logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel C16NZ - Nie równo pracuje, przerywa, strzela w tłumik.

patgc96 27 Maj 2016 17:14 1902 3
REKLAMA
  • #1 15702863
    patgc96
    Poziom 8  
    Witam,
    Mam problem w wystrojeniu zapłonu w mojej VA mam silniczek c16nz.
    Problem jest następujący silnik pracuje nie równo obroty falują na biegu jałowym gdy dodam gazu tak na ok.2500 -3000 obr/min to silnik bardzo przerywa i strzela w wydech, w nocy znalazłem przebicie przewodu WN co idzie od kopułki do cewki, wymieniłem przewód i sprawdziłem czy nie ma przebicia dodam,że gdy chciałem następnego dnia sprawdzić w nocy czy przebicia nie ma to nie mogłem odpalić auta... Przebicia nie widać.

Teraz jak było przed problemem.
    Silnik miał ścięty klin na wałku rozrządu przez co nie można było ustawić zapłonu lampą, można było tylko i wyłącznie na słuch ale wtedy silnik chodził równo tylko lekko zatrzęsło się chwilami. Teraz po wymianie klina i ustawieniu rozrządu na znaki (trochę brakuję znak wałka jest przed znakiem na obudowie o jakieś 0.5 cm) ale auto odpala tylko nie można ustawić zapłonu bo bardzo nie równo chodzi i kręcenie rozdzielaczem mało pomaga.
    Dodam, że problem pojawił się z dnia na dzień po ustawieniu koła tak jak fabryka przykazała.
    -krokowiec wyczyszczony,
    -cewka jest w dobrej kondycji nie ma przetarć izolacji czy coś w tym rodzaju,
    -czujnik temp. silnika też jest chyba dobry bo jak go odłączę to silnik zaczyna chodzić na ssaniu,
    -układ dolotowy sprawdzony nie ma nie szczelności,
    -wtrysk podaje poprawnie,

Silnik tak pracuje jak by coś było nie tak z układem zapłonowym ale nie mogę nic znaleźć.
    Teraz planuje jeszcze sprawdzić ciśnienie na cylindrach i nie wiem może przełożę cały aparat zapłonowy z jakiegoś szrotu.

Pomysły mi się kończą. :( Proszę o jakieś wskazówki
    Jeszcze oddam na koniec do mechanika jak on nic nie zdziała to chyba ten silniczek pójdzie w pi.du , bo pod dachem mam rozbitą asterke gsi z c20ne :) tylko czasu brak na przekładkę...

PS. Przewodów nie wymieniałem na nowe, na tych starych wcześniej przed naprawą normalnie chodził.
    Błędów żadnych nie pokazuje tylko standardowo 12

Później dodam filmiki jak silnik pracuje i jak strzela z wydechu.
  • REKLAMA
  • #2 15706420
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    A rozrząd ustawiłeś na znaki.
  • REKLAMA
  • #3 15710977
    patgc96
    Poziom 8  
    Rozrząd ustawiony. Znalazłem chyba przyczynę tych czarów, bo jak wyczyściłem aparat zapłonowy tzn. wydmuchałem powietrzem pod ciśnieniem i auto odżyło jakby :) jest w miarę dobrze tylko zapłon musi mechanik ustawić, bo ja już lampy nie mam. :(
    Dodano po 6 [minuty]:
    A i jeszcze te kostki co są podłączone do modułu mocy totalnie się rozsypały... więc odizolowałem każdy kabelek oddzielnie termokurczkami i jak na razie gra :) tylko kwesta ustawiania zapłonu.
    Dodano po 1 [minuty]:
    A co do ciśnienia to jest bardzo w porządku, bo na każdym garze prawie do 13 dobija :)
  • #4 16289281
    patgc96
    Poziom 8  
    Cześć dalej mi brakuje jakieś 0,4 cm aby znaki się zgrały na rozrządzie, i mam bardzo podobny problem auto po nagrzaniu przerywa pod obciążeniem (jak wcisnę gwałtownie gaz lub przy ruszaniu z miejsca) jak by nie chodziło na wszystkie gary od wolnych obrotów do ok. 3 - 3,5 tyś. obr. powyżej się przełamuje i chodzi równo na wszystkie cylindry. Na zimnym jak silnik pracuje, słychać co jakiś czas przerwę w iskrze i to widać przy ustawianiu zapłonu lampą jak zapłon skoczy właśnie co jakiś czas, a jak zasłonię ręką rurę wydechową to w tym momencie jak jest ta przerwa w iskrze to czuć jak zassie w stronę wydechu wtf ?! Ciśnienie na cyl. po 13 na każdym. A teraz już objawy występują na zimnym silniku i są bardziej intensywne, :/
    A i raz wyskoczył mi błąd w trasie ale nawet nie miałem jak go odczytać a później już się nie pojawił...

Aparat zapłonowy(od sprawnego auta) podmieniłem i to samo
    Silnik krokowy - nowy działa poprawnie
    Świece - nowe i sprawdzone
    Przewody WN - nowe i sprawdzone
    Kopułka i palec - nowe i sprawdzone
    Sonda - nowa
    Filtr paliwa - nowy
    Cewka nie wymieniana ale myślę , że jak by to była cewka to w całym przedziale obrotów byłby problem.
    Komputera nie sprawdzałem.

Już zastanawiam się czy problem może leżeć w elektryce czy może coś w głowicy się dzieje np. któryś zawór się zacina i się nie domyka albo poleciała uszczelka pod głowicą ??

https://youtu.be/N0ZgFuHKI_4
    Filmik nagrany na zimnym silniku stąd ta woda, bo silnik kilka razy był odpalany ale nie nagrzany
REKLAMA