logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nazywa się efekt stereo z opóźnieniem sygnału mono na jednym kanale?

toma2005 20 Lis 2009 11:48 1863 22
REKLAMA
  • #1 7285171
    toma2005
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Szukam efektu stereo który na przykład na wejściu ma sygnał mono a na wyjściu delikatnie opóźnia sygnał na jednym z kanałów o zadaną wartość czasu przez co tworzy całkiem fajny efekt stereo.
    Jak go szukać??? Jak się on może nazywać???
  • REKLAMA
  • #2 7285212
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Pseudo stereo ?
  • REKLAMA
  • #3 7291702
    justo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Coś o czym piszesz da się wykonać np. na T.C. M-ONE. Możesz w tym efekcie "zasilić" wejścia sygnałem mono i użyć dwóch oddzielnych efektów dealey na każdym z kanałów. Dajesz różne opóźnienie dla lewego i prawego kanału i masz to co opisujesz.. mniej więcej....

pozdrawiam

MDM
  • #4 7292415
    toma2005
    Poziom 16  
    Dzięki śliczne, tylko proszę nazwij mi ten rodzaj efektu o który pytam.
  • #5 7292503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7292505
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    doubling? Tylko to przychodzi mi do głowy. Ogólnie powinno być to połączenie efektów delay, lecz bez powtarzania , by brzmiało to dokładnie tak jak opisujesz. ping pong?
  • REKLAMA
  • #7 7292779
    toma2005
    Poziom 16  
    Jeden kanał idzie bez opóźnienia, jak na gołym kablu, a drugi kanał jest delikatnie opóźniony czyli to co na wejściu - pojawia się na wyjściu o zadany (najlepiej regulowany) czas później, przez co uzyskujemy fajny efekt tak jakby dwa instrumenty grały każdy w swoim kanale.
    Teraz tak sobie pomyślałem że potrzeba mi takiego opóźniacza na jeden kanał bo drugi puszczę bezpośrednio na mikser.
  • #8 7293664
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Tylko go wyślij z AUXa. Delay powinien być w większości efektów, ciekawe czy to jest to czego szukasz.
  • #9 7293761
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    toma2005 - efekt ten to nie klasyczny delay, bo on powtarza, w określonym tempie określoną nutkę. Tobie potrzeba tak zwanej lini opóźniającej, nawet najprostszej, kiedyś Symetrix taką robił. Niestety nie pamiętam typu. Ale z teraźniejszych produktów, najwięcej opcji opóźnień, ma TC-electronic D-TWO. W nim zapewne znajdziesz taki efekt.
  • #10 7293777
    toma2005
    Poziom 16  
    Nie rozumiecie, mam sygnał mono np, wokal lub gitarkę itp... Teraz chcę mieć taki efekt:
    Sygnał z mojego wokalu, gitarki lub czegoś podobnego wchodzi na INPUT tego efektu, jest kopiowany i na OUTPUT R podawany jest bez opóźnienia a na OUTPUT L podawany z regulowanym (niewielkim) opóźnieniem, dzięki temu zyskujemy stereofonię ale bez żadnej modulacji - coś w rodzaju dwóch śpiewaków lub grajków każdy w swoim kanale, każdy tak samo i to samo tylko jeden w stosunku do drugiego z niewielkim opóźnieniem.
    Czyli to co zagram lub zaśpiewam pojawia się na drugim kanale np 20ms później niż na pierwszym. Rozumiecie?
    Celowe niewielkie opóźnienie jednego kanału.
  • #11 7293796
    filioman
    Poziom 27  
    To np. M-ONE XL - ma dwa niezależne procesory, poopóźniasz jak chcesz... Chociaż ja tylko zwykły delay bez niczego innego to nawet M-300 coś miał.
  • #12 7294137
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Toż przeciez napisałem, że zwykła linia opóźniająca, dla jednego kanału ustawiasz 0 dla drugiego x. Najbardziej rozbudowanym efektem tego tupu jest D-TWO tcelectronika. Ale zawsze możesz spróbować w m-one XL chociaż tam nic takiego nie widziałem.
  • #13 7294162
    toma2005
    Poziom 16  
    Ciasteczkowy wybacz przeoczyłem twój post, ok potrzebna mi linia opóźniająca.
    Tylko nie chcę kupować drogich urządzeń.
    Chcę to zaaplikować do gitarki, z multiefektu mam wyjście R i L niezależnie, no i teraz na jeden kanał założyłbym taką linie opóźniającą (drugi kanał bezpośrednio do miksera), ale wolałbym coś w formie efektu kompaktowego lub schematu do poskładania. Ważne to regulacja czasu opóźnienia.
    Wystarczy jednokanałowa linia, drugi kanał jak pisałem - bezpośrednio do miksera.
  • #14 7294178
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    To najlepiej szukaj jakiś startych używanych urządzeń tego typu, czasem da sie coś takiego kupić, np stary tape delay i trochę przerobić.
  • #15 7294186
    filioman
    Poziom 27  
    Możesz użyć kaseciaka z osobnymi głowicami i funkcją monitor... Prawdziwy vintage, co prawda bez regulacji...
  • #16 7294219
    toma2005
    Poziom 16  
    filioman napisał:
    Możesz użyć kaseciaka z osobnymi głowicami i funkcją monitor... Prawdziwy vintage, co prawda bez regulacji...

Dodano po 38 [sekundy]:

Możesz użyć kaseciaka z osobnymi głowicami i funkcją monitor - prawdziwy vintage :)

Fajnie ;) ale ja nie jestem koneserem ;D wolałbym coś na scalakach.
  • #17 7294226
    filioman
    Poziom 27  
    To może na próbę wejdź do np. PC i wyjdź po delayu? Sprawdzisz czy ma to jakikolwiek sens...
  • #18 7294282
    toma2005
    Poziom 16  
    filioman napisał:
    To może na próbę wejdź do np. PC i wyjdź po delayu? Sprawdzisz czy ma to jakikolwiek sens...

Na pewno ma, w wielu nagraniach można usłyszeć np gitarkę tak zefektowaną, tzn to samo w obu kanałach jednak w jednym ciut później niż w drugim.
    W wielu utworach hiphopowych możemy się spotkać z takim efektem gł na wokalu.
    Mi się to podoba i wprowadza w istocie stereofonię przy czym najciekawsze jest to, że w obu kanałach mamy tę samą treść a jednak stereofonia.
  • #19 7294378
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    W nagraniach, często nagrywa się drugi raz gitarę lub wokal. Nie nakłada efekt.
  • #20 7296971
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Efekt pseudo stereo też uzyskuje się dając dużo filtrów. Przykładowo dajesz korektor tercjowy, wpuszczasz na prawy i lewy kanał to samo, i na lewym kanale wycinasz co drugą częstotliwość, na prawym robisz negatyw - czyli to co zostawione na lewym wycinasz, co wycięte - zostawiasz. Może być też korektor 15 pasmowy.
    Efekt troszkę lepszy niż delay.
    Przy krótkich opóźnieniach, głównie poniżej 10ms - czyli nie odbierane przez człowieka jako opóźnienie - powstają filtry grzebieniowe, które pewnie częstotliwości znoszą, a drugie podbijają.

Efekt stereofonii ma zasymulować słuchaczowi przestrzeń. Więc moim skromnym zdaniem, gdzie tylko to możliwe lepiej dać dobry stereofoniczny pogłos na sygnał mono który wytworzy przestrzeń, niż zniekształcać sygnał filtrami - czy korektorem czy filtrem grzebieniowym przez delay.

Chociaż wpuszczenie np 6 sygnałów z różnym krótkim opóźnieniem, i dodatkową korekcją zasymuluje nam pierwsze odbicia z pogłosu. Ale na scenie lepiej pogłos.
  • #21 7298079
    toma2005
    Poziom 16  
    Już wiem, do mojego pomysłu przydałaby mi się kostka gitarowa delay tylko musiałaby mieć gniazdo WET OUTPUT, wtedy uzyskałbym to o co mi chodzi. WET ponieważ interesuje mnie tylko Sygnał opóźniony a nie mix oryginału z opóźnionym.
  • #22 7301642
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Weź jeszcze pod uwagę że często w sygnale opóźnionym stosuje się filtr górno zaporowy. Umożliwia on danie więcej sygnału i większej liczby powtórzeń, bez zamydlenia całości.
  • #23 7314597
    toma2005
    Poziom 16  
    Dzięki za sugestie, ale chodzi mi tylko o kilku-milisekundowe "przytrzymanie" sygnału jednego kanału instrumentu przed mikserem.
    Czy ktoś wiedziałby jak przerobić zwykły delay gitarowy aby na wyjściu mieć tylko sygnał opóźniony (WET) a nie MIX jak to w większości tego typu urządzeń???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje efektu stereo, który na wejściu przyjmuje sygnał mono i na wyjściu opóźnia sygnał na jednym kanale, co tworzy efekt stereofonii. W odpowiedziach zasugerowano różne nazwy dla tego efektu, takie jak "pseudo stereo" i "stereo expander". Użytkownik został poinformowany, że można to osiągnąć za pomocą urządzeń takich jak T.C. M-ONE, M-ONE XL oraz TC-electronic D-TWO, które oferują możliwość regulacji opóźnienia. Wskazano również na możliwość użycia prostszych rozwiązań, takich jak linie opóźniające lub przerobienie klasycznego delay'a, aby uzyskać tylko sygnał opóźniony (WET). Użytkownik preferuje rozwiązania kompaktowe lub schematy do samodzielnego złożenia, z naciskiem na regulację czasu opóźnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA