chip=0x61 buffer=0x0A. Podejrzewam ze jest to spowodowane zlym zasilaniem (zly amperaz).Prosze o pomoc.
    BTW: Czy ktos moze wie gdzie we Wroclawiu mozna kupic mikroprocesor ATMELA 90 2313 lub 90 2323?
  • REKLAMA
  • #2 63026
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Nie wróży ta czerwona dioda nic dobrego,
    vivat Allegro!
  • #3 63076
    TomASS
    Poziom 12  
    Ta dioda swieci sie przy POWER, mozesz mi wyjasnic o co chodzi?Jak podlaczam sam LPT to dioda czerwona swici sie slabo,a jak podlaczam zasilanie (7baterii R20) to swieci mocniej i zaczynanaja swiecic zielona i zolta. Test sprzetu daje wynik : Hardware Present. Co daje przycisk Willem(Swap DIP SW)?
  • #4 63078
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    jak odpalisz program wszystkie ledy oprócz powera powinny gasnąć
  • #5 63080
    TomASS
    Poziom 12  
    ale gasnie tylko zolta i zielona.podejrzewam,ze moje zasilanie z bateryjek jest nieodpowiednie-tz ma za maly amperaz i dlatego jest nie tak.Ale dlaczego pojawia sie ten komunikat?
  • #6 63082
    TomASS
    Poziom 12  
    Na programatorze mam napisane 9-12V DC a w niektorych zrodlach pisze ze moze byc nawet 15V.Aby zgasla dioda moze nalezy dolozyc wiecej bateryjek-tak do 12V? Ale co z tym bledem?Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #8 63157
    TomASS
    Poziom 12  
    Zasilam uklad z 9 batrii R20 i daje mi to napiecie ok 13V,a po podlaczeniu programtora 12,5V.Dioda LED czerwona zaczyna jasniej swiecic.Z gory dziekuje za pomoc
  • #9 70036
    henryk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Jak można brać się za programowanie skoro się nie wie nawet do czego
    służy czerwona dioda.Dioda ta nie gaśnie.Zgaśnie w tedy jak spadnie napięcie zasilania,a po podłączeniu dodatkowej bateri świeci jaśniej,ponieważ jest podłączona przed stabilizatorem(jeżeli jest)napięcia.Z bateri R20 można uzyskać prąd wystarczający do zasilania takiego urządzenia jak programator i zasilanie na pewno nie jest powodem braku programowania.Nie bedę prubował tłumaczyć co może być powodem,ponieważ na tego typu stronach powinni wystempować o poradę elektronicy którzy mają trochę pojęcia o elektronice.Laicy najpierw
    do książek,a dopiero tutaj.Dziwię się że niektóre osoby prubują prowadzić
    dyskusję na pododne tematy.Do elektroniki podchodzi się od podstaw,to
    póżnej nie zadaje się gł€pich pytan i nie nisczy sprzętu sąsiadom udając
    elektronika.
  • REKLAMA
  • #10 70160
    TomASS
    Poziom 12  
    Ale wlasnie z kad niby mam sie nauczyc programowania? Pojsc do szkoly? Nierozumiem Cie-zamiast mnie zachęcić to mnie zniechęcasz- WIELKIE DZIĘKI (urzytkowniku Opery :) ),ja tu proszę o radę i pomoc nie o KAZANIE !!!!
  • REKLAMA
  • #12 70209
    TomASS
    Poziom 12  
    Napewno jest czysta :)
  • #14 71349
    wp57
    Poziom 12  
    henryk napisał:
    Cytat:
    Jak można brać się za programowanie skoro się nie wie nawet do czego
    służy czerwona dioda ... Nie bedę prubował tłumaczyć co może być powodem,ponieważ na tego typu stronach powinni wystempować o poradę elektronicy którzy mają trochę pojęcia o elektronice.Laicy najpierw do książek,a dopiero tutaj ...

henryk proponuję Ci abyś założył własne forum dla elity. Założenie forum nie jest trudne, jeśli nie wiesz jak to zrobić to może ktoś Ci udzieli podobnej rady jak Ty tutaj TomASS'owi :x
  • #15 71459
    TomASS
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuje za poparcie.
    Przy READ CHIP zaden komunikat nie wyskakuje :(
    tylko przy zapisie do pamieci wyskakuje:
    Error at 0X000000 Chip=0x61 buffer=0x0A
    Prosze o pomoc
  • #17 72097
    TomASS
    Poziom 12  
    Nie wiem, jak mam to sprawdzic?
    Dzieki za zainteresowanie
  • #19 72556
    TomASS
    Poziom 12  
    Chip=0x61 buffer=0x0A
  • #21 74052
    TomASS
    Poziom 12  
    Tak - na 100% jest czysta
  • #22 74062
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    sory ze sie wtrace , ale bez sensu zeby podobny temat zakladac

tez mam problem z willemem; 'wspolpraca' z epromami, flashami OK
    ale cos nie tak z ukladami serial, i2c: np 93c46, 24c02, pic16f84
    Czy sa jakies reguly ustwiania opoznien DelayIO ?
    Obok WilleProga 0.97b+ uzywam tez ICProg1.05 ktory wogole nie chce sie
    dogadac z willemem mimo ze widac komunikacje (LEDy)
    Program Willeprog 0.97 nawet ladnie obsluguje u mnie programator
    tyle ze zazwyczaj po zamknieciu mam twardy reset kompa (a chyba nie musze mowic jakie to wkurzajace i nieprzyjemne)
    Poza tym komp pod kontrola W2k PL (testowalm tez pod WinXP) pracuje
    stabilnie; tylko willem robi resety; byc moze ma to zwiazek ze sterownikami DriverLINX (uzywa sie tylko pod systememi typu NT
    i takie jakie byly w pliku zip razem z willeprogiem)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada programator Willem zasilany z 7 baterii R20 połączonych szeregowo (ok. 10,6 V), przy czym świeci się czerwona dioda zasilania oraz zielona i żółta po podłączeniu kabla LPT. Podczas programowania EPROM 27C512 pojawia się błąd: "Error at 0X000000 Chip=0x61 buffer=0x0A". Podejrzewa niewłaściwe zasilanie (za mały prąd). W dyskusji podkreślono, że czerwona dioda świeci stale, gdy jest zasilanie, i nie gaśnie podczas pracy, co jest normalne, a napięcie z baterii R20 jest wystarczające do zasilania programatora. Zalecane jest mierzenie napięcia pod obciążeniem. Błąd wskazuje na niezgodność zawartości bufora z zawartością układu, co może oznaczać, że pamięć EPROM nie jest prawidłowo wyczyszczona lub występuje problem z odczytem/zapisem. Użytkownik potwierdził, że pamięć jest czysta, jednak odczyt bufora wskazuje wartości różne od zera, co sugeruje problem z pamięcią lub programatorem. Poruszono także kwestie opóźnień DelayIO w programowaniu układów szeregowych i I2C oraz stabilności sterowników pod Windows. Dodatkowo użytkownik pytał o dostępność mikroprocesorów Atmel 90 2313 i 90 2323 we Wrocławiu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA