logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC PC2585 – alarm aktywuje się cicho po wymianie akumulatora, brak syreny

straszny_laik 27 Mar 2009 17:18 2843 9
  • #1 6340711
    straszny_laik
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich!
    Od jakiegoś czasu przy problemach ze sprzętem elektonicznym korzystałem z tego forum i niemal zawsze znajdowałem rozwiązanie.
    Niestety nie tym razem, walczę już dwa tygodnie i nic. Stąd mój pierwszy post.
    Od kilku lat mam alarm z centralą PC2585. Spisywała się bez problemu do czasu awarii akumulatora. Akumulator dostał zwarcia i centrala zwariowała. Wymieniłem akumulator, zresetowałem centralę przez [99], wszystkie linie dałem głośne i natychmiastowe, brak sygnalizacji usterek. W dozorze wygląda, że jest OK. Niestety po rozbrojeniu naruszenie dowolnej czujki włącza alarm na klawiaturze i nie mogę go wyłączyć w żaden sposób. POMOCY
  • #2 6340807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 6340835
    straszny_laik
    Poziom 10  
    Prawda, jedna linia opóżniona 30 sek, wszystkie DEOL, centrala dodatkowo uzbrajana przez radiolinię, łączność telefoniczna chwilowo wyłączona.
  • #4 6340945
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 6341000
    straszny_laik
    Poziom 10  
    Są rezystory, system nie jest nowozainstalowany. Działał super ładnych kilka lat bez żadnego problemu. Kłopoty zaczęły się po awarii akumulatora. Sygnalizacja pojawia się po naruszeniu dowolnej czujki gdy centrala nie jest uzbrojona. W systemie nie żadnych linii 24h. Linia 8 zaprogramowana jako normalna. Mam swoje stare arkusze programowania i raczej nie było modyfikacji.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Z tymi arkuszami może się trochę zagalopowałem. Są rzeczywiście ale były wypełniane tak dawno...
  • #6 6341450
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A może po prostu ten alarm to nie alarm tylko gong?? Wyłączenie: *6 kod główny 6(dźwięk ciągły-wyłączona funkcja gong,dźwięk przerywany-włączona) :)
  • #7 6341614
    straszny_laik
    Poziom 10  
    Gong działa na liniach zdefiniowanych w [18] jako dzwonkowe a powoduje kilkakrotny dźwięk klawiatury. U mnie jest sygnał ciągły, który zanika po wpisaniu kodu dostępu.
    Wpisywanie kodu po każdym naruszeniu jest ciut uciążliwe zwłaszcza, że alarm jest zabudowany w budynku mieszkalnym.:cry:
  • #8 6343819
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Hahahaha,zasugerowałem się Twoim nickiem stąd moje przypuszczenie-przepraszam :) :)
    Wobec tego sprawdź jeszcze raz program-linie na pewno prawidłowo zdefiniowane?,parametryzacja linii ok?
    Tak na odległość trudno coś więcej powiedzieć
  • #9 6381127
    straszny_laik
    Poziom 10  
    Problem nadal występuje. Wykonałem reset z kołków i przy fabrycznych ustawieniach gdzie wszystkie linie są głośne natychmiastowe ( brak linii 24 h cichych które mogłyby reagować w opisany sposób) ciągle pojawia się dźwięk klawiatury. Już brak mi pomysłów.
    POMOCY
  • #10 6381475
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Zrób reset , wprowadż nowe ustawienia , wyjdz z programowania , wbij kod dostępu ,wyłącz akumulator i odłącz 220 ,podłącz ponownie zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali alarmowej DSC PC2585, która po wymianie uszkodzonego akumulatora zaczęła generować cichy alarm (sygnał dźwiękowy na klawiaturze) po naruszeniu dowolnej czujki, mimo że system nie jest uzbrojony i brak jest syreny. Centrala została zresetowana do ustawień fabrycznych, wszystkie linie zaprogramowano jako głośne i natychmiastowe, bez linii 24h cichych. System posiada jedną linię opóźnioną 30 sekund, wszystkie linie DEOL, a centrala dodatkowo uzbrajana jest przez radiolinię, z chwilowo wyłączoną łącznością telefoniczną. Czujki wyposażone są w rezystory, a programowanie linii i parametry systemu nie było modyfikowane od lat. Sygnał dźwiękowy na klawiaturze jest ciągły i zanika po wpisaniu kodu dostępu, co wyklucza funkcję gongu. Próby resetu z odłączeniem zasilania i akumulatora nie rozwiązały problemu. Podejrzenia padają na możliwy alarm sabotażowy lub błędną parametryzację linii, jednak brak jednoznacznej diagnozy i rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA