logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Mastercook PF-700E - brak wirowania i problem z pompką wody

Adam222op 26 Mar 2009 20:46 6682 10
REKLAMA
  • #1 6337167
    Adam222op
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam! Mam problem z pralką Mastercook PF-700E, mianowicie pralka wykonuje wszystkie czynności podczas prania do momentu odwirowania. Podczas wirowania bęben obraca się wolno w prawo i w lewo kilka razy a później programator zatrzymuje się. W czasie programu wirowania nie działa również pompka wypompowująca wodę co jest dziwne gdyż podczas cyklów płukania pompka wylewa wodę normalnie. Tak samo na programie samego wypuszczenia wody pompka nie działa a programator zatrzymuje się. Dodam że w czasie odwirowania odłączyłem rurkę czujnika hydrostatu aby wyeliminować możliwość zatkania rurki i błędnego działania hydrostatu. Czy ktoś zna przyczynę tak dziwnego zachowania się pralki czy jest to uszkodzenie programatora lub modułu bo chyba to wydaje się najbardziej prawdopodobne? Nie wydaje mi się również żeby była to wina kondensatora gdyż nie tłumaczy to dziwnego działania pompki a poza tym pralka ma siłę obracać bębnem tylko nie przechodzi w tryb wirowania. Za wszystkie podpowiedzi dziękuję z góry!!
  • REKLAMA
  • #2 6337233
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Do wymiany silnik pompki.
  • REKLAMA
  • #3 6338839
    Adam222op
    Poziom 10  
    Po wyjęciu pompki i podłączeniu jej na krótko, wirnik kręci się normalnie.
  • #4 6338863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6338889
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Adam222op napisał:
    Po wyjęciu pąpki i podłączeniu jej na krótko, wirnik kręci się normalnie.

Sprawdź czy turbinka pompki ma luzy poprzeczne, jeżeli są, nawet minimalne, silniczek do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 6339308
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    schnauzerman napisał:

Sprawdź czy turbinka pompki ma luzy poprzeczne, jeżeli są, nawet minimalne, silniczek do wymiany.

Zastosuj się do tych porad
  • REKLAMA
  • #7 6340905
    Adam222op
    Poziom 10  
    Wymieniłem pompkę na nową i problem nie zniknął nadal to samo.
  • #8 6341106
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Sprawdziłeś czy na stykach silniczka pompki jest napięcie w czasie kiedy pralka ma wylewać wodę?
  • #9 6341107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6342621
    Adam222op
    Poziom 10  
    Jutro sprawdze czy dochodzi napięcie do pompki ale wydaje mi się że jeśli dochodziło by napięcie to nowa pompka ( która jest sprawna ) powinna ruszyć a pozatym pralka wylewa wode w czasie cyklów płukania i tylko w czasie wirowania i samego programu spustu wody nie daje oznak życia.
  • #11 6346450
    Adam222op
    Poziom 10  
    Sprawdziłem czy na pąpke podawane jest napięcie i okazuje się że nie. Zostało mi tylko rozebranie programatora.Po rozebraniu programatora na częsci jeden ze styków był lekko obkopcony, jednak po wyczyszczeniu i ponownym podłączeniu programatora nadal nic sie nie zmieniło i pralka nie wiróje. Teraz to już chyba tylko wina uszkodzonego modółu sterującego.
    Czy ktoś ma jescze jakieś pomysły co może być nie tak?

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Mastercook PF-700E nie przechodzi do fazy wirowania – bęben obraca się powoli w prawo i lewo, a programator zatrzymuje cykl. Problem dotyczy również pompki wody, która nie działa podczas wirowania i programu spustu wody, mimo że w trakcie płukania pompa funkcjonuje prawidłowo. Odłączono rurkę czujnika hydrostatu, eliminując jego zablokowanie. Po wyjęciu pompki i podłączeniu bezpośrednio wirnik obraca się normalnie, a wymiana pompki na nową nie rozwiązała problemu. Pompa nie otrzymuje napięcia podczas fazy spustu wody. Po rozebraniu programatora stwierdzono lekko obkopcony styk, który po oczyszczeniu nie przywrócił funkcjonalności. Wskazuje to na uszkodzenie modułu sterującego jako najbardziej prawdopodobną przyczynę awarii.
REKLAMA