logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco35c14 3,0 gaśnie na wolnych obrotach, błąd regulacji ciśnienia paliwa

Grisza49 29 Mar 2009 19:37 2223 5
REKLAMA
  • #1 6350071
    Grisza49
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Iveco35c14 3,0.
    Uruchamia normalnie, na podwyższonych obrotach pracuje normalnie, natomiast po zdjęciu nogi z gazu po paru sekundach gaśnie.
    KTS wykrywa błąd-regulacja ciśnienia paliwa, wartość odchyłki ujemna. Podmieniono zawór regulacyjny na pompie i zawór na listwie i komplet wtryskiwaczy. Objawy po kolejnych podmianach pozostały bez zmian. Silnik dalej gaśnie na wolnych obrotach. Jaka może być tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 6350185
    mwłodek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Wydaje mi się że pozostaje udać się do serwisu. Jeżeli jesteś pewny że części które podmieniłeś są w pełni sprawne, to pozostaje już tylko pompa wysokiego ciśnienia. Lecz samodzielnie na pewno nie jesteś w stanie tego sprawdzić. Myślę, że filterki paliwowe masz powymieniane ?. Serwisujemy u siebie 9 podobnego typu samochodzików i gdy czyszczenie zaworu regulacyjnego, wymiana filtrów bądź też wtryskiwaczy nie pomagała to zawsze kończyło się na naprawie lub co gorsza zakupie nowej pompy.
  • REKLAMA
  • #3 6350385
    Grisza49
    Poziom 2  
    Wymienione elementy pochodziły od sprawnego samochodu. Filtry paliwa wymienione 15 tys. km wcześniej. Może to jednak jakaś usterka elektroniczna?
  • REKLAMA
  • #4 6351820
    mwłodek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Może tak, ale z mojego doświadczenia, a było tych awarii dosyć sporo to raczej jest to spowodowane niesprawnością pompy wysokiego ciśnienia. A ile ma to Iveco przejechane ?
  • REKLAMA
  • #5 6355510
    Grisza49
    Poziom 2  
    PRZEBIEG 170TYS.
  • #6 6374996
    Grisza49
    Poziom 2  
    Po dwóch tygodniach gaśnięcia na wolnych obrotach silnik dzisiaj zaczął pracować normalnie. Wcześniej był problem z poluzowanym wtryskiwaczem. Ale to nie miało raczej żadnego znaczenia. Jak nagle zaczął gasnąć tak po dwóch tygodniach przestał. To chyba jednak elektronika.
REKLAMA