logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTL29S7K /neoslim/ jasny pionowy pas + powroty.

bewe 02 Kwi 2009 11:18 1664 13
REKLAMA
  • #1 6365579
    bewe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Na tle wizji widoczny jaśniejszy pionowy pas o szerokości 19cm z wyraźnymi liniami powrotu, linie są również widoczne tylko na szerokości 19 cm - poza tym obszarem obraz bdb. Regulacja UG2 działa poprawnie. Czy to kineskop /A68QFZ893 Samsung/ czy ,,tylko" cewki? Poszukuję kogoś, kto ćwiczył taki przypadek. Pozdrawiam.

Moderowany przez Mirek Z.:

Uzupełniłem spacje po znakach przestankowych.

• REKLAMA
  • #2 6366583
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 273
    W tym modelu układ pionu potrafi wyczyniać różne cuda.
  • #3 6368399
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Witaj...
    Oscyloskop i wszystko będziesz wiedział. Ja stawiam na złą filtrację w zasilaniu wzmacniaczy wizji. Wymień kondensator elektrolityczny w zasilaniu, kilka groszy to kosztuje. A jak to wygląda po podaniu tła z generatora?

pozdro z Krakowa

Stefan

Dodano po 4 [minuty]:

Napisałem odpowiedź czytając iż pas jest pionowy. Czy ten pas nie jest przypadkiem poziomy i od góry ekranu?

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #4 6368553
    bewe
    Poziom 17  
    Pas pionowy - tak jak napisałem.Widoczny na tle wizji jak ,,cień",do tego z z powrotami ,które są bardzo widoczne,ale tylko w tym pasie.PK sprawdzone , ster. H i liniowość H również.Kineskop Samsunga wyprodukowany na Węgrzech w ciężkich ,,bólach"/ma 3 nr seryjne i sporo różnych ekstra magnesów doklejonych/,więc skłaniam się ku niemu ,a dokładnie zespołowi odchylania /cewki H+V + 4 dodatkowe /.Liczę na kontakt z kimś,kto ma doświadczenie ze slimami Samsunga.Pozdrawiam.

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego.
    Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja, a nie jak się uda. [@mirex]
  • REKLAMA
  • #5 6372191
    Stef
    Poziom 31  
    Witaj....

",więc skłaniam się ku niemu ,a dokładnie zespołowi odchylania /cewki H+V + 4 dodatkowe "[i]

Wiesz, nie mam ochoty myśleć w tym problemie. Zastanowiłeś się co mają cewki odchylające wspólnego z jasnością?
    Podałeś z generatora tło, następnie oscyloskop i wszystko widać? Zrobiłeś to, czy czekasz na gotowca? Ja Ci go nie podam, nie miałem tego uszkodzenia. Oscyloskop Ci tylko pomoże. Jeżeli zasilanie PK jest OK, to szukaj w sterowaniu.
    A jeszcze, kolega irek19 podał Ci kierunek gdzie szukać, i myślę że trafił w dziesiątkę. Sprawdziłeś oscyloskopem impulsy SC?

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #6 6372626
    bewe
    Poziom 17  
    TDA 8358J wykluczony /jego otoczenie również/.Kolego Stefanie - to nie myśl , nie ma zadnego przymusu.Poza tym nie wiem , czy to jest najlepsze miejsce do wyrażania takich opinii.Pozdrawiam.
  • #7 6372868
    Stef
    Poziom 31  
    Masz oscyloskop? Sprawdziłeś SSC? Sprawdziłeś jak tv na białym tle z generatora się zachowuje? Jeszcze raz się pytam, szukasz gotowca? A jeżeli mi wytłumaczysz co cewki odchylające mogą mieć z tym uszkodzeniem wspólnego, to będę Ci bardzo wdzięczny. Bo ja, będąc moderatorem to do działu dla początkujących Twój post bym przeniósł.....
    Wiesz? Praktyka bez teorii mija się z celem.....

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #8 6375493
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Słuszna uwaga - przenoszę z TV CRT Serwis.

Do autora - proszę poprawić pisownię postów. W przeciwnym przypadku będzie ostrzeżenie, a temat w koszu.
  • REKLAMA
  • #9 6382939
    Stef
    Poziom 31  
    "Wystarczyło napisać NIE WIEM zamiast głupich wkrętów.Jeżeli jesteś taki doskonały,to czego tutaj szukasz? "

:arrow: Mirek Z. , taką odpowiedź dostałem na pw od autora postu...

I czy warto pomagać? Fakt jest że nie podałem mu gotowca, ale nie na tym polega pomoc, myślę że zgadzasz się ze mną.

pozdro z Krakowa

Stefan
  • REKLAMA
  • #10 6382979
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    Jak wygląda zasilanie katod? Sprawdziłeś?
  • #11 6402230
    Stef
    Poziom 31  
    Witam....
    Poniżej treść wiadomości jaką dostałem od Autora postu na pw....

Poniżej treść wiadomości:
    ==========================================
    Wal się bury chamie! Sam jesteś zakompleksionym przygłupem - załóż kółko radiotechniczne w parafii i tam się udzielaj.
    [i]

Z adresu

waldemarbi(_at_)neostrada.pl

I co Koledzy sądzą o tym?

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #12 6404052
    Rosomak3
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sądzę, że to niemiły gość, a na dodatek nie posiada wystarczającej wiedzy w temacie. Stąd pewnie też ta wściekłość, bo czeka na poradę wymień to i to i będzie dobrze. Myślenie nie jest jego domeną.
  • #13 6404123
    Stef
    Poziom 31  
    Rosomak3 napisał:
    Sądzę, że to niemiły gość, a na dodatek nie posiada wystarczającej wiedzy w temacie. Stąd pewnie też ta wściekłość, bo czeka na poradę wymień to i to i będzie dobrze. Myślenie nie jest jego domeną.

Myślenie? To chyba temat tabu dla Niego..... Nawet chyba nie wie co może go czekać za te kilka słów które mi na "pw" przesłał. Ale, to Jego problem, nie mój.

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #14 6404143
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Za treści zawarte w PW nic nie mogę zrobić (jako moderator). To tylko PW...
    Jednak zarówno PW jak i posty w tym temacie uwidaczniają podejście autora do podpowiadających. Jak to ujął Stef - nie chce korzystać z porad, czeka na gotowca.
    Tak nie należy korzystać z forum, a na pewno nie w działach TV.

Usuwam - p.16 regulaminu.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo DTL29S7K pojawia się jaśniejszy pionowy pas o szerokości 19 cm z wyraźnymi liniami powrotu, widoczny na tle wizji. Regulacja UG2 działa poprawnie, a problem występuje tylko w tym wąskim obszarze. Sprawdzono PK, sterowanie H oraz liniowość H. Kineskop Samsung (model A68QFZ893) wyprodukowany na Węgrzech, wyposażony w zespół odchylania z cewkami H+V oraz dodatkowymi cewkami, jest podejrzewany o usterkę. Dyskusja sugeruje, że problem raczej nie leży w cewkach odchylania, gdyż nie mają one wpływu na jasność obrazu. Zalecane jest użycie oscyloskopu do analizy sygnałów, w tym impulsów SC i SSC, oraz sprawdzenie filtracji zasilania wzmacniaczy wizji, zwłaszcza kondensatorów elektrolitycznych. Wykluczono uszkodzenie układu TDA8358J i jego otoczenia. Problem wymaga diagnostyki oscyloskopowej i analizy sterowania, a nie oczekiwania na gotowe rozwiązanie. Dyskusja podkreśla konieczność teoretycznego podejścia do diagnozy i praktycznej weryfikacji sygnałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA