logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty uklad podajacy napiecie 12V na 2 niezalezne wyjscia

sk8unpl 23 Cze 2008 18:47 1884 3
REKLAMA
  • #1 5277880
    sk8unpl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.Panowie potrzebuje opracowac najprostszy uklad ktory po odtrzymaniu sygnalu "masy" od sterownika centralnego zamka zamykajacego drzwi trwajacego okolo 0,7 sekundy podal by na 2 niezalezne od siebie wyjscia napiecie +12V przez okreslony czas tzn okolo 8 sekund (nie mniej niz 6 ani nie wiecej niz 10).Ma to sluzyc do podania sygnalow domykajacych szyby.Bede wdzieczny jak ktos dal by rade cosik takiego narysowac i podeslac skana.Chodzi mi o najprostsze elementy dostepne w domowym zapleczu (chyba scalaki nie beda potrzebne).

PS.Czy bez wykorzystania mikroprocesora dalo by rade opracowac taki sam uklad z tym ze np po otwarciu drzwi oposzczal by szyby do tego samego miejsca z ktorego je zamykal lub chociaz taki z przelaczaniem ze po otwarciu zamka otwiera szyby do konca w dol (opcja na lato) lub nie oposzcza wogole (opcja na zime).I w sumie taki bylby najlepszy.Z gory dzieki za zainteresowanie tematem.Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 5278880
    tmb85
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Według mnie ten schemat powinien wystarczyć:
    wartości elementów muszą zostać dobrane do czasu trwania, a także do zastosowanych tranzystorów.

Co do pytania o pamiętanie położenia szyb to tylko mitkoprocesor (według mnie).
    A do otwierania szyb do końca to można by było podłączyć wyjście sterowania centralnego zamka do przełącznika sterującego szybami.
  • REKLAMA
  • #3 5279266
    sk8unpl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    cos takiego bedzie chyba ok jak narazie tylko teraz zeby ktos mi podpowiedzial jakie dobrac wartosci elementow tak zeby ustawiac pomiedzy 6 a 8 sekund
  • #4 5285344
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Może spróbujesz rozwiązania na bazie układu 555 ? Nie jest kosztowne, a parametry można łatwo policzyć programem komputerowym.

Na wyjście wystarczy podłączyć tranzystor z rezystorem na bazie, a w kolektorze przekaźnik.

Program 555 Designer.

Pozdrawiam
REKLAMA