logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego układu pseudostereo do konwersji sygnału mono na stereo, małe wymiary

Tremolo 08 Gru 2002 01:19 6475 17
REKLAMA
  • #1 63219
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Potrzebuje układziku który mi w prosty sposób będzie generował sygnał stereo ze zwyklego sygnału mono - jakieś efekty dziendzioły najchętniej by mnie uradośnił schemat ideowy i płytka :)))

acha żeby to było bez dekodera surround to by było za duże chodzi mi coś małych gabarytów :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 63240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 63261
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    A z czego chcesz zrobić stereo, z instrumentu czy z gotowej muzy.
  • #4 63352
    Tremolo
    Poziom 43  
    jeśli czymś różnia się te elementy to może byc to obojętne własciwie potrzebuje tego i do muzy i do instrumentu obojętne
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 63425
    TOMI
    Serwisant RTV
    Kiedyś do zespolonej muzy stosuje się przeważnie filtry przesuwające fazę, a dziś robią to komputery i to całkiem nie źle, jednak nie robią tego w czasie rzeczywistym, ale po co przetwarzać utwór w czasie rzeczywistym. Natomiast gitarę stereo można zrobić wpinając w jednym kanale linie opóźniającą. Ustawiając czas od 2 do 10 ms można przesuwać fazy między kanałami, efekt grania dwóch gitar
  • #6 63586
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Re. Tomi, w sposób jaki piszesz uzyskujesz efekt chorus ( jeszcze do tego sa potrzebne odpowiednie proporcje sygnalow ) a nie stereo. Stereo to odpowiednie rozmieszczenie zrodel dzwieku w przestrzeni a nie powielanie dzwiekow. Przykladem niby efektu stereo jest schemat w zalaczniku ( fragment stereo chorusa ), jest to uklad przesuniecia faz sygnalu w odpowiedniej proporcji. Wiekszosc firm wprowadza do swoich urzadzen wlasnie takie "niby" stereo, jest to zwykle cyganstwo i chwyt reklamowy. Kiedys mialem w rekach gitare stereo ( re. Tremolo ) Ibaneza, chwyt polegal wlasnie na takim ukladzie jak w zalaczniku, no bo niby jak gitara ma byc stereo? kazdy przetwornik na osobnym kanale, paranoja.
    Pozdrowka
  • #7 63589
    bobo
    Poziom 29  
    xx
    Załączniki:
    • st_chor.gif (272.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 63644
    TOMI
    Serwisant RTV
    W zasadzie mówimy o tym samym, a różnica polega na tym że ty mówisz o wykorzystaniu filtrów przesuwających fazę a ja preferuje urządzenie prostsze polegające na niewielkim opóźnieniu sygnału, którego wynikiem jest właśnie przesunięcie fazy względem sygnału bezpośredniego. Przy czym chorus oba sygnały sumuje w jeden, i ma zmienny czas opóźnienia LFO, a ja mówię o oddzielnych sygnałach, bezpośredni kanał lewy i opóźniony kanał prawy bez LFO. Natomiast prawdziwe stereo się uzyskuje metodą nagrywania wielo mikrofonowego.
  • REKLAMA
  • #9 63675
    bobo
    Poziom 29  
    Nie mowimy o tym samym, Twoje ostatnie rozwiazanie da w rezultacie poglos. Linia opozniajaca to nie przezuwnik fazowy ( wyobraz sobie kat przesuniecia dla czasu 200mS ) zasada dzialania polega na pompowaniu ladunku z komorki do nastepnej komorki zgodnie z taktem dwufazowego zegara,w efekcie dostajesz dwa sygnaly, sumujacy i odejmujacy. Do uzyskiwania efektu pseudo stereo musisz wytworzyc z sygnalu mono dwa sygnaly o przesunietych fazach ( wcale nie o kat wiekszy jak 90 ) i odpowiednio uksztaltowanej charakterystyce czestotliwosci ( np.Lewy wzmocn. przy 1kHz Prawy max. dla 300Hz i 3khz min. dla 1kHz )
    Pozdrowka
  • #10 63716
    TOMI
    Serwisant RTV
    Mowa o opóźnieniu 2-10 ms. Natomiast pogłos jest sumą wielokrotnych
    odbić od różnych powierzchni w pomieszczeniu i lepiej nie mylić pogłosu
    z echem. Dla ciekawości dodam że opóźnienie powyżej 30 ms daje
    dopiero efekt echa, chociaż częściej jest postrzegane jako dwa
    instrumenty niezależne. Jeszcze jedno mówię cały czas o lini opóźniającej
    a nie chorusie.
  • #11 63729
    bobo
    Poziom 29  
    Re. Tomi, nie chce byc zlosliwy, bron Boze, ale jednak mowimy o roznych rzeczach.
    1. nieprawda ze po czasie 30mS uzyskujemu echo ( nie myl czasu taktowania zegara z odsluchem w przestrzeni ), ucho ludzkie potrafi odroznic, dwa sygnaly od siebie, po czasie ok. 0,1S, dzwiek rozchodzi sie z predkoscia 340m/S i latwo policzyc po jakim czasie nastepuje odbicie i odsluch
    2. ja nie pisze o chorusie ! pisze o liniach opozniajacych i powstawaniu roznicy w czasie odtwarzania dzwieku opoznionego i podstawowego
    3. sprawa dotyczy efektu stereo, a w tym przypadku opoznienie liniami mozna delikatnie mowiac "olac", nie sugeruj sie surroundem to nie o to chodzi
    Pozdrowka
    PS. wykonaj uklad wg. swojej koncepcji a przekonasz sie co dostaniesz w efekcie, o stereo mozesz tylko mazyc, no chyba ze sobie zasugerujesz a to juz temat na inne forum
  • REKLAMA
  • #12 63770
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Firmowe układy dają niezłe efekty: Testowałem kiedyś telewizor THOMSON z efektem pseudo stereo, dla głosu jest niesłyszalny ale dla
    muzyki efekt jest juz słyszalny (nie mam słuchu muzycznego więc nie moge tego ocenic) Przyłącze się też do postu nie zna ktos prostego układu pseudo-surround
    (poszerzanie bazy), było to kiedys w EP ale tam są
    tylko ogólne schematy bez wartości elementów.
  • #13 63792
    Tremolo
    Poziom 43  
    Jeśli chodzi o surround mozna zastosować układy które tu się znajdują ... poprzesuwać w fazie za pomocą prostego przesuwnika...

można rozdzielić na stereo z wyjśc stereo razem trzy układy - ciekawe jakby to brzmiało...

zrobiło by się też kanal środkowy...

...ma ktoś fachowy układ sumatora kanałów czyli ze stereo mono (glośnik centralny) który by nie zwieral kanałow
    jak najmniejsze przesluchy..

wiem że można zastosować wzmacniacz operacyjny i wystawić za niego dwa wejścia ale czy to tak do końca będzie działalo.. realizator sumy... i czy tak rzeczywiście jest to reprezentowane w kinkach domowych, nie pamiętam zresztą jak się obliczalo wartosci rezystorów .. dla zmacniaczy operacyjnych

mam karte z A3D z ktorej mam 3 wyjścia jack

stereo przód stereo tył i mikrofon
    jakiś efekt Xear 3d

i ma tylko przód i tył a w demie do karty dolaczonym (C-media) był opis działania głosnika centralnego...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 63862
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Tremolo ja tez ze liczenia wzmacniaczy jestem kiepski dlatego poszukuje konkretnego schematu aplikacyjnego przy czym nie chodzi mi o wyprodukowanie dodatkowych kanałów a o takim przetworzeniu sygnału aby był on bardziej przestrzenny.
  • #15 63893
    TOMI
    Serwisant RTV
    :arrow: Cóż Bobo problem w zasadzie w zasadzie pozostaje nie rozstrzygnięty ja pozostaje przy swoim ty przy swoim, pozostaje o opinie poprosić o opinie fachowca np. pan Maciej Dobrski z czasopisma www.eis.com.pl ale czy warto. Te metody są na dzień dzisiejszy prymitywne, dzisiaj otwieramy plagin w programie muzycznym, klikami gdzie ma być umieszczony instrument, klik "ok" i to wszystko. Jeszcze jedno Bobo. 12 lat temu kiedy uczyłem się nagrywać muzę problem wokalu przestrzennego w domu był naprawdę problemem, przećwiczyłem wiele metod nie tylko te przez nas pisywane.
  • #16 64074
    TOMI
    Serwisant RTV
    Taki scalaczek
    Załączniki:
    • tda3810 pseudo stereo.pdf (50.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 64119
    bobo
    Poziom 29  
    Tomi, strzal w "10" to jest to, a dodam tylko ze kosztuje 6,50zł !!! Czy warto meczyc tranzystory?
    Dzieki
    Pozdrowka
  • #18 21521234
    kkrispl11
    Poziom 1  
    >>63219
    Oto artykuł dla wszystkich

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

Załączniki:
    • Schemat prostego układu pseudostereo do konwersji sygnału mono na stereo, małe wymiary art2195_0006.jpg (129.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dźwięk przestrzenny dla TV TDA 3810.docx (692.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego układu pseudostereo do konwersji sygnału mono na stereo o małych wymiarach, bez użycia dekodera surround. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie linii opóźniającej sygnał w zakresie 2-10 ms, co powoduje przesunięcie fazowe między kanałami i daje efekt przestrzenności, często mylony z efektem chorus, który stosuje zmienny czas opóźnienia i sumuje sygnały. Prawdziwe stereo uzyskuje się nagrywając wieloma mikrofonami, natomiast pseudostereo można osiągnąć przez przesunięcie fazowe i odpowiednie kształtowanie charakterystyki częstotliwościowej kanałów. Wskazano, że linie opóźniające działają na zasadzie przesuwania ładunku w komórkach pamięci, a nie jako przesunięcie fazowe. Dyskutowano także o prostych układach sumatorów stereo-mono z wykorzystaniem wzmacniaczy operacyjnych, minimalizujących przesłuchy kanałów. Wspomniano o gotowych układach scalonych oraz przykładzie telewizora THOMSON z efektem pseudostereo. Poruszono temat efektów surround i ich implementacji w małych układach, jednak bez rozbudowanych dekoderów. Wskazano, że współczesne rozwiązania często realizowane są programowo w formie pluginów muzycznych. Jeden z uczestników zasugerował poszukiwanie schematów na forach elektronicznych oraz konsultacje z fachowcami z branży audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA