logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat instalacji ogrodowej – gdzie zamontować różnicówkę?

Miron555 08 Maj 2025 15:48 696 15
  • #1 21543203
    Miron555
    Poziom 4  
    Witajcie.

Potrzebuję pomocy przy instalacji elektrycznej na ogrodzie. Budynek nowy, 5-letni. Jest różnicówka na obwodzie gniazdkowym Legrand TX3, 40 A, 30 mA, typ AC. Mam dostępne wyjście a rotem ze skrzynki rozdzielczej na śmietnik i stamtąd chcę rozdzielić zasilanie na altanę, domek i taras. Wstępnie schemat rozrysowałem i teraz pytanie, gdzie umieścić dodatkową różnicówkę, żeby prawidłowo zabezpieczyć obwód na ogrodzie. Myślałem nad Legrandem P302, 2P, 25 A, 30 mA, typ A, seria TX3. Ogród jest dość mały, więc nie ma znacznych długości przewodów.
    Prośba o uwagi, czy instalacja nie jest przekombinowana oraz jak zabezpieczyć ją odpowiednio. Generalnie nie zależy mi na przesadnej oszczędności, ale też złotych styków nie potrzebuję.

Przewody pomiędzy punktami (dom-śmietnik-altana-domek-taras) to kabel ziemny 2,5 mm², oświetlenie na przewodach 1 oraz 1,5 mm². Oświetlenie LED-owe po włączeniu całości to max 50 W. W gniazdkach nic nie wpięte na stałe, najczęściej ładowarki do telefonów, czasem odkurzacz, karcher, elektronarzędzia max 2000 W.

Ręcznie narysowany schemat instalacji elektrycznej ogrodu z podziałem na sekcje: śmietnik, altana, domek i taras, z opisem zabezpieczeń oraz typami przewodów.
  • #2 21543220
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Powiedz co się stanie, gzie polecisz sprawdzić bezpiecznik, jeśli w altanie zrobisz (niechcący) zwarcie, masz po drodze szeregowo połączone minimum cztery zabezpieczenia (bezpiecznik goni bezpiecznik)?
  • #3 21543267
    Miron555
    Poziom 4  
    Nie wiem, czy dobrze rozumiem twoje pytanie "gdzie polecę", ale domyślam się, że chodziło Ci o to, że jest za dużo bezpieczników, ale nie umiałeś tego napisać inaczej?
  • #4 21543309
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1147
    Piszesz żartobliwie:
    Miron555 napisał:
    ...Generalnie nie zależy mi na przesadnej oszczędności, ale też złotych styków nie potrzebuję...

To dlaczego razi cię "polecenie":
    Miron555 napisał:
    Nie wiem, czy dobrze rozumiem twoje pytanie "gdzie polecę", ale domyślam się, że chodziło Ci o to, że jest za dużo bezpieczników, ale nie umiałeś tego napisać inaczej?

Przecież zrozumiałeś, a to najważniejsze.
  • #5 21543348
    Miron555
    Poziom 4  
    Nie razi, ale nic konkretnego z tej wypowiedzi nie wynika. Które bezpieczniki usunąć? Ile zastosować i gdzie? Gdzie wpiąć różnicówkę? Czy jej parametry będą odpowiednie?
  • #7 21543507
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    >>21543348
    Na początek może warto zapoznać się czym jest selektywność zabezpieczeń, impedancja pętli zwarcia. Link
    Dobór przekroju przewodów/kabli. Link Link
  • #8 21543526
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Miron555 napisał:
    domyślam się, że chodziło Ci o to, że jest za dużo bezpieczników
    Dokładnie o to przedmówcy chodziło. Po co te cztery dodatkowe rozdzielnice, skoro najlepiej byłoby te wszystkie obwody umieścić w jednej.
  • #9 21545083
    Miron555
    Poziom 4  
    Po lekturze nieco zmodyfikowałem ten projekt.
    Przewody do oświetlenia to 1,5 mm², ale pomiędzy lampkami LED to 1 mm², więc jako najmniejszy przekrój takie zabezpieczenie proponuję. Wewnątrz lampek producent zastosował jeszcze cieńsze, lecz taki jest stan faktyczny, który trzeba zabezpieczyć.

Schemat elektryczny instalacji rozdzielni ogrodowej z rozpisanymi przekrojami przewodów i zabezpieczeniami dla domku, altany, tarasu i oświetlenia LED.
  • #11 21545158
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Miron555 napisał:
    nieco zmodyfikowałem ten projekt.

Dla przykładu.
    1. FR Domek < linia > FR Domek.
    To samo z Altaną. Wszystkie te FR są jeszcze napędzone wcześniejszym FR.
    Może w połowie tej linii dać jeszcze jakieś FR?
    Ciekawe jest jak podłączony jest ten RCD do rozdzielnicy w domu?
    Ponieważ chcesz nową instalację, to zaproś elektryka niech on to poukłada/zaprojektuje sensownie.
  • #12 21545195
    Miron555
    Poziom 4  
    Ktoś_tam napisał:
    Moja opinia z postu #6 jest dalej aktualna.

Twoja opinia nic nie wnosi. Może tym razem zaproponuj rozwiązanie, a forum wyrazi swoje opinie.

Dodano po 4 [minuty]:

kokapetyl napisał:
    Miron555 napisał:
    nieco zmodyfikowałem ten projekt.

Ponieważ chcesz nową instalację, to zaproś elektryka, niech on to poukłada/zaprojektuje sensownie.

No bo ja myślałem, że rozmawiam z elektrykami właśnie.

FR-y dla wygody, nie zabiją i nie zbiednieje.

Panowie fachowcy, wypowiedzi nadal bez konkretów.
  • #13 21545212
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2871
    Miron555 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Moja opinia z postu #6 jest dalej aktualna.

Twoja opinia nic nie wnosi. Może tym razem zaproponuj rozwiązanie a forum wyrazi swoje opinie.

OK, jako, że zostałem upomniany przez rządzących forum żeby nie proponować elektryka, to pomogę, mimo, że rozległa instalacja na zewnątrz to nie to samo co dorobienie gniazdka w pokoju.
    Musisz na początek znać impedancję w miejscu przyłączenia nowej instalacji, następnie znając ją masz już z górki. Musisz założyć jakie użyjesz materiały. To już masz obcykane (wg mnie źle). W końcu musisz obliczyć jaka będzie impedancja na końcach instalacji i sprawdzić czy warunek SWZ będzie spełniony. To tylko jeden z kilku aspektów jaki musisz uwzględnić, no, ale od czegoś trzeba zacząć. Jak już to będziesz miał obliczone, to może pomogę w pozostałych błędach jakie masz na rysunku.
    Jakby co, to ja na podstawie tego rysunku nie potrafię tego obliczyć ani nawet oszacować i wątpię aby ktoś to potrafił na podstawie tych danych.

Dodano po 3 [minuty]:

Miron555 napisał:

Twoja opinia nic nie wnosi. Może tym razem zaproponuj rozwiązanie, a forum wyrazi swoje opinie.

...

No bo ja na myślałem, że rozmawiam z elektrykami właśnie.

No i tu masz kolejne złe założenia, to jest forum dla każdego, a nie dla elektryków. Jak zweryfikujesz kto jest elektrykiem? Innym złym założeniem jest to, że forum to jakaś wyrocznia.
  • #14 21545567
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    Miron555 napisał:
    Które bezpieczniki usunąć? Ile zastosować i gdzie? Gdzie wpiąć różnicówkę? Czy jej parametry będą odpowiednie?
    Jest tylko pomysł autora, że autor chce rozbudować instalację.
    kokapetyl napisał:
    Ponieważ chcesz nową instalację, to zaproś elektryka, niech on to poukłada/zaprojektuje sensownie.
    Nikt zdalnie nie zrobi projektu. Zaproś elektryka na "wizję lokalną". Obejrzy całość instalacji w domu i dopiero wtedy zrobi projekt instalacji.
  • #15 21545577
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Miron555 napisał:
    pomiędzy lampkami LED to 1 mm

Jeżeli chodzi tylko o to, to w instalacjach ułożonych na stałe minimalnym przekrojem jest 1,5 mm². Nie wnikam w dalsze rozważania, ale w poście #8 jest porada, która powinna być punktem wyjścia. Może chcesz zaoszczędzić na kablach, a chcesz rozbudować instalację na kilka podrozdzielnic. Tylko niekoniecznie ekonomicznie będzie to opłacalne, ale i techniczne wg. twojego pomysłu bez sensu. Najlepiej mieć wszystko w jednej rozdzielnicy dostosowując zabezpieczenia do przekroju przewodów, SWZ, a to wszystko przy uwzględnieniu IPZ, co masz opisane w poście #13. Jeżeli zapoznasz się z tymi pojęciami i wykonasz obliczenia, to możesz ewentualnie przedstawić swój pomysł, a realnie w poście #14 masz odpowiedź co praktycznie należy zrobić.
  • #16 21545724
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Miron555 napisał:

Zrobiłeś to jak dzieciak, układ redstone'a w Minecrafcie.

Dobór przewodów nieadekwatny do zastosowanych zabezpieczeń.
    Zasilanie z zabezpieczeń, zasilonych z zabezpieczeń od zabezpieczeń...
    Selektywność nie istnieje.
    Dobór zabezpieczeń do realnego zapotrzebowania kompletnie z czapy...
    Zastosowanie RCD na zasadzie "bo szwagier powiedział żeby dać...".

A teraz, pytasz się o poradę w Internecie, gdzie może ci odpowiedzieć nawet nastolatek, któremu się wydaje, że coś wie, a ty mu uwierzysz.

Projekt jest kompletnie zły, a my mamy za mało informacji o instalacji i przebiegu zasilania jak i planowanych odbiorów by coś poprawić.
    Możemy parę rzeczy wspomnieć, ale nie damy ci gotowego projektu do realizacji.

Potem i tak ktoś musi podpisać oświadczenie odbioru, a uwierz, że żaden szanujący się elektryk budowlany nie weźmie "na swoją" odpowiedzialności za instalację wykonaną w sposób nieznany, przez nieznaną osobę.
    A potrafią ludzie np. zrobić instalację z przewodów antenowych i potem szukać "frajera" do podpisania, że wszystko OK. No bo przecież przewód to przewód, druciki są dwa, czasem trzy i skręca się kolorami... Takie to proste - szwagier mówił...

Ewentualnie zgodzić się może ktoś, planujący samobójstwo, lub mający w planach odbycie wyroku długoterminowego. Wtedy mu będzie wszystko jedno.
    A jak znajdziesz kogoś, kto coś takiego podpisze, to będzie albo kretyn, albo osoba, która tego nie powinna robić.

Weź elektryka z uprawnieniami. Najlepiej zajmującego się kompleksowo budowami.
    - Powiedz mu wyraźnie, z okazaniem na miejscu, co, gdzie, jak i po co chcesz zbudować i zainstalować.
    - Niech zmierzy odległości, sprawdzi jaki masz przydział mocy.
    - Określi zapotrzebowanie planowanych odbiorów.
    - Zaprojektuje zabezpieczenia z uwzględnieniem rzeczywistych warunków i potrzeb, a nie promocji w najbliższym markecie.
    - Dobierze przewody.

A najlepiej, jakby też instalację wykonał, zrobił pomiary i potwierdził to swoimi uprawnieniami, na piśmie, dołączając ci stosowny protokół z pomiarów elektrycznych, które (jeżeli spali ci się dom, albo UFO na niego spadnie) przedłożysz ubezpieczycielowi, aby nie mógł się wymigać od wypłaty odszkodowania.

A "TEN" projekt, opraw w ramkę i podaruj najbliższej szkole technicznej kształcącej elektryków - przyda im się jako pomoc naukowa "Jak nie robić instalacji i ich projektów".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego zabezpieczenia instalacji elektrycznej w ogrodzie, rozdzielanej z istniejącej rozdzielnicy budynku na altanę, domek i taras. Autor planuje zastosować różnicówkę Legrand TX3 40 A, 30 mA, typ AC na obwodzie gniazdkowym oraz dodatkową różnicówkę Legrand P302 2P, 25 A, 30 mA, typ A, seria TX3 na zewnątrz. Wskazano, że projekt jest nadmiernie skomplikowany, z wieloma szeregowo połączonymi zabezpieczeniami, co może powodować brak selektywności i problemy z prawidłowym działaniem ochrony. Zalecane jest ograniczenie liczby rozdzielnic i zabezpieczeń, skupienie się na jednej rozdzielnicy z odpowiednio dobranymi zabezpieczeniami dostosowanymi do przekrojów przewodów oraz uwzględnienie impedancji pętli zwarcia i warunku SWZ. Przewody ziemne 2,5 mm² do gniazdek oraz 1,5 mm² do oświetlenia LED (z uwzględnieniem cieńszych przewodów wewnątrz lampek) wymagają odpowiedniego zabezpieczenia. Podkreślono konieczność wykonania obliczeń impedancji i konsultacji z elektrykiem na miejscu, gdyż zdalne projektowanie jest niewystarczające. Krytykowano dobór zabezpieczeń i brak selektywności, a także wskazano, że instalacja wymaga uproszczenia i profesjonalnego podejścia, by spełnić normy i zapewnić bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA