logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel c 16 nz Na luzie ok , pod obciazeniem szarpie , brak mo

munk 26 Mar 2009 21:42 2695 10
REKLAMA
  • #1 6337566
    munk
    Poziom 2  
    Witam
    Mam taki problem zapala bez problemu na luzie prze gazuje bez problemu równe obroty wszystko ok . Wrzucam bieg obroty skaczą traci moc szarpie wystrzały w rurze rzadko / może dlatego żeby jechał szybko naciskam na gaz i puszczam ?/ Traci moc .Żeby jechać wciskam pedał do dechy jedzie jest bardzo słaby szarpie go . Na gazie i benzynie jest to samo .
    Sprawdziłem świece kable ws , podmieniłem od kumpla , kopułka czysta palec ok ,
    Sonda lambda powinna być ok bo komputer z gazu ma taki przełącznik do emulacji sondy lambda ,
    jak go wołacze sie nic nie zmienia , zawór egr zaślepiłem , czujnik temperatury wody zmierzyłem i ok cewkę w rozdzielaczu zapłonu zmierzyłem ma 850 om czyli ok został moduł zapłonu 7 przewodowy do sprawdzenia ale tego to chyba nie dam rady ? .Patrzyłem czy nie bierze gdzieś lewego powietrza nic nie zauważyłem .Auto nie kopci rura wydechowa jest czysta , mierzyłem kompresie i jest ok .Czujnik przepustnicy mierzyłem ok no ale na luzie przyspiesza i nie szarpie
    Czujnik ciśnienia w kolektorze nie ma uszkodzonego wężyka
    Na gazie i benzynie te same objawy , nie wyświetla błędów

Co dalej , czy to moduł zapłonowy ?proszę o rade pomysły mi sie skończyły
  • REKLAMA
  • #2 6337646
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6337673
    stanislaw56
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    kiedy był wymieniany pasek rozrządu ? może przeskoczył.
  • #4 6340436
    munk
    Poziom 2  
    Pasek sprawdzałem jest na cechach , co do cewki to faktycznie sie rusza ma luz 2 3 mm
  • #5 6340446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6340472
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    jak sprawdzałeś kable WN? tzn co sprawdzałeś
  • REKLAMA
  • #7 6341657
    munk
    Poziom 2  
    Kable pożyczyłem z auta kolegi , on jeździ normalnie
    Na cewkę dałem podkładki z papieru poskręcałem nie rusza sie / przejechałem sie autem i nadal szarpie dusi sie strzela w róże falują obroty / ,
    ale reluktora nie mocowałem rusza sie troszkę na boki , mam pytanie elektrit w jaki sposób najlepiej to zrobić
    Znajomy mi mówił że też coś mogło stać w układzie wydechowym tzn. katalizator sie mógł posypać albo wykruszyć tłumik i przytkać wylot ??
    Po niedzieli sprawdzę bo w sobotę nie dam rady
    Dziękuje za rady czekam na jeszcze
  • #8 6341851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6342831
    kwok
    Poziom 40  
    po mojemu to słaba iskra albo szalejący KWZ
    podmienić cewkę, moduł, sprawdzić masę modułu (oczyścić), świece no i stroboskop

jak masz możliwość (drugie auto na podmiankę części) to leć po kolei
    jeśli wyciągniesz kolesiowi aparat zapłonowy to będziesz mu winny ustawienie zapłonu
    i jak tak sobie myslę to (nie jestem pewien bo dawno to było) bawiłem się czujnikami podciśnienia (podłączałem różne) w c18nz i jakiś podobne objawy były
  • REKLAMA
  • #11 6342860
    kwok
    Poziom 40  
    jak niedrożny to byłby po prostu muł bez strzałów ale nie zawadzi odłączyć kata od dwururki i się przejechać "sportowo" po osiedlu hehe

Podsumowanie tematu

✨ Opel C16NZ ma problem z silnikiem: na luzie działa poprawnie, ale pod obciążeniem szarpie, traci moc i zdarzają się wystrzały w układzie wydechowym. Objawy występują zarówno na benzynie, jak i na gazie. Sprawdzono świece, kable wysokiego napięcia (podmienione na sprawne), kopułkę i palec rozdzielacza, sondę lambda (emulowaną przez komputer gazu), zawór EGR (zaślepiony), czujnik temperatury wody, cewkę zapłonową (rezystancja 850 om), czujnik przepustnicy oraz kompresję – wszystkie parametry są w normie. Zauważono jednak luz 2-3 mm w cewce zapłonowej (reluktor w kopułce się rusza), co może powodować niestabilną iskrę. Zalecane jest solidne zamocowanie cewki i sprawdzenie działania aparatu zapłonowego za pomocą lampy stroboskopowej. Podejrzewa się również możliwe problemy z układem wydechowym, np. zatkany katalizator lub tłumik. Wskazane jest także sprawdzenie masy modułu zapłonu, wymiana cewki, modułu zapłonu oraz kontrola układu zapłonowego i podciśnieniowego. Pasek rozrządu jest na cechach i nie przeskoczył. Problemy z iskrą lub niestabilnym KWZ mogą powodować falowanie obrotów i szarpanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA