logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zainstalować rozdzielnicę 6-modułową z różnicówkami?

rednaz 27 Mar 2009 12:54 3404 7
REKLAMA
  • #1 6339651
    rednaz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Potrzebuję zainstalować kilka dodatkowych gniazd w warsztacie. Z uwagi na specyfikę prac istnieje potrzeba dostępu w każdym punkcie do różnego rodzaju połączeń (400V-16a, 32a, 230V-16a).
    Zdecydowałem się na zakup naściennych rozdzielnic posiadających cztery gniazda tablicowe (1 x 16A 5P 400V IP44, 1 x 32A 5P 400V IP44, 2 x 16A z bolcem 230V ).
    Rozdzielnica taka posiada miejsce na sześć modułów zabezpieczeń - znajomy elektryk twierdzi, że powinno być min 10 modułów z uwagi na to że uważa za konieczne instalowanie różnicówek w każdej z rozdzielnic z osobna ( brak miejsca na różnicówkę w skrzynce rozdzielczej) . Czy istnieje możliwość wykonania bezpiecznej instalacji bazując na sześcio modułowej rozdzielnicy ?
  • REKLAMA
  • #2 6339684
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Możesz te rozdzielnice zasilić z jednej rozdzielni zbiorczej w której będzie różnicówka albo zbiorczo dla wszystkich rozdzielnic, albo dla każdej z osobna. W sumie w tej rozdzielnicy powinno być 7 pól - 3 pola na gn. 16A, 3 pola na gn. 32A i jedno pole na dwa gn. jednofazowe. Jeśli dodać do tego różnicówkę, to potrzeba 11 pól, bo różnicówka zabiera 4.
  • REKLAMA
  • #3 6339755
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Możliwości jest kilka, ale to zależy do czego to wszystko ma służyć i jak działać. W przypadku każdego rozwiązania musisz się liczyć z konsekwencjami:) Najlepiej byłoby gdyby każde gniazdo miało swoją różnicówkę i eskę. Możesz też, tak jak pisze kolega markus, zainstalować jedną różnicówkę. Tylko problem jest taki, ze jak ona zadzaiła, to wywali Ci wszystkie gniazda:/ No i jeszcze możesz założyć różnicówki z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym. To takie połączenie eski i różnicówki. Zdaje mi się, że widziałem je w katalogu Legranda.
  • REKLAMA
  • #4 6339777
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    Za mało danych, aby udzielić prawidłowej informacji.
    Nie wiem skąd zasilany jest warsztat i gdzie znajduje się uziemienie. Jeśli nie jest wykonane lokalnie, to przede wszystkim należy wykonać uziemienie lokalne przewodu PE. Może być uziom szpilkowy.
    Ponadto brak informacji o tej instalacji która już jest i co ewentualnie można by wykorzystać.
    No i informacja o wyposażeniu rozdzielnicy to mało. Zabezpieczenia (wielkość) nalezy dobrać do zasilanych urządzeń, a nie do max prądu gniazd. Chociaż nie wolno przekraczać tej wielkości.
    Ale ogólnie wydaje się, że ilość modułów jest za mała, należy zamontować dodatkową rozdzielnicę np. nad tą z gniazdami.

Dodano po 1 [minuty]:

owenpe napisał:
    :/ No i jeszcze możesz założyć różnicówki z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym. To takie połączenie eski i różnicówki. Zdaje mi się, że widziałem je w katalogu Legranda.

W zakresie większych amperaży nie ma wszystkich charakterystyk.
  • #5 6341518
    unemake
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Cytat:
    No i jeszcze możesz założyć różnicówki z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym.

O ile mi wiadomo takie zabezpieczenia występują tylko w wykonaniu jednofazowym i zajmują 2 moduły.
  • REKLAMA
  • #6 6341698
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Witam. Unemake napisał:
    unemake napisał:
    Cytat:
    No i jeszcze możesz założyć różnicówki z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym.

O ile mi wiadomo takie zabezpieczenia występują tylko w wykonaniu jednofazowym i zajmują 2 moduły.

Nieprawda.Proszę sprawdź serię P-312 i serię KZX Legranda. Pozdrawiam. sorry P344
  • #7 6348471
    unemake
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Przerzuciłem kilkaset kilo różnicówek P312 z Legranda i żadna nie była trójfazowa. Chyba, że udało im się wcisnąć 4 pola w 2 moduły...
    Pozdrawiam.
  • #8 6348565
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    P314 panowie, nie ma się co kłócić. Nomenklatura jest taka, że ostatnia cyferka mówi o ilości zajmowanych pól. P312 są jednofazowe, a P314 trójfazowe. Podobnie seria S, jest S301, 302, 303 i 304 odpowiednio na jedną fazę, jedną fazę + N, trzy fazy i trzy fazy +N. Druga cyferka (tylko w serii S) oznacza zdolność zwarciową 0 =>6kA, 1=>10kA, 2=>25kA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię bezpiecznej instalacji rozdzielnicy 6-modułowej z różnicówkami w warsztacie, gdzie wymagane są różne typy gniazd (400V-16A, 32A, 230V-16A). Zwrócono uwagę, że rozdzielnica 6-modułowa może być niewystarczająca ze względu na konieczność montażu różnicówek, które zajmują kilka modułów (np. 4 pola). Proponowano zasilanie rozdzielnic z jednej rozdzielni zbiorczej wyposażonej w różnicówkę zbiorczą lub instalowanie różnicówek indywidualnie przy każdym gnieździe, co jednak zwiększa liczbę wymaganych modułów. Wskazano także możliwość stosowania różnicówek z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym (tzw. różnicowo-prądowych), które łączą funkcje wyłącznika nadprądowego i różnicówki, choć dostępne są głównie w wersji jednofazowej i zajmują 2 moduły. Dyskusja zawierała uwagi dotyczące doboru zabezpieczeń do rzeczywistego obciążenia oraz konieczności wykonania lokalnego uziemienia. W zakresie modeli różnicówek wymieniono serie Legranda: P312 (jednofazowe), P314 (trójfazowe), KZX oraz serię S (S301, S302, S303, S304) z różnymi zdolnościami zwarciowymi i konfiguracjami fazowymi. Podsumowując, dla bezpiecznej instalacji w warsztacie zaleca się zastosowanie rozdzielnicy o większej liczbie modułów lub dodatkowej rozdzielnicy, a także odpowiedni dobór różnicówek i zabezpieczeń zgodnie z charakterystyką obciążenia i wymogami instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA