logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra II x18xe1 – wymiana silnika na mocniejszy bez zmiany osprzętu

Ravl 03 Kwi 2009 00:24 2373 6
REKLAMA
  • #1 6368548
    Ravl
    Poziom 10  
    Dzień dobry mam taki problem...posiadam astre II z silnikiem x18xe1 problem jest taki iz jest on juz na skraju wyczerpania i przymierzam się do wymiany jego na inny ten sam lub mocniejszy...czy jest możliwość bez zmiany osprzętu włożyć inny ??
  • REKLAMA
  • #2 6368892
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Nie.
    Inny silnik -> inna wiązka, inny komp, inne czujniki, inny sterownik..
    A co mu się stało temu x18xe1 ? To raczej trwałe silniki..
  • REKLAMA
  • #3 6368998
    auto_alarm
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Kup x20xev i zmieniaj,
    wszystko z osprzętu pasuje z Twojego motoru.
    Nie ma żadnych problemów nawet ze sterownikiem silnika .
    Skrzynia biegów F-18 i półosie też bedą pasowac.
  • REKLAMA
  • #4 6369119
    bartek_j
    Poziom 35  
    Nieprawda.
    On ma X18XE1 a nie X18XE.
    Jeżeli miał by X18XE, to fakt, zewnętrznie nieodróżnialny od X20XEV, czujniki i elementy wykonawcze te same, wiązka pasuje. Należało by tylko zmienić oprogramowanie w kompie / kompa.
    Ale X18XE1 to niestety zupełnie inny silnik...
  • REKLAMA
  • #5 6369131
    auto_alarm
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Pomyliło mi się z z18xe. x18xe1 to podrasowany x16xel. pozdr.
  • #6 6369293
    bartek_j
    Poziom 35  
    Masz rację, X18XE1 powstał na bazie X16XEL pod względem mechanicznym. Ale pod względem sterowania to inny silnik.
    Natomiast Z18XE to znowu inna bajka: ma np elektroniczną przepustnicę a X20XEV na linke.
  • #7 6378909
    Ravl
    Poziom 10  
    Che zmienić bo mam za pół darmo 2litrowy.
    Stary bierze olej i jak zimny pali na 3 świecach.
    na komputerze pokazało:
    1 czujnik powietrza(filtr stożkowy ponad rok nie świeciła kontrolka błedów)
    2 wał przesunięty
    3 lambda
    Wymieniłem sondę na nową i jest tak samo odłączyłem sondę od silnika i jest tak samo.
    jak silnik się nagrzeje to wszystko działa prawie dobrze czasem rwie poniżej 2 tys obrotów a jak puszczam gaz to spada do 500 czyli prawie gaśnie ale zaraz wraca do 700 i wtedy jest dobrze.
    On zachowuje się jakby się zalewał.
    Proszę o pomoc :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Opla Astry II z silnikiem X18XE1 planuje wymianę silnika na ten sam lub mocniejszy bez zmiany osprzętu. Otrzymał odpowiedzi, że wymiana na inny silnik bez zmiany wiązki elektrycznej, komputera sterującego, czujników i sterownika jest niemożliwa, ponieważ X18XE1 różni się znacząco od innych silników, takich jak X18XE czy X20XEV. Silnik X18XE1 jest mechanicznie oparty na X16XEL, ale ma inne sterowanie. Propozycja wymiany na X20XEV jest możliwa, gdyż ten silnik jest kompatybilny z osprzętem, skrzynią biegów F-18 i półosiami z X18XE1, wymaga jednak zmiany oprogramowania sterownika. Autor dodatkowo opisuje problemy techniczne swojego silnika: duże zużycie oleju, problemy z zapłonem na zimno, błędy czujnika powietrza, przesunięcie wału i problemy z sondą lambda, które nie ustępują po wymianie sondy. Silnik zachowuje się jakby się zalewał, szczególnie przy niskich obrotach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA