logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad R61 - migająca dioda, bateria nie ładuje się, 81% w BatteryMon

Stas_1979 27 Mar 2009 14:36 8436 7
  • #1 6340035
    Stas_1979
    Poziom 2  
    Witam, tak jak w temacie zostało ujęte, nie ładuje baterii, jest w miarę nowy (1 rok) na baterii wytrzymywał ok. 1,2 h aż pewnego dnia po włączeniu dioda odpowiedzialna za status baterii zaczęła migać na pomarańczowo. Pomierzyłem wyjścia i się okazało że na zaciskach +, - jest 0,005-0,010 V, na pozostałych trzech środkowych (sterowanie) 3,6 V, po zainstalowaniu programu monitorującego "BatteryMon" pokazuje stan naładowania baterii na poziomie 81%. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie na podany przeze mnie temat.

• #2 6340180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6343400
    Stas_1979
    Poziom 2  
    Program narzędziowy lenovo "Power manager" podaje takie same informacje jak wspomniany przeze mnie "BatteryMon", tzn. jest komunikat "bateria nie może zostać naładowana, wymień baterię" naładowanie baterii 82%, pojemność fabryczna wynosi 4800, obecna jest na poziomie 2900, temperatura 12C, ilość cykli ładowania 460, stan baterii - zły. Mam wrażenie że ona się samoistnie rozładowuje gdyż kilka dni wcześniej poziom naładowania wynosił 83,2 a jeszcze wcześniej 85.
    Zastanawiam się czy w takim wypadku warto próbować ją jeszcze naprawić. Nowy oryginał kosztuje ok 490 zł, zamiennik ok. 250 zł.
  • #4 6343512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6344729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6388528
    Stas_1979
    Poziom 2  
    Stanęło na tym że kupiłem nową oryginalną baterię lenovo, jednak tej starej nie odpuszczę tak łatwo. Zakupiłem miernik i pomierzyłem napięcia na poszczególnych sekcjach ogniw i wyszło odpowiednio; 4V, 8V, 12V, wydajność też mają dobrą bo żaróweczka ożywa jak się wepnie ją bezpośrednio przed elektronikę. Natomiast na wejściu z ogniw na płytkę jest taki o to bezpiecznik termiczny "sefuse d6y77a" za którym napięcia na jednej nóżce już nie ma a na drugiej jest ~3V. Tak na logikę to za takim bezpiecznikiem napięcie powinno byc takie samo jak przed ?
  • #7 6402632
    fabios
    Poziom 2  
    [b]Witam

Wszystko przez to że to producent ograniczył ilość maksymalnych doładowań aplikując ten mały układ elektroniczny w którym jest zawarty program ograniczający ilość doładowań średnio 10k razy.Więnc nawiasem pisząc potrzebny jest zgrany soft z nowej baterii tak zwane "kręcenie licznika" niestety niewiem jakto zrobić i zkad zdobyć program servisowy.:idea:
  • Pomocny post
    #8 6403604
    mietek_g
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    To o czym wspominasz to jest bezpiecznik termiczny i napięcie powinno być takie samo. Można zmostkować - nie zalecane. Co do kasowania licznika - w tej elektronice masz dwa układy bq, w których jeden jest sterownikiem. Niestety nie znalazłem wsadu do nich.
    Reszty co do wgrywania nowego wsadu do baterii jest w temacie na elektrodzie pt. "Regeneracja ogniw..."
    bezpiecznik masz zaznaczony na fotce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy laptopa IBM ThinkPad R61 z baterią około roczną, która przestała się ładować, a dioda statusu baterii miga na pomarańczowo. Pomiar napięć na zaciskach baterii wykazał bardzo niskie wartości na wyjściach (+, -) oraz napięcie 3,6 V na stykach sterujących. Programy monitorujące, takie jak BatteryMon i Lenovo Power Manager, wskazują na stan baterii około 81-82% naładowania, ale z komunikatem o konieczności wymiany baterii z powodu znacznego spadku pojemności (z 4800 mAh fabrycznie do około 2900 mAh) oraz dużej liczby cykli ładowania (460), co świadczy o złym stanie baterii. Podejrzewa się samorozładowanie, jednak minimalne spadki są normalne. W dyskusji zwrócono uwagę na różnice między oryginalnymi bateriami Lenovo a zamiennikami, które często mają gorszą elektronikę i szybciej tracą pojemność. Autor zakupił nową oryginalną baterię, ale postanowił zbadać starą dalej. Pomiar napięć na poszczególnych sekcjach ogniw wykazał prawidłowe wartości (4V, 8V, 12V), a test z żarówką potwierdził ich wydajność. Problemem okazał się bezpiecznik termiczny (sefuse d6y77a), za którym napięcie jest znacznie obniżone, co wskazuje na jego uszkodzenie. Wskazano, że napięcie po obu stronach bezpiecznika powinno być takie samo, a jego zmostkowanie jest możliwe, lecz niezalecane. Poruszono także temat ograniczeń programowych w elektronice baterii, które limitują liczbę cykli ładowania i konieczności resetowania licznika cykli (tzw. "kręcenie licznika"), jednak brak jest dostępnych narzędzi serwisowych do tego celu. Wskazano na obecność układów bq w elektronice baterii oraz możliwość regeneracji ogniw poprzez wymianę elektroniki lub jej modyfikację, choć wymaga to specjalistycznej wiedzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA