logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ załączający dwa obwody w różnym odstępie czasu

Jeżyk-1 25 Mar 2009 21:00 1231 10
  • #1 6332489
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam. potrzebował bym stworzyć układ który działa mniej więcej tak:
    jest jeden przycisk który musi załączyć dwa obwody tylko że jeden obwód musi być załączony o 0,5s później niż pierwszy. czy ktoś mógłby mi jakoś pomóc coś takiego wykonać ? stawiał bym bardziej na prostotę takiego układu, napięcie 12V
  • #2 6332565
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Jak długo jest naciskany przycisk i co jeżeli go puścimy wcześniej niż włączy się to drugie urządzenie ? Czy urządzenia mają się wyłaczać jednocześnie po puszczeniu przycisku ?

Najlepiej narysuj wykres czasowy tego co chcesz uzyskać i wpuść tu na forum
  • #3 6332676
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    musimy założyć że nie wiemy czy użytkownik będzie trzymał go 0.1s czy 5s wiec po naciśnięciu przycisku ma rozpocząć układ swoją pracę. ten układ ma załączyć 2 różne obwody jeden odrazu a drugi z opóźnieniem 0,5s nie zależnie czy przycisk będzie jeszcze wciśnięty czy nie. po następnym przyciśnięciu ma robić to samo, i tak w kółko. myślę że chyba już nie będzie potrzebny wykres czasu ?
  • #4 6338621
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    dobra jednak widzę że będzie lepiej z wykresem :
    Układ załączający dwa obwody w różnym odstępie czasu
  • #5 6338628
    rafmed
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Może kolega pomyśli o kostce NE555
  • #6 6339138
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    zależy o co chodzi, jak coś poważnego to może przekaźnik czasowy ?
  • #7 6340441
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    tak przeglądając www to myślę ze to będzie dobry wybór z NE555. Tylko jak zmontować układ żeby zadziałał tak jak ja chcę ?
  • #8 6345753
    Paweł Es.
    Ale jeszcze jedno, co się dzieje dalej ?

1.Wciskamy przycisk
    2. Włącza się pierwsze
    3. Opóźnienie 0.5 s
    4. Włącza się drugie

A jak jest z wyłączaniem, inny przycisk ? I jaka kolejność wyłączania ?
  • #9 6348055
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    a może napisz do czego to ma być
  • #10 6349623
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    to jest do takiego dziwnego stopera jest trochę przerabiany.
    gdy przyciśniemy przycisk raz ma wykonać dwa takie impulsy jak na wykresie, i następne, n kolejne przyciskanie ma wykonywać te same zadanie, nie ważne czy będzie one 3 min później czy 6min. rozłączać się bedzie innym przyciskiem który mi tu jest nie potrzebny akurat.
  • #11 6358083
    Paweł Es.
    Czy dokładność tej 0.5 sekundy jest ważna dla pomiaru czasu czy nie musi być zbyt dokładnie ?

Jak jest przekazywane sterowanie do tego stopera ? Zwarciem do masy, zwarciem styków ?

Jakie masz tam napięcie zasilania i jakie są napięcia w układzie sterowania stopera ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania prostego układu elektronicznego zasilanego napięciem 12V, który po jednokrotnym naciśnięciu przycisku załącza dwa obwody elektryczne z opóźnieniem 0,5 sekundy między nimi. Układ ma działać niezależnie od czasu trzymania przycisku, a kolejne naciśnięcia powtarzać ten sam cykl załączania. Wyłączanie obwodów odbywa się osobnym przyciskiem, który nie jest przedmiotem dyskusji. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie popularnej kostki NE555 do generowania opóźnienia czasowego lub zastosowanie przekaźnika czasowego. Wskazano potrzebę dokładności opóźnienia oraz pytania o sposób sterowania stopera (np. zwarcie do masy) i napięcia w układzie sterowania. Autor dostarczył wykres czasowy ilustrujący wymagany przebieg sygnałów. Układ ma być użyty do modyfikacji stopera, gdzie po naciśnięciu przycisku generowane są dwa impulsy z określonym odstępem czasowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA